Fetiță de 7 ani ajunsă la spital după ce a băut alcool sanitar (video)

Consumul de alcool în rândul minorilor este interzis, deoarece afectează dezvoltarea creierului, memoria, judecata, iar în timp poate duce la probleme mult mai grave. Chiar și așa, foarte mulți adolescenți și chiar copii ajung la spital, după ce au consumat alcool.

Cel mai mic pacient aflat în evidențele medicilor botoșăneni este o fetiță, în vârstă de 7 ani, care a ajuns la spital după ce a băut alcool sanitar, anunță dr. Laura Jijie, medicul-șef al Compartimentului de Neuropsihiatrie din cadrul Secției de Pediatrie a Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani.

Am avut și un caz al unei fetițe de 7 ani, care a ajuns la spital după ce a consumat alcool sanitar. Probabil acolo și DGASPC a intervenit. Cu siguranță acolo era ceva, mediul familial carențial. A văzut în familie și a încercat și ea”, a declarat medicul Laura Jijie, șefa Compartimentului de Neuropsihiatrie din cadrul Secției de Pediatrie a Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani.

Potrivit acesteia, de la începutul anului au ajuns la spital un număr de 16 minori care au consumat alcool, însă în realitate numărul este mult mai mare. Asta pentru că mulți refuză să se prezinte la o unitate spitalicească pentru a solicita ajutor.

De la începutul anului avem 16 cazuri înregistrate, dar numărul este mult mai mic față de cifrele reale. Am avut și adolescenți care au venit de trei ori cu consum de alcool. Este vorba despre un adolescent de 17 ani”, a declarat dr. Laura Jijie.

Aceasta trage un semnal de alarmă și spune că modelul parental este foarte important în dezvoltarea armonioasă a copilului.

Alcoolul este interzis consumului minorilor sub 18 ani, deoarece creierul este încă în dezvoltare, iar acolo inhibă dezvoltarea dentritelor, afectează memoria, atenția, judecata, iar pe termen lung poate să aducă alte probleme. De obicei, consumă sub presiunea grupului, în diverse ocazii, adolescentul va fi tentat să consume pentru a nu se face de râs, pentru a nu râde ceilalți de el, pentru a experimenta, din teribilism. Iar atunci, pe un organism sensibil, neobișnuit cu consumul de alcool, poate să producă efecte somatice și intoxicație alcoolică, ceea ce poate duce la comă sau deces. Consumul este atât frecvent la fete, cât și la băieți. Lor li se pare normal să consume alcool. Trebuie foarte atent supravegheat timpul liber al copilului, anturajul pe care îl frecventează, activitățile pe care le desfășoară. Trebuie să discute deschis despre efectul alcoolului și al drogurilor. Modelul parental este, de altfel, important. Cum poți să îi spui unui adolescent să nu consume alcool sau să nu fumeze când în familie părintele consumă alcool sau fumează împreună cu copilul. Copilul învață din ceea ce face părintele, nu din ceea ce spune”, a declarat medicul Laura Jijie.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Școlile aflate în reabilitare încurcă desfășurarea alegerilor în Botoșani! (video)

Thursday, 19 September 2024

Instituțiile Prefectului din țară, care coordonează aceste alegeri, încep să se pregătească intens. Potrivit lui Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani, au fost emise Ordinele Pr...

Alertă în cimitirul Pacea din Botoșani: Un bărbat a amenințat că se aruncă din copac! (foto, video)

Thursday, 19 September 2024

Forțele de ordine au fost puse în alertă, joi după-amiază, după ce un bărbat amenința că se aruncă dintr-un copac în cimitirul Pacea. La fața locului au ajuns mai multe echipa...

Părinții din Botoșani se tem pentru siguranța copiilor, petiții adresate prefectului! (video)

Thursday, 19 September 2024

Comitetul de Părinți de la Liceul de Artă „Ștefan Luchian” din municipiul Botoșani a adresat către Instituția Prefectului a județului Botoșani o petiție prin care solicită monit...