FOTO: Ziua Prematurului, marcată de către medicii botoșăneni: „Uneori plângem în drum spre casă, a două zi o luăm de la capăt, cu alte vieţi micuţe”

FOTO: Ziua Prematurului, marcată de către medicii botoșăneni: „Uneori plângem în drum spre casă, a două zi o luăm de la capăt, cu alte vieţi micuţe”

Duminică, Ziua Mondială a Prematuritaţii a fost marcată și de către medicii botoșăneni, printr-o serie de evenimente. În spațiul Maternitaţii din Botoşani, de ziua lor,  piticilor mai mici şi mai mari li s-a împărţit tort, jucării, baloane, zâmbete. Au participat personalul medical al Secţiei de Neonatologie, mămici cu bebeluşi în braţe, precum și voluntari ai asociației „Salvați Copiii”.

Totodată, voluntarii organizației non-guvernamentale, împreună cu profesoarele Simona Acsente și Greta Cojocaru, de la Şcoala Gimnziala Nr. 11 Botoşani, alături de un grup de elevi ai claselor a II-a și a IV-a, au oferit pachețele cu lucruri utile unor familii cu situații materiale precare, din localitatea Cristineşti.

Judeţul Botoşani se afiliază tendinței mondiale de a marca și simbolistic Ziua Prematurului, prin iluminarea în culoarea violet a clădirii Colegiului Medicilor şi a Primăriei din Dorohoi.

„Sunt mici, dar sunt atât de puternici, probabil cea mai puternică fiinţa de pe pământ, pentru că duc o lupta din prima secundă de viaţa, o luptă pentru supraveţuire. Sunt numiţi în multe feluri: mici miracole, născuţi prea devreme, prematuri, luptători, dar numele care li se potriveşte cel mai bine este cel pe care mama lui îl pomeneşte. Și se roagă şi speră la o minune.

Pentru că prematuritatea este şi despre mame... de eroi, care plâng şi speră ȋn minuni pe holurile secţiei de Neonatologie. Mame, care nu işi ţin copiii la piept decât la 3-4 săptamani de viaţă, uneori ataşati de tot felul de tuburi şi cabluri, mame care înţeleg că fiecare zi trecută este o zi căştigată, fiecare gram în plus, fiecare tub înlăturat este o bătălie căştigată”,

subliniază Carmen Zaboloteanu, medic șef al Secției de Neonatologie din Botoșani.

Conform celor transmise de către „mămica bebelușilor”, așa cum este cunoscută Carmen Zaboloteanu în Botoșani, la fiecare 30 de secunde un copil prematur moare, ȋn condiţiile ȋn care 75% din fatalitaţi sunt prevenibile.

„În Maternitatea din Botoșani s-au născut, în 2019, în primele 10 luni, 2220 de copii, dintre care 195 s-au născut prematur. Statistic, suntem staţionari la 8.7% din totalul naşteriilor. Ȋn momentul de faţă, sunt în Secţia de Neonatologie 11 copii prematuri, cel mai mic are 1310 grame şi este o fetiță din sarcina gemelară, cu surioara de 1910 grame, ventilată mecanic pe sondă endotraheală.

Şi această zi este şi despre noi, personalul Secţiei de Neonatologie, pentru că prematuritatea este o ȋncercare pentru oricine. Iniţiem resuscitarea copiilor atunci când micuțele lor inimi se opresc și micile lor corpuri pur și simplu nu mai pot. Ne gândim la ce am fi putut face mai bine sau diferit când toate opțiunile medicale au fost epuizate. Și uneori plângem în drum spre casă, sau oriunde, şi a două zi o luăm de la capăt, cu alte vieţi micuţe. Și de aceea sărbătorim, de 11 ani, Ziua Mondială a Prematuritaţii, pentru că prematuritatea este şi o poveste frumoasă”

, a conchis medicul botoșănean.


 

 

 

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Turism pe două roți la Botoșani: Cele mai bune trasee pentru cicliști

astăzi, 12:02
226

Judeţul Botoşani se dovedeşte a fi foarte ofertant pentru pasionaţii de mountain bike sau efectiv de plimbări cu bicicleta în natură. Dispune de trasee foarte pitoreşti, cu natură sălba...

Profesorii de matematică de la un renumit colegiu din Botoșani, ajutați să-și facă orele mai plăcute

astăzi, 10:29
245

Două discipline care au şi foarte multe dar şi foarte puţin în comun pot fi îmbinate printr-o fericită combinaţie numită „progmatică” astfel încât elevilor ...

Loc de dat cu…EPIGRAMA (150)

astăzi, 09:00
134

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:Al. D. Funduianu: Iată-te  ajuns,  cu acest generos ”Loc de dat cu… epigrama”,  la borna...