Încă un pas și părinţii care refuză vaccinarea obligatorie vor fi amendați cu 10.000 de lei

Încă un pas și părinţii care refuză vaccinarea obligatorie vor fi amendați cu 10.000 de lei

Şapte vaccinuri din schema naţională de vaccinare ar putea deveni obligatorii, dacă proiectul legii vaccinării va trece şi de Camera Deputaţilor. Părinţii care refuză imunizarea riscă amenzi de până la 10.000 de lei. Cei care se opun vaccinării obligatorii spun că o astfel de lege ar încălca mai multe articole din Constituţie.

Într-o şedinţă ţinută ieri cu uşile închise, deputaţii din Comisia de Sănătate au dat aviz favorabil proiectului de lege pentru vaccinarea obligatorie împotriva difteriei, tetanosului, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, tusei convulsive, oreionului şi hepatitei B. Toate sunt incluse în schema națională.

Mamele trebuie să-şi dea acordul pentru imunizarea copiilor încă din prima zi de viaţă a acestora.

Dacă există contraindicaţii medicale, copiii nu trebuie vaccinaţi. Însă, dacă acestea nu există, dar părinţii refuză totuşi imunizarea, medicii de familie vor fi obligaţi să le explice beneficiile.

Părinţii care refuză vaccinarea vor fi consiliaţi din trei în trei luni de specialişti din cadrul Ministerului Sănătății, vreme de un an de zile. Dacă la finalul acelui an oamenii refuză în continuare vaccinarea, atunci aceştia sunt pasibili de amenzi, iar sancţiunile cele mai mari se ridică la 10.000 de lei. Amenzile ar urma să fie aplicate în trepte, în funcţie de numărul refuzurilor.

De cealaltă parte, cei care se opun obligativității imunizării cer ca părinții să decidă dacă îşi vaccinează sau nu copiii.

Potrivit proiectului, și alte vaccinuri ar putea fi obligatorii în caz de urgenţă epidemiologică. A fost eliminată însă prevederea potrivit căreia copiii urmau să nu fie primiţi în şcoli şi grădiniţe nevaccinaţi.

Dacă va trece de votul final al deputaților, legea vaccinării va ajunge la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Centrul Vechi s-a umplut de oameni și mașini! Care au fost „vedetele” la Retroparada Primăverii (Foto, Video)

astăzi, 12:50
108

Retroparada Primăverii, eveniment organizat de Retromobil România, a fost și anul acesta un prilej pentru botoșăneni de a adimira mașini construite în ultima jumătate de secol, unele...

Apă sistată într-un oraș și mai multe localități din Botoșani!

astăzi, 12:09
170

Urmare a avariei produse în zona localității Leorda pe conducta din oțel Ø 400 mm, remediată operativ de echipele Nova Apaserv Botoșani, și având în vedere că umplerea ...

Polițiștii de frontieră continuă să curățe Prutul de plase monofilament interzise de lege!

astăzi, 11:35
48

În ultima săptămână, poliţiştii de frontieră botoșăneni care executau misiuni de patrulare pe râul Prut sau în cooperare cu reprezentanți ai A.J.V.P.S. Botoșani, cu a...