IMPORTANT! Cum trebuie să vorbești cu medicul tău ca să înțelegi exact ce probleme ai!

Cu toții ne-am confruntat la un moment dat cu o problemă medicală, mai ușoară sau mai gravă. Însă, uneori, stresul și îngrijorarea asociate ne sunt agravate din cauza unei comunicări deficitare cu medicul. Astfel, simțim că nu înțelegem exact afecțiunea, motivul tratamentului sau nu avem încredere că ne va ajuta să ne simțim mai bine. Este bine de știut că anumite situații se pot rezolva cu o atitudine potrivită din partea pacientului, împreună cu suportul doctorului, inclusiv la nivel emoțional.

Pacientul trebuie să înțeleagă, în primul rând, că orice conversație cu medicul este un dialog, nu un monolog; de aceea trebuie să întrebe absolut tot ce îi trece prin minte, indiferent cât de incomode sau redundante par întrebările.

"Unii pacienți sunt mai interesați de evoluția bolii, alții nu vor să știe detalii. Corect este ca medicul să anunțe în primul rând pacientul despre afecțiune și tratament, direct, scurt, fără multe detalii. În pasul următor discută și întreabă pacientul despre doleanțele personale. În fața unui diagnostic grav pacientul se poate simți debusolat, de aceea trebuie reluate discuțiile periodic, la fiecare evaluare. Deși familia, ușor detașată, poate cere mai multe detalii, este bine ca acestea să se temporizeze. Putem sugera familiei modificări ce țin de stilul de viață, să evite documentarea pe internet sau surse nesigure, sau chiar plimbarea pe la specialiști neavizați", explică Simona Farcaș, medic primar medicină de familie.

Atunci când pacientul se lovește de un diagnostic nou este bine să întrebe:

– Ce înseamnă afecțiunea, cum se schimbă viața lui după acest moment?
– Cât durează tratamentul/ boala?
– Cât de des se vor efectua controalele?
– Cum influențează boala anumite persoane din familie?

Dacă pacientul urmează să realizeze o analiză de imagistică (ecografie, CT, RM), este important să afle:

– Există contraindicații?
– Ce pregătire este necesară?
– Cum se desfășoară investigația?
– Care este durata examinării?
– De ce este necesară injectarea cu substanța de contrast?
– Care este rezultatul examenului?
– Dacă rezultatul este normal, de ce a fost necesar examenul?
– De ce sunt necesare alte investigații complementare?
– Unde merg cu rezultatul?

O altă regulă foarte importantă este ca pacientul să fie deschis în fața specialistului. Medicul nu judecă nimic din cele spuse, iar tot ceea ce se discută în cabinet rămâne strict confidențial.

În plus, pacientul trebuie să aibă încredere în medic, să fie convins că acesta îi va rezolva problema, nu să îl suspecteze de greșeli sau rea voință. Nu vă simțiți în siguranță, ascultat sau tratat corespunzător – atunci schimbați medicul!

Astfel, de multe ori ajungem să cerem opinia mai multor medici, cu sugestii diferite de tratament, uneori contradictorii. Cum procedăm în acest caz?

"Pacientul trebuie să aleagă doctorul care i se pare cel mai sincer, care îi inspiră încredere maximă, cel care i se pare că va face tot posibilul să ajute, oricât de gravă ar fi situația!", explică dr. Ovidiu Palea.

Astfel, cel mai important factor pe care trebuie să îl urmărim atunci când facem această alegere este modul în care suntem îngrijiți:

"Anumiți medici, în special cei care tratează boli grave, depersonalizează pacientul pentru că astfel îl pot trata cel mai bine și corect. Este foarte greu să faci asta și nu toată lumea reușește. De exemplu, în cazul mulți medici au tratat excelent pacienții pentru că nu știau detalii personale despre aceștia. Alți medici funcționează mai bine atunci când empatizează cu pacienții și atunci stabilesc o relație deschisă, de încredere și comunicare. Când intrăm pe ușa cabinetului trebuie să ne gândim dacă ne dorim un prieten sau un tratament. Ideal ar fi amândouă, dar acest lucru nu este posibil mereu!", adaugă dr. Simona Farcaș.

Dincolo de diagnostic și tratament trebuie să știm că partea de urmarire post terapeutică este critică, indiferent de afecțiune sau evoluția cazului. Este foarte important pentru pacient să știe ce are de făcut mai departe, de exemplu după operație.

Actul medical nu se încheie la finalizarea operației, esențiale sunt și analizele, investigațiile periodice sau procesul de recuperare.

Pentru medic este foarte important, de asemenea, să cunoască pacientul, nu doar problema medicală ce trebuie tratată.
Dr. Dana Georgescu, Medic primar radiologie şi imagistică medicală, oferă câteva sfaturi utile pentru pacienții care urmează să efectueze o investigație de radiologie (ecografie/ CT/ RM):

– puneți toate întrebările de care aveți nevoie pentru a înțelege examenul;
– completați cu atenție chestionarul primit;
– precizați în momentul programării dacă aveți un teren alergic și dacă urmați un tratament, pentru o eventuală pregatire și desensibilizare;
– prezentați toate documentele medicale (inclusiv toate examinările radio-imagistice și de laborator efectuate anterior) înainte de începerea examenului;
– cereți detalii privind rezultatul și conduita de urmat;
– în cazul unei reacții alergice la momentul examinării respectați indicațiile personalului medical privind tratamentul.

Doctorul zilei

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Restricții de apă în sute de localități din țară, printre care șapte orașe, inclusv Dorohoi. Oficialii Apelor Române fac apel la populaţie

Monday, 5 August 2024

„În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 78,59% (în scădere faţă de săptămâna trecută când era de 79,77%). Menţinem &ic...

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Sunday, 7 July 2019

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019. ...

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Sunday, 7 July 2019

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety.   Sursa: News.ro Citeste mai mult AICI