Pe primul loc se situează un "grup compact": bolile de inimă. Nu este vorba doar despre atacurile de inimă, ci de boli precum ateroscleroza (îngroşarea şi înfundarea arterelor inimii din cauza cheagurilor), infarctul miocardic, aritmia, cardiomiopatia ischemica sau insuficienta cardiacă.
Specialiştii spun că pentru a preveni aceste boli bărbaţii trebuie să aibă un stil de viaţă sănătos, să mănânce cât mai natural (fără fast-food, fără grăsimi şi dulciuri) şi să încerce să facă mai multe exerciţii fizice.
Pe locul doi se situează atacul cerebral sau accidentul vascular cerebral. Este o afecţiune majoră şi a treia cauză de mortalitate din lume, după afecţiunile cardiovasculare şi cancer. Această afecţiune apare în momentul în care sângele nu mai irigă creierul şi nu mai primeşte oxigen. Astfel, este recomandat să se consume cât mai multe alimente care să subţieze sângele cât mai mult şi care să uşureze transportul oxigenului către creier.
Cancerul pulmonar ocupă locul al treilea, fiind una dintre cele mai frecvente afecţiuni ale bărbaţilor. Perioadele lungi de fumat şi aerul tot mai toxic pe care bărbaţii îl inspiră este destul de nociv pentru plămânii care încearcă să facă faţă unui aer murdar.
Pe locul patru se află diabetul. O boală frecventă şi la femei, dar se pare că bărbaţii sunt cei care sunt mai des afectaţi de această afecţiune. Femeile sunt protejate de diabetul zaharat, cel puţin până ajung la menopauză. Estrogenul, hormonul feminin este cel care împiedică apariţia diabetului zaharat. Cum bărbaţii nu au acest hormon decât în cantităţi foarte mici, ei sunt mult mai supuşi îmbolnăvirii.
Cel de-al cincilea loc este ocupat de impotenţă. Deşi nu este o boală, ci mai degrabă o disfuncţie, impotenta este privită ca… o boală de majoritatea către bărbaţilor. Aceasta este provocată, de cele mai multe ori, de vârsta înaintată sau chiar de anumite afecţiuni şi blocaje psihologice. (doctorulzilei.ro)