Infarctul "silențios" se manifestă ca o simplă răceală, dar poate distruge inima definitiv

Simptomele includ o durere usoara in piept, greata, varsaturi, oboseala, arsuri la stomac, dificultati de respiratie, tensiune in maxilar sau la nivelul gatului.

Nu toate atacurile de cord se manifesta prin dureri in capul pieptului si transpiratii abundente, unele “lovesc in tacere si pe neasteptate” in lipsa oricarui simptom, sugereaza un nou studiu efectuat de National Institutes of Health (NIH). Jumătate dintre atacurile de cord pot fi "silențioase", însă sunt la fel de mortale.

In cadrul studiului cercetatorii au recrutat circa 1.800 de persoane cu varsta de circa 45 de ani care nu sufereau de boli de inima si i-au monitorizat vreme de 10 ani, ne spune Doctorul Zilei.

Cercetatorii au observat ca 8% dintre participantii la studiu au prezentat semne ale afectiunilor cardiace. Majoritatea au trecut neobservate si netratate, iar aproape jumatate dintre pacientii care au fost cercetati pentru boli cardiace, erau suspecti de atac de cord, ceea ce arata, spun cercetatorii, ca este posibil sa fi avut un atac de cord in lipsa simptomelor.

“In unele cazuri, pacientii au simptome “silentioase” care nu ii fac sa se simta atat de rau incat sa nu poata merge singuri la doctor,” spune autorul studiului, David Bluemke, director al Centrului de Radiologie si Imagistica de la centrul NIH.

Simptomele lor includ o durere usoara in piept, greata, varsaturi, oboseala, arsuri la stomac, dificultati de respiratie, tensiune in maxilar sau la nivelul gatului. “Intr-adevar un atac de cord silentios este similar unei indigestii sau unei raceli, dar spre deosebire de acestea, atacul de cord silentios afecteaza tesutul cardiac”, adauga acesta.

Cand aceste lucruri se intampla, inima bate prea tare si nu mai pompeaza sange in mod eficient, manifestandu-se stopul cardiac.

Ce e de facut? Trebuie sa ne monitorizam atent toate aceste simptome pentru a preveni evolutia bolilor cardiace. Iar daca ai peste 50 de ani si un istorie in familie cu afectiuni cardiace sau alti factori de risc, cum ar fi obezitatea, hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, cu atat mai mai mult daca esti fumator, iar simptomele persista mai mult de 20 de minute, trebuie sa mergeti la doctor si nu sa asteptati sa treaca, spune Dr. Bluemke.

Chiar si in lipsa simptomelor controlul anual este necesar. Asta deoarece un atac de cord silentios nu este singurul pericol. De la hipertensiunea arteriala cronica, diabet zaharat, obezitate si la tutun, toate acestea afecteaza ireversibil sanatatea cardiaca.

Conform unui studiu intreprins anterior, 70% dintre persoanele cu boli de inima au murit subit din cauza insuficientei cardiace, cauzata de cicatricile lasate pe tesutul cardiac in urma acestor afectiuni ce au fost trecute cu vederea.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox, 19 ianuarie: Sf. Cuv. Macarie cel Mare şi Macarie Alexandrinul; Sf. Ier. Marcu, Mitropolitul Efesului; Sf. Mc. Eufrasia

astăzi, 08:03

Dar, venind cei din sat, l-au făcut preot fără voia lui, deşi era încă tânăr. Deci, făcându-se acest lucru, Macarie a început să ducă o viaţă mai aspră, căci venea...

Valeriu Iftime la discuție cu Grozavu: ,,Le-am promis oamenilor din Botoșani că anul ăsta nu vor mai avea emoțiile de anul trecut”! (Video)

Saturday, 18 January 2025

Valeriu Iftime, finanțatorul clubului FC Botoșani, a postat, sâmbătă, 18 ianuarie, un clip video în care își arată mulțumirea către actualul antrenor al echipei FC Botoșani....

Creștinii ortodocși care respectă calendarul de stil vechi au marcat astăzi Ajunul Bobotezei și se pregătesc de sărbătorirea Botezul Domnului!

Saturday, 18 January 2025

Potrivit canoanelor bisericești, Mântuitorul Iisus Hristos a început să propovăduiască atunci când a împlinit 30 de ani, după ce a primit botezul în apa Iordanului d...