Guvernul vrea să interzică vânzarea băuturilor energizante către minori, la automate, în incinta școlilor și a spitalelor

Guvernul vrea să interzică vânzarea băuturilor energizante către minori, la automate, în incinta școlilor și a spitalelor

Guvernul intenționează să interzică comercializarea băuturilor energizante către minori, precum și vânzarea acestora la automate, în incinta unităților sanitare, precum și în incinta și în apropierea școlilor, arată un proiect de Hotărâre al executivului. Amenzile pentru nerespectarea acestor prevederi ar urma să meargă de la 5.000 până la 25.000 de lei. Proiectul a fost publicat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății, iar până la data de 24 iunie se pot face propuneri pe marginea acestuia. 

Cele mai importante prevederi ale proiectului de Hotărâre de Guvern: 

1. "Se interzice vânzarea băuturilor energizante persoanelor cu vârsta sub 18 ani" (amendă contravențională de la 5.000 până la 10.000 de lei).

2. "Se interzice comercializarea băuturilor energizante prin automate" (amendă contravențională de la 5.000 la 15.000 de lei).

3. "Se interzice comercializarea băuturilor energizante în unități sanitare, în incinta și la o distanță mai mică de 50 de metri față de orice punct de acces în unități de învățământ, cu excepția unităților de învățământ superior. Distanța se va măsura pe lungimea drumului public" (amendă contravențională de la 15.000 la 25.000 de lei).

Băuturile energizante sunt băuturile care conţin combinaţii variate de carbohidraţi cu una sau mai multe substanţe - vitamine, minerale, cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona şi alţi compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos central. Denumirea sub care se comercializează produsele astfel definite este de Bautură energizantă, prevede proiectul de Hotărâre de Guvern. 

De asemenea, pe eticheta băuturilor energizante cu un conţinut de cafeină de peste 150 mg / litru trebuie să figureze această mențiune, în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 1169/2011 privind  informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare (în condițiile în care băuturile energizante pot să conțină o cantitate de cafeină de 2-3 ori mai mare decât cea din alte băuturi cofeinizate, precum cafeaua sau Cola). 

Instituțiile abilitate să verifice respectarea actului normativ, precum și să aplice eventuale sancțiuni sunt Ministerul Sănătăţii , Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară și pentru Siguranţia Alimentelor şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
616

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
464

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3005

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...