Fără achiziții directe în spitale!

Fără achiziții directe în spitale!

Consiliile de Administrație ale spitalelor vor putea să ceară audit extern. De asemenea, va trebuie aprobată fiecare achiziție directă de peste 50.000 de lei, a declarat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

“Avem o ordonanță de urgență care a permis pentru prima dată în România Consiliilor de Administrație ale spitalelor și asta este specificat de data asta foarte clar în lege, să ceară un audit. Să ceară un audit extern la nivelul spitalului. Asta este o noutate. Probabil că a apărut ordonanța de urgență în Monitorul Oficial. (…) Asta înseamnă că, tocmai pentru că nu putem să controlăm totul, sute de spitale de la nivel central, consiliile de administrație vor trebui responsabilizate. În acest moment de multe ori sunt pur formale. Responsabilizarea asta vine cu cel puțin două măsuri începând de ieri. Unu – pot contracta audit extern, firme de audit extern pentru a evalua ce s-a întâmplat cu adevărat, ce a făcut managementul respectiv Consiliul Director în spitale și doi – Consiliul de Administrație va aproba fiecare cheltuială, fiecare achiziție directă de peste 50.000 de lei. Asta înseamnă că nu vom mai avea achiziții directe. Nu vom mai avea aranjamente pe care le face managerul de spital cu cineva din consiliul director, cu o companie sau alta, netrecând prin licitație, netrecând prin niciun proces de transparență”, a explicat Voiculescu.

Demnitarul a specificat că nu este mulțumit de capacitatea din prezent a Corpului de control al ministerului pe care îl conduce.

“Avem un corp de control unde oamenii se numără pe degete. Avem un birou de audit. Uitându-mă pe ultimele rapoarte de audit, pare că trăim undeva în Elveţia. Pare că suntem foarte bine, nu există probleme în spitale. Nu sunt mulțumit cu capacitatea de control al MS din acest moment. Aceleași probleme le avem la CNAS, la Agenția Națională a Medicamentului. Nu sunt mulțumit cu capacitatea de control. Evident că lucrurile trebuie schimbate. Pe de o parte, trebuie să avem mai multă transparență și capacitatea de a digitaliza tot ce poate fi digitalizat pentru că numai așa poți să vezi ce se întâmplă cu adevărat în sistem”, a mai susținut Vlad Voiculescu.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
351

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
624

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
178

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...