Localnicii de pe ambele păți ale Prutului au intrat în panică după ce au aflat că peștii din râul Prut nu ar trebui consumați, fiind infestați cu un vierme extrem de periculos pentru om.
Vorbim de Parazitul Anisakis, deosebit de periculos pentru om. În faza în care există pericolul să-l ingerăm, parazitul are circa 3 cm lungime. Are forma unui vierme încolăcit în spirală plană. El stă nemișcat în viscerele peștelui sau în mușchii înconjurători.
„Pe Prut și nu numai, de ceva vreme (câțiva ani) se constată pești infestați cu anisakis (viermi). Acest vierme are de regula 3 cm lungime. Terminologia e introdusa încă din 1960, viermele putând cauza afecțiuni severe chiar dacă nu mai sunt vii însă se găsesc în pestele consumat. În Spania, anual, 8000 de oameni cad prada acestor viermi. Aparent mai multe specii de pești răpitori din Prut au avut și probabil ar mai putea avea acest vierme parazit înfipt în carne. Peștii Prutului pot conține acești paraziți iar pescarii au ajuns să verifice carnea peștilor cu lumina intensă, foarte amănunțit”, scrie publicația ucraineană Libertatea cuvântului, care îl citează pe profesorul ieșean Silviu Gurlui.
Silviu Gurlui are 46 de ani și este profesor la Facultatea de Fizică la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași. Are o experiență de 22 de ani de cercetare avansată cu studii și activitate practică în România, Franța, Germania, Austria, Anglia. A înființat cel mai puternic laborator de mediu din România, care măsoară poluarea aerului la joasă și la mare înălțime, și se bucură de o importantă vizibilitate internațională. În calitate de director al grupului de cercetare de la Universitatea din Iași, a dezvoltat parteneriate strategice privind mediul, schimbările climatice și poluarea cu instituții precum NASA, Agenția Spațială Europeană, Agenția Spațială din România sau institutul de la Măgurele.
În urmă cu câteva zile, Silviu Gurlui a atenționat pe pagina sa de socializare asupra consumului de pește din Prut spunând că ar trebui să fie stopat și a explicat care este cauza acestei explozii de viermi în zona Prutului.
„Prutul adună poluanți exotici din varii canalizări și deversări începând din Cernăuți continuând cu orașul Ungheni, urmează Iașiul și contribuția Bahluiului ce se varsă tot în Prut. Acești pești cu paraziți au solzii ce capătă o aliură cumva neobișnuită, peștii suferă, au mobilitate mai grea, nu se pot hrăni în mod obișnuit și cad pradă mult mai ușor pescarilor prin nada întinsă. Acest vierme este un nematod care parazitează peștele. Când este consumat de om, poate să adere la peretele stomacului sau al intestinului. Acolo produce leziuni și o serie de probleme digestive care se pot agrava. Poate provoca inflamații ale țesuturilor din sistemul digestiv. Poate produce dureri, febră, greață și vomă, diaree. Parazitul Anisakis poate fi distrus prin expuere la temperaturi extreme, mai ales prin congelare timp de 24 de ore, la minus 20 de grade Celsius. În om nu poate trai mai mult de 15 zile. Nu se poate înmulți dar poate cauza, în anumite condiții, afecțiuni corelate cu imunitatea organismelor infectate”, explica profesorul ieșean Silviu Gurlui.
Parazitul Anisakis din pește este foarte periculos pentru om. În primul rând, pericolul este diagnosticarea greșită în cazul infestării cu acest parazit. El infestează în primul rând peștii de apă sărată și nu numai. Conform unui studiu făcut de Organizația Consumatorilor și Utilizatorilor din Spania, țara cu cele mai multe cazuri, parazitul Anisakis care infestează peștii este vinovat de îmbolnăvirea anuală a 8.000 de persoane.
Alergologa María Teresa Audicana studiază acest parazit din 1995, când s-a detectat primul caz de infestare. Ea afirmă că se știe tot mai mult despre acest parazit, despre căile de depistare și evitare. Totuși, trebuie foarte multă prudență la cumpărarea, gătirea și consumarea peștelui.
Medicul gastroenterolog explică: „Este un nematod care parazitează peștele. Când este consumat de om, poate să adere la peretele stomacului sau al intestinului. Acolo produce leziuni și o serie de probleme digestive care se pot agrava foarte tare. Poate provoca inflamații și daune țesuturilor din sistemul digestiv. Poate produce dureri, febră, greață și vomă, diaree.”
Afecțiunile pe care le produce acest parazit la om se definesc ca parazitoză și alrgie. Nu este o intoxicație propriu-zisă, adică parazitul nu difuzează substanțe toxice în organism. Cel mult, produce leziuni și inflamații locale. Acestea pot avea urmări destul de grave, dar este important de făcut diferența, pentru a fi tratate corect. Inflamațiile produse la nivelul intestinului pot rezulta în obstrucții digestive. Iar acestea pot fi confundate cu crizele de apendicită. Pe de altă parte, organismul poate încerca să elimine parazitul, prin vomă și diaree. Și, din nou, poate fi pus un diagnostic fals.
Cât despre reacția alergică, ea se datorează unei proteine specifice parazitului. Alergia poate să se manifeste în scurt timp de la ingerare, sau mai târziu, când parazitul este suficient de dezvoltat. Acest parazit poate să fie inofensiv pentru unele persoane, dar poate să producă mari probleme altora. Este afirmația Dr. Luis Bujanda, președinte al Asociației Spaniole de Gastroenterologie.