Instalarea de butoane de panică la fiecare pat de spital și de camere video în toate secțiile ATI și UPU, respinsă de Comisia de Sănătate din Senat!

La etajul la care a murit Alexandra, la Maternitatea din Botoșani, acel buton nu exista”.

Instalarea de butoane de panică la fiecare pat de spital și de camere video în toate secțiile ATI și UPU, respinsă de Comisia de Sănătate din Senat!

   Foto: Viktor Levi | Dreamstime.com

Instalarea de butoane de panică la fiecare pat de spital și de camere video în toate secțiile de Terapie Intensivă și Unitățile de Primiri Urgențe au fost respinse, luni, de Comisia de Sănătate din Senat. Senatul este prima cameră sesizată.

Proiectul de lege depus în luna august prevede obligația spitalelor de a instala butoane de panică la toate paturile din saloane „într-un loc accesibil pacientului” și camere de luat vederi în secțiile de terapie intensivă (ATI) și de primiri urgențe (UPU și CPU).

Proiectul prevede amplasarea de camere video astfel încât să asigure „monitorizarea continuă a activităților medicale, fără a compromite intimitatea pacienților”. Înregistrările video ar urma să fie stocate, conform proiectului, minimum 30 de zile, exclusiv pentru monitorizarea calității actului medical, investigarea unor eventuale incidente sau asigurarea securității pacienților și a personalului medical, potrivit proiectului de lege, arată Hotnews.

Inițiativa mai prevede ca toate spitalele de stat și private să fie obligate să instaleze „și să mențină în stare de funcționare” butoane de panică în fiecare salon în care sunt internați pacienți. Acestea vor trebui montate „într-un loc accesibil pacienților”, având rolul de a permite „semnalarea rapidă a unei urgențe medicale sau a unei situații de pericol iminent către personalul medical și de securitate al spitalului”.

Proiectul prevede și sancțiuni pentru spitalele care nu vor respecta legea, în cazul în care aceste modificări ar trece de Parlament: amenzi între 50.000 și 200.000 lei.

USR, inițiatoul proiectului, consideră că măsurile pe care le-a propus „sunt esențiale pentru creșterea siguranței și transparenței în sistemul medical românesc, având drept scop protejarea pacienților și asigurarea unor condiții optime de lucru pentru personalul medical. Implementarea unor astfel de măsuri ar contribui la o mai mare transparență și ar proteja și personalul medical de acuzații nefondate”.

Emanuel Ungureanu susține că montarea butoanelor de panică în saloanele de spital ar oferi pacienților un mecanism rapid de alertare în caz de urgență: „Spitalele trebuie să aibă butoane de alarmare, numai că unele au, altele nu au. La etajul la care a murit Alexandra, la Maternitatea din Botoșani, acel buton nu exista. Obligativitatea este una, cerința din condițiile de acreditare este cu totul altceva. Siguranța și viața pacienților nu ar trebui să fie niciodată puse pe locul doi, iar acreditarea spitalelor nu ar trebui să fie făcută doar de formă, fiecare clădire, fiecare etaj, fiecare dotare ar trebui verificate ca ele să fie exact așa cum scrie în lege și în fișa de acreditare”.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Artiști ai Orchestrei Populare „Rapsozii Botoșanilor” Ioan Cobâlă și actori ai Teatrului „Mihai Eminescu”, într-un spectacol dedicat Zilei Unirii Principatelor!

Monday, 20 January 2025

Orchestra Populară „Rapsozii Botoșanilor” Ioan Cobâlă, în parteneriat cu Teatrul „Mihai Eminescu” din municipiul Botoșani, invită botoșănenii la sărbătoare...

BLOCADA la Botoșani: Zeci de premise de conducere și certificate de înmatriculare reținute de polițiști în weekendul care a trecut

Monday, 20 January 2025

În weekendul care a trecut, polițiștii botoșăneni au organizat 19 acțiuni punctuale, în cadrul planului de activitate BLOCADA. Activitățile desfășurate au avut drept scop asigu...

Proiecție unică la Cinema „Unirea” Botoșani: „Contele de Monte Cristo”, recomandarea săptămânii!

Monday, 20 January 2025

Bugetul impresionant de peste 40 de milioane de euro al filmului Contele de Monte Cristo a transformat povestea clasică a lui Edmond Dantès într-o experiență vizuală captivantă și p...