Conform statisticilor oficiale, România deţine primul loc în Europa în privinţa infectării cu virusul hepatitic de tip C, cu un procent de 3,3 %, iar regiunea Moldovei are cea mai însemnată rată a prevalenţei, 4,3 % la nivel naţional,.
Pentru a face cunoscute riscurile bolii, simptomele dar şi pentru a vorbi despre testul ce poate depista hepatita C, o boală tratabilă astăzi, câteva vedete şi medici şi-au dat mâna într-o campanie pentru depistarea şi tratarea Hepatitei C, în judeţe ale Moldovei.
"Hepatita C. Testează! Tratează! Învinge!" este denumirea unei campanii în care vedete precum Doiniţa Oancea, Maria Cârneci sau Cătălin Scărlătescu, dar şi alte persoane publice, au decis să se implice. Campania se desfăşoară chiar în aceste zile în judeţe ale Moldovei şi are ca scop informarea populaţiei asupra modului în care are loc testarea pentru virusul hepatitic de tip C, dar şi a celui în care pacienţii diagnosticaţi sunt trataţi, iar boala este învinsă într-un procent de aproape 100%.
Hepatita C, netratată la timp şi corespunzător, nu iartă, iar cei ce lucrează cu obiecte precum cuţitele sunt mai expuşi infectării cu virusuri ce se transmit prin sânge
"Hepatita C se transmite doar prin sânge, iar eu probabil că fac parte din una dintre breslele cele mai expuse riscurilor, pentru că folosesc tot timpul obiecte tăietor-înţepătoare. Din acest motiv, mă testez periodic şi îi sfătuiesc pe toţi care ştiu că au fost expuşi unor astfel de riscuri să procedeze ca mine, să facă testul", a explicat Cătălin Scărlătescu.
Pe de altă parte, un mod de viaţă corect înseamnă mai puţine posibilităţi de îmbolnăvire. Actriţa Doiniţa Oancea spune că în primul rând tinerii trebuie să fie atenţi la propriile obiceiuri pentru că tatuajele făcute de neprofesionişti, dar şi piercing-urile în condiţii nesterile pot conduce la infectarea cu acest virus. Tinerii care se tatuează în condiţii nesterile riscă infecţia cu virus hepatic C.
Hepatita C face ravagii la Botoşani. În urmă cu 5 ani, 6% din populaţia judeţului era oficial infestată, deși datele specialiștilor indicau o dată incredibilă de aproape 10%. Cei mai mulți au fost infectaţi în perioada comunistă, de la sângele folosit la transfuzii şi seringi prost sterilizate.