Institutul Național de Sănătate publică a actualizat ieri, miercuri, modul în care persoanele suspecte de coronavirus trebuie testate. Totodată, INSP a întocmit și lista categoriilor de persoane pentru care se recomandă testarea.
Potrivit noilor reguli, sunt 14 categorii de persoane care trebuie testate prioritare. Pe primul loc este personalul medical și auxiliar din spitale care prezintă simptome specifice îmbolnăvirii cu COVID-19.
Următorii sunt pacienții care au un rezultat pozitiv la testul rapid pentru antigenul SARS CoV-2 și contacții direcți simptomatici ai cazurilor confirmate.
Totodată, pacienții care urmează să primească un transplant și donatorii de organe trebuie să fie testați cu cel mult 2 zile înainte.
La fiecare două săptămâni, și echipele de prelevare a organelor pentru transplant trebuie testate.
Următorii sunt pacienții asimptomatici care au nevoie de chimioterapie, și care trebuie să fie testați cu 48 de ore înainte de fiecare tratament. Iar cei care necesită radioterapie, trebuie testați la fiecare două săptămâni.
Pacienții oncologici care necesită intervenții operatorii sau manevre invazive trebuie testați cu maximum 48 de ore înaintea acestora. De asemenea, cei care necesită dializă și sunt asimptomatici trebuie testați de două ori pe lună iar cei care au avut contact cu o persoană infectată trebuie testați la un interval de 6-7 zile.
Pe de altă parte, persoanele instituționalizate vor fi testate de 2 ori pe lună, iar personalul de ingrujire din centrele rezidențiale, o dată pe săptămână.
Prioritate au și gravidele asimptomatice care se află în carantină sau izolare la domiciliu sau au fost contact direct cu un caz confirmat. Acestea trebuie testate în ziua 14, dacă nu au prezentat simptomatologie mai devreme. ar personalul medico-sanitar și auxiliar asimptomatic, contact direct cu un caz confirmat, trebuie testat la 6-7 zile de la ultimul contact cu persoana infectată.
Iată exact cele 14 categorii de persoane pentru care INSP recomandă testarea:
1. Persoane simptomatice, inclusiv personal medico-sanitar şi auxiliar, conform definiţiei de caz;
2. Persoane cu rezultat pozitiv la testul pentru antigenul SARS-CoV-2;
3. Contacți direcți simptomatici ai cazurilor confirmate;
4. Pacienţi cu maximum 48 de ore înainte de procedura de transplant (asimptomatici) şi donatorii de organe, ţesuturi şi celule stem hematopoietice înainte de donare; pacienți cu transplant de organe, ţesuturi şi celule stem hematopoietice aflați în tratament imunosupresor, înaintea fiecărei internări din perioada de monitorizare post-transplant – 2 teste la 24 de ore interval;
5. Echipele medicale de prelevare a organelor pentru transplant care se deplasează de la centrul de transplant în centrele de prelevare – la fiecare 2 săptămâni;
6. Pacienţi asimptomatici cu imunosupresie în contextul bolii sau indusă medicamentos, cu maximum 48 de ore înainte de internarea în spital. În acest context, termenul de imunosupresie se referă la: chemoterapia citotoxică, agenți biologici cu acțiune prelungită, imunoterapie celulară și doze mari de glucocorticoizi, conform ghidului Societății Americane de Boli Infecțioase;
7. Pacienți oncologici asimptomatici aflați în curs de chimioterapie și/sau radioterapie, pacienți oncologici asimptomatici aflați în curs de chimioterapie – cu maximum 48 de ore înainte de fiecare cură, respectiv de fiecare prezentare la spital pentru monitorizare; pacienți oncologici asimptomatici aflați în curs de radioterapie – înainte de prima ședință și apoi la 14 zile, până la terminarea curei;
8. Pacienți oncologici asimptomatici înainte de intervenții operatorii sau manevre invazive, cu maxim 48 de ore înaintea intervenției/manoperei.
În cazul pacienților copii cu probleme oncologice sau care au nevoie de intervenție chirurgicală, care se internează cu însoțitor, se testează și însoțitorul.
9. Pacienţi hemodializaţi asimptomatici – de două ori pe lună. Pacienți hemodializați asimptomatici contacţi cu caz confirmat, două testări la 6-7 zile interval între ele;
10. Pacienți hemodializaţi simptomatici;
11. Persoane instituționalizate asimptomatice – de două ori pe lună;
12. Personalul de îngrijire din centre rezidențiale – săptămânal;
13. Gravidele asimptomatice care se află în carantină / izolare la domiciliu sau au fost contact direct cu un caz confirmat – în ziua 14, dacă nu au devenit simptomatice;
14. Personal medico-sanitar şi auxiliar asimptomatic contact direct cu caz confirmat, în a 6-7 zi de la ultimul contact posibil infectant.
Unitățile medicale pot stabili protocoale de testare pentru personalul medical şi/sau pacienți prin tehnici de RT-PCR, suplimentar faţă de aceste recomandări, care pot fi realizate cu resurse proprii, în laboratoarele pe care le dețin sau în alte laboratoare.
INSP consideră caz suspect orice persoană cu debut brusc de febră și tuse sau orice persoană cu debut brusc al oricăror trei sau mai multe semne și simptome: febră, tuse, astenie, cefalee, mialgii, dureri în gât, coriză, dispnee, anorexie / grețuri / vărsături, diaree, status mental alterat, debut recent de anosmie (pierderea mirosului) sau ageuzie (pierderea gustului) în absența unei cauze identificate sau orice persoană cu pneumonie, bronhopneumonie +/- pleurezie sau orice persoană cu infecție respiratorie acută severă (SARI) (febră său istoric de febră și tuse și dificultate în respirație (scurtarea respirației) și care necesită spitalizare peste noapte).