Un bărbat care lucrează în cadrul Serviciului de Ambulanță într-un județ vecin Botoșaniului a avut parte de o experiență nu tocmai plăcută la un spital din județul nostru. Acesta s-a prezentat cu o problemă medicală, însă răspunsurile pe care le-a primit nu au fost cele la care se aștepta.
Bărbatul a povestit întâmplarea pe un grup de socializare, iar oamenii au reacționat, fiind în asentimentul său unii dintre ei.
„Dacă mă grăbesc mai sunt 15 minute farmaciile deschise”
Ambulanțierul a povestit că s-a prezentat la Spitalul din Săveni cu arsuri de gradul 1 și 2. Când a ajuns acolo medicul de gardă i-a transmis că ei nu au nimic pentru arsuri și dacă se grăbește mai poate prinde o farmacie deschisă.
„Spitalul din Săveni... Nici nu știu dacă se mai poate numi spital, este mai prost echipat decât un dispensar comunal, sincer. Cum este posibil ca un medic să îmi spună că ei nu au în spital absolut nimic pentru arsuri? Greșesc, au algocalmin, menționând că dacă mă grăbesc mai sunt 15 minute farmaciile deschise, eu având arsuri de gradul 1 și 2 pe mână”, a povestit ambulanțierul.
Bărbatul a preferat să vină pe picioarele proprii și să nu mai solicite o Ambulanță, deoarece locuiește la câțiva kilometri distanță de orașul Săveni și poate sunt cazuri mult mai grave la care ambulanțele trebuie să ajungă.
„I-am spus că nu vreau să blochez o ambulanță și am venit personal la spital de la câțiva kilometri, dar mai bine sunam pentru că ambulanțele au strictul necesar pentru problema mea”, a adăugat bărbatul.
La acestea, medicul care era atunci de gardă i-a transmis că nici măcar ambulanțele nu au kit pentru arsuri: „Atunci cu o nesimțire mi-a răspuns că nu au nici ambulanțele. Ei bine... i-am transmis că lucrez pe ambulanță într-un alt județ și știu prea bine tot checklist-ul unei ambulanțe, iar ulterior a tăcut.”
Ambulanțierul și-a exprimat nemulțumirea față de situația pe care el a întâmpinat-o.
„Mă gândesc totuși la oamenii care poate nu au informațiile astea. Ar fi fost trimiși la farmacie dacă prindeau deschis sau acasă cu algocalmin și o tensiune măsurată. Ulterior am venit direct la Botoșani, unde a fost totul ca la carte în cazul meu, dar spitalul din Săveni... nota 4”, a conchis bărbatul.
Ce spun reprezentanții celui mai mare spital din Botoșani
Am solicitat un punct de vedere și din partea reprezentanților Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani cu privire la situația semnalată.
Reprezentanții unității sanitare confirmă faptul că, într-adevăr, angajații Camerei de Gardă a Spitalului din Săveni au obligația de a acorda primul ajutor, iar ulterior pacienții sunt direcționați către Unitatea de Primiri Urgențe din Botoșani.
„Problema medicală ridicată de pacient este una chirurgicală care depășește limita de competență a Secției Exterioare Săveni, unde avem Cameră de Gardă și linie de gardă în specialitatea medicină internă. Personalul medical de la nivelul Camerei de Gardă are obligația să acorde doar primul ajutor, ulterior pacienții vor fi direcționați către UPU pentru a primi asistența medicală adecvată patologiei pentru care s-au prezentat la Camera de Gardă din Săveni”, transmit reprezentanții Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani.