Boală „agravată” de indiferența părinților. Medicul Tudorache: „Mi-e ciudă pe mame că...” (video)

Această afecțiune, netratată la timp, poate înrăutăți starea pacientului, cauzându-i probleme de respirație, dar și de muncă pe viitor.

Medicii spun că se ajunge aici din cauza posturii incorecte, a ghiozdanelor foarte grele, a statului pe telefon și în fața computer-ului, dar și a ignoranței părinților.

Dr. Constantin Tudorache, medicul-șef al Secției de Balneofizioterapie din cadrul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani, spune că printre afecțiunile cu care se prezintă pacienții, cea mai des întâlnită și cea mai gravă este scolioza. În ultimii ani, tot mai mulți copii cu vârste cuprinse între 11 și 17 ani ajung la spital acuzând dureri de spate.

Această afecțiune, netratată la timp, poate înrăutăți starea pacientului, cauzându-i probleme de respirație, dar și de muncă pe viitor.

Scoliozele sunt cele mai frecvente și deposturante, cele mai invalidante. Scolioza știți că este o deviere în ax, cu rotația coloanei vertebrale, care netratată la timp poate duce la deformarea cutiei toracice, probleme respiratorii și probleme de muncă pe viitor. Depistarea scoliozei ar trebui făcută în primii trei ani de viață de către medicul de familie sau medicul pediatru. Scoliozele depistate după trei ani de zile se tratează prin programul de recuperare și obligatoriu corset. Aici intervin pentru că majoritatea mamelor nu înțeleg că acesta trebuie purtat obligatoriu. Doar tratamentul cu corset și kinetoterapie împreună pot da rezultate. Coloanele cu scolioză de grad mare, netratate la timp, ajung la operație. Iar operația pentru această afecțiune este dificilă, nu aș dori-o nimănui”, a declarat dr. Constantin Tudorache, medic-șef al Secției de Balneofizioterapie a Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani.

Mai mult decât atât, medicul acuză faptul că sunt unii părinți care par dezinteresați, după ce află cu ce se confruntă copilul lor.

Mai sunt părinți în Botoșani care, în momentul în care află diagnosticul, le dispare interesul pentru tratament care este de lungă durată. Poate dura ani de zile. Corsetul trebuie purtat 3 – 5 ani de zile. Dar dacă nu realizăm obiectivele: să îndreptăm postura, să flexibilizăm coloana, să întărim musculatura coloanei și să ameliorăm respirație, atunci degeaba ne jucăm”, a declarat dr. Constantin Tudorache.

„Mi-e ciudă pe mame că nu își dezbracă copiii să îi verifice”

Cauzele care duc la apariția scoliozei sunt diverse. Pe lângă faptul că cei mici petrec foarte mult timp cu ochii în telefoane și în fața calculatoarelor, ghiozdanele școlare și băncile joacă un rol în apariția acestei afecțiuni.

Mulți părinți îmi reproșează că ghiozdanele sunt grele, dar aici eu nu am cum să intervin. Singurul sfat pe care îl dau și chiar îi văd pe unii pe stradă, este să își ia trolere și să meargă la școală, pentru că fără cărți nu se poate. De asemenea, calculatorul și telefonul reprezintă o cauză care duce la scolioză. Ei stau ghemuiți pe pat sau pe fotoliu în diferite poziții. Coloana de câte ori are o deviere și își mărește devierea, ea nu doare. De asta mi-e ciudă pe mame că nu își dezbracă copiii să îi verifice. Este o mare greșeală, cea mai mare greșeală. Ieri am avut două scolioze decompensate prin consult, pentru care nu mai am ce face. La 60 de grade direct operație. Deci dacă mamele nu își urmăresc acasă copiii, să vadă când apare o deformare de coloană, atunci e prea târziu când ajung la mine. Problema băncilor de la școală iarăși nu este de competența mea. Acolo părinții ar trebui să discute cu directorii de școli, să le explice. Părinții trebuie să înțeleagă că tratamentul este de lungă durată și trebuie să facă ce le spunem noi, medicii, pentru că altfel e degeaba. Între 11 și 17 ani este perioada cea mai critică de apariție”, a adăugat medicul Constantin Tudorache.

Și educația, îndemnurile primite de la părinți joacă un rol important în evitarea apariției acestei afecțiuni.

Având în vedere că acasă nu li se explică cum să stea drept, ei consideră că orice poziție în care se stă este corectă. Eu când le explic ei îmi spun că nu pot, că este greu...”, a completat cadrul medical.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Trafic restricționat în noaptea alegerilor, despre ce zonă este vorba! (Video)

Friday, 22 November 2024

Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani, a anunțat, vineri dimineață, că în noaptea alegerilor, adică în intervalul orar 21:00 – 06:00, traficul va fi restricționat pe o a...

Peste 1300 de forțe de ordine mobilizate pentru alegeri, un elicopter Black Hawk va supraveghea traficul în Botoșani! (Video)

Friday, 22 November 2024

În acest sens, sunt angrenați 1300 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră și pompieri. Totodată, în sprijin vor veni și jandarmii din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi d...

Neconformități găsite de pompieri în secțiile de votare, despre ce este vorba! (Foto, Video)

Friday, 22 November 2024

Au fost descoperite peste 50 de stări potențiale de pericol, care au fost înlăturate în urma controalelor efectuate de pompieri. Pentru deficienţele care au întrunit elementel...