Analizând procedura care stabilește situațiile în care salariații din sănătate au dreptul de a purta echipamentul individual de protecție, prevăzută în Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei COVID 19 (înregistrat la MS cu nr. 3656/18.03.2020), secțiunea Utilizarea rațională a echipamentului individual de protecție, Federația „Solidaritatea Sanitară” demonstrează că aceasta are două categorii de probleme, ce trebuie corectate urgent.
Prima conține o serie întreagă de erori, omisiuni și incoerențe/contradicții și cea de a doua se referă la faptul că nu protejează salariații în toate situațiile. Cu alte cuvinte, procedura prevăzută în acest document, semnat de ministrul Sănătății, nu asigură un nivel suficient de protecție pentru salariații din Sănătate.
Procedura de Utilizarea rațională a echipamentului individual de protecție conține o serie întreagă de erori, omisiuni și incoerențe/contradicții, susțin sindicaliștii.
„Erorile cauzează dificultăți privează salariații de utilizarea echipamentelor de protecție atunci când este cazul, crescând riscul de contaminare a salariaților. Omisiunile generează imposibilitatea de a alege echipamentul de protecție adecvat fiecărei situații, generând o creșterea continuă a numărului de salariați infectați COVID 19. Incoerențele/contradicțiile determină interpretări contradictorii ale conținutului secțiunii Utilizarea rațională a echipamentului individual de protecție, acestea fiind tranșate cel mai adesea în defavoarea salariaților. Consecința o reprezintă creșterea continuă a riscului de contaminare a salariaților, respectiv a numărului salariaților contaminați”, se specifică intr-un comunicat de presă transmis de Federația „Solidaritatea Sanitară”.
Procedura de Utilizarea rațională a echipamentului individual de protecție nu protejează salariații din sănătate în toate situațiile, nefiind adecvată la situația reală, mai arată sindicaliștii din sănătate.
Potrivit surselor citate, capacitatea anchetelor epidemiologice de a detecta toți pacienții infectați și cei aflați în risc de contaminare este de mult depășită, principala cauză (cu probabilitatea cea mai mare) fiind ivirea unor focare multiple de infecție pe fondul remigrării (necontrolate epidemiologic) a unui număr foarte mare de cetățeni români.
„Efectul cert îl constituie faptul că în spitale apar din ce în ce mai mulți pacienți care nu sunt identificați inițial ca fiind purtători COVID 19, fiecare dintre aceștia contaminând un număr foarte mare de salariați, pe fondul absenței unui minim echipament de protecție individuală. Spitalul Județean Suceava, Spitalul Universitar București, Spitalului Judeţean Covasna, constituie tot atâtea dovezi ale situației în care salariați care au tratat pacienți ce s-au dovedit ulterior că erau contaminați COVID 19 nu au purtat un minim echipament de protecție, deoarece acesta nu este prevăzut de procedura MS”, a transmis Federația „Solidaritatea Sanitară”
Federația „Solidaritatea Sanitară” solicită public Ministerului Sănătății și întregului Guvernul completarea și corectarea de urgență a planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei COVID 19 (înregistrat la MS cu nr. 3656/18.03.2020), secțiunea Utilizarea rațională a echipamentului individual de protecție.