Investigațiile medicale vor fi decontate și după epuizarea plafonului, în cazul anumitor pacienți

​O parte dintre pacienții cu boli cronice vor avea acces la investigații decontate, efectuate la cel mult 5 zile lucrătoare de la solicitarea acestora. Acest lucru va fi posibil chiar și după epuizarea plafonului lunar pentru servicii medicale, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate joi.

Bolnavii cu COVID-19, precum și cei cu o boală cronică gravă, precum cancer, diabet, boală cardiovasculară, boli rare - ar urma să aibă acces la investigații decontate, efectuate în regim ambulatoriu, în maximum 5 zile lucrătoare de la solicitarea acestora. 

Ministerul Sănătății susține că a găsit soluția pentru ca acest lucru să fie posibil inclusiv după epuizarea fondurilor lunare contractate. Sumele contractate inițial se vor suplimenta prin acte adiționale, potrivit Digi24.

Ordonanța de Urgență în acest sens a fost adoptată joi de Guvern, la propunerea Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

„Investigațiile paraclinice efectuate în regim ambulatoriu, necesare monitorizării pacienților diagnosticați cu COVID-19, după externarea din spital sau după încetarea perioadei de izolare, precum și a pacienților diagnosticați cu boli oncologice, diabet zaharat, afecțiuni rare, boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare, boli neurologice, se efectuează în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data solicitării acestora, chiar dacă furnizorul aflat în relație contractuală cu casa de asigurări de sănătate a epuizat fondurile lunare contractate la momentul solicitării; pentru decontarea contravalorii acestora, sumele contractate inițial se suplimentează prin acte adiționale”, prevede Ordonanța de Urgență adoptată joi, potrivit Guvernului.

Investigațiile pot fi efectuate la orice furnizor de servicii medicale aflat în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate - de stat sau privat.

Actul normativ stabilește și o serie de măsuri pentru asigurarea neîntreruptă a decontării serviciilor medicale. De exemplu, în scopul asigurării accesului neîntrerupt la tratament al pacienților cu afecțiuni oncologice, serviciile medicale spitalicești de chimioterapie cu monitorizare, acordate în regim de spitalizare de zi, se vor acorda gratuit.

Decontarea contravalorii acestora se face de casele de asigurări de sănătate, cu sume suplimentate prin acte aditionale.

(editor: R.A.)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Poștașii cer demiterea directorului Poștei Române. Sindicaliștii: ,,Este nevoie de manageri cu viziune strategică”!

astăzi, 15:55

Sindicatul poștașilor lor a trimis o scrisoare deschisă Guvernului în care cer demiterea directorului general al Poștei Române. Sindicaliștii spun că Valentin Șt...

Simulare Bacalaureat 2025: Calendarul oficial al examenelor. Când susțin elevii simularea la BAC!

astăzi, 15:15

Prima probă este cea scrisă la Limba și literatura română, conform ordinului de ministru, publicat în Monitorul Oficial. Datele pentru simulările probelor scrise, respectiv 24, 2...

Botoșaniul pe lista CJ-urilor care nu au avut nevoie de servicii juridice!

astăzi, 14:21

Ordonanța de Urgență nr. 26/2012, dată de Guvernul Ponta 1, ordonanță care urmărea reducerea cheltuielilor bugetare, stipula că instituțiile publice care au personal specializat în dome...