Direcția de Sănătate Publică a solicitat suplimentarea dozelor de vaccin antigripal pentru județul Botoșani, în condițiile în care până acum s-au primit peste 17.000 de doze de vaccin antigripal, solicitându-se suplimentarea cu încă 2.000 de doze.
Potrivit reprezentanților DSP Botoșani, cererile au venit din partea medicilor de familie din județ. Deocamdată, în urma cererii de suplimentare se așteaptă confirmarea ministerului. Dozele sunt destinate persoanelor cu risc, și anume vârstnici cu patologii asociate, gravide, copii cu patologii asociate.
Numărul crescut de infecții respiratorii în județ nu trebuie să reprezinte un semnal de alarmă, mai spun reprezentanții DSP Botoșani, iar cele zece cazuri de gripă depistate săptămâna trecută nu sunt cu complicații, doar patru dintre acestea necesitând internare.
”Nu e cazul să ne alarmăm, ci să procedăm corect din punctul de vedere al prevenirii și al măsurilor care trebuie aplicate. Vaccinarea previne îmbolnăvirea tulpinei specifice gripei, dar toate măsurile pe care trebuie să le aplicăm în privința igienei sunt necesare pentru a preveni și celelalte viroze, nu neapărat gripa", transmite medicul Irina Alecu, epidemiologul șef al DSP Botoșani.
Potrivit specialiștilor, cele mai importante măsuri în această perioadă sunt cele de igienă. ”Suntem în plin sezon de viroze specific anotimpului rece, nu doar gripa. Și celelalte viroze sunt la fel de importante și pot avea deseori manifestări pe care să le confundăm cu gripa și trebuie să ne adresăm medicului. Dacă avem copii și sunt bolnavi este ideal să-i ținem acasă, să nu-i ducem în comunitate. Trebuie să ne spălăm pe mâini, pentru că este principala cale de transmitere. Dacă tușim sau strănutăm în mână și pe urmă punem mâna pe clanță, pe telefon, transmitem foarte ușor și gripa și alte viroze. Nu strănutăm în mâna goală”, spun medicii din cadrul DSP Botoșani.
Toate școlile sunt închise vineri, 25 ianuarie
Școlile din toată țara vor fi închise vineri din cauza numărului mare de cazuri de gripă, decizia fiind luată de Ministerul Educației, la recomandarea Ministerului Sănătății.
Decizia a fost luată miercuri, după ce specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică au declarat a doua saptamana cu caracter epidemic. În cazul în care va urma și a treia săptămână cu caracter epidemic, în România va fi declarată epidemie de gripă.
"Conform raportarilor INSP, saptamana 14 – 20 ianuarie 2019 a avut un caracter epidemic, la fel ca si saptamana anterioara acesteia. Numarul cazurilor de infectii respiratorii acute a crescut din nou cu peste 20% fata de nivelul asteptat. Conform specialistilor, daca si cea de a 3-a saptamana consecutiv isi va mentine caracterul epidemic, va fi declarata epidemia de gripa", arată Ministerul Sănătății, într-un comunicat.
"Ministerul Sanatatii a informat astazi (ieri, nota red.) Ministerul Educatiei Nationale despre situatia prinvind evolutia infectiilor gripale si despre oportunitatea unei masuri suplimentare de prevenire a imbolnavirilor cu gripa, care consta in suspendarea cursurilor scolare pentru data de 25 ianuarie 2019. Aceasta masura a fost aprobata printr-un Ordin al ministrului Educatiei Nationale. Astfel, dat fiind ca 24 ianuarie este declarata ofical zi libera, timp de 4 zile, copiii vor putea evita expunerea in colectivitati", se arată în comunicatul citat.
Sindicatele din învățământ: Decizia e suspendare a cursurilor vineri, un act de mare responsabilitate
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ consideră că decizia de suspendare a cursurilor, vineri, în toate școlile, ”reprezintă un act de mare responsabilitate față de elevi, angajații din educație și familiile acestora, în condițiile în care țara noastră se confruntă cu riscul apariției unei epidemii de gripă”, potrivit unui comunicat de presă.
Trebuie să acordăm o atenție sporită unităților de învățământ, în această perioadă cu risc crescut de epidemie de gripă, afirmă FSLI.
”Credem, de asemenea, că la nivelul fiecărui județ, inspectoratele școlare alături de direcțiile de sănătate publică și medicii de familie trebuie să gestioneze cu grijă această situație, astfel încât numărul cazurilor de gripă să nu se extindă. Totodată, avem convingerea că această întrerupere obiectivă a cursurilor din data de 25.01.2019 nu va afecta acoperirea integrală a programelor școlare și conducerile unităților de învățământ vor găsi soluții pentru aceasta”, se mai spune în comunicatul citat.
Profesori nemulțumiți!
Dacă sindicaliștii din Educație sunt satisfăcuți de decizia ministerului, iar elevii sunt bucuroși că au mai obținut o minivacanță, la scurt timp după întoarcerea din vacanța de iarnă, nu toți dascălii au privit cu ochi buni ziua liberă primită de elevii lor. Mai ales după ce, anul acesta, Guvernul nu a mai făcut "punte" pentru bugetari.
Mai exact, ziua de vineri, 25 ianuarie, nu a fost declarată nelucrătoare, fapt care ar fi asigurat angajaților patru zile libere. O minivacanță care, însă, ar fi "rupt" din nou ritmul procesului de învățământ, abia stabilizat după lunga vacanță de iarnă. Cu toate acestea, decizia de a se închide școlile a venit joi seara și i-a luat prin surprindere nu doar pe profesori, ci și pe părinți.
Îngrijorările se îndreaptă către imposibilitatea de a parcurge materia, în condițiile în care dispozițiile ministerului prevăd ca orele de vineri, 25 ianuarie, să fie recuperate în timpul programului rămas până la finalul semestrului, respectiv al anului şcolar.