Numărul cazurilor de gripă înregistrate în județul Botoșani s-a triplat, în decursul a câteva zile, Direcția de Sănătate Publică (DSP) avertizând populația cu privire la epidemia națională de gripă, declarată oficial.
Numărul cazurilor de gripă înregistrate, săptămâna trecută, în judeţul Botoşani a înregistrat o creştere semnificativă faţă de săptămâna anterioară, potrivit datelor centralizate de Direcţia de Sănătate Publică. Raportarea transmisă de DSP arată că, în săptămâna 27 ianuarie - 2 februarie, 54 de persoane au fost diagnosticate cu gripă. Numărul este de trei ori mai mare decât în săptămâna 20 - 26 ianuarie, când au fost înregistrate doar 17 cazuri de gripă.
Dintre cele 54 de persoane, cele mai multe, 41, au vârste cuprinse între 15 şi 49 de ani. De asemenea, a fost înregistrată o dublare a numărului de infecţii virale ale căilor respiratorii superioare, în ultima săptămână fiind diagnosticaţi cu infecţii virale 2.696 de oameni. În ceea ce priveşte cazurile de pneumonie, numărul acestora a crescut de la 310 la 575, potrivit Agerpres.Spitalul Județean „Mavromati” chiar a adoptat măsuri de restricționare a accesului, ca urmare a stării declanșate.
În fiecare an gripa afectează între 5% si 15% din populație. Pentru majoritatea oamenilor, gripa este doar o experiență ușoară sau neplăcută, dar pentru unii poate duce la complicaţii sau deces, în special pentru persoanele din grupele la risc.
Astfel, DSP Botoșani recomandă imperativ consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare. Totodată, instituția prescrie:
• Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
• Respectarea etichetei tusei si strănutului (utilizarea de batiste de unica utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului);
• Igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;
• Continuarea vaccinării antigripale.
În scopul prevenirii îmbolnăvirilor în unităţile de învăţământ, atât la personalul didactic cât şi la elevi/preşcolari, a fost trimis un set de măsuri către Inspectoratul Școlar Județean Sibiu și cabinetele de medicină școlară din județ. Prin acestea se numără:
• Realizarea triajului zilnic în colectivităţi (şcoli, grădiniţe creşe, etc);
• Educaţie sanitară privind gripa şi prevenirea ei;
• Asigurarea respectării normelor de igienă personală;
• Curăţenie şi dezinfecţie curentă pe suprafeţe şi pavimente, aerisirea încăperilor;
• Raportarea zilnică a cazurilor de îmbolnăvire/a focarelor la DSP, în vederea stabilirii măsurilor care se impun în funcţie de situaţia epidemilogică