EMA autorizează tehnica injecției intradermice în cazul variolei maimuței

EMA autorizează tehnica injecției intradermice în cazul variolei maimuței

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a autorizat vineri o nouă tehnică de injectare a vaccinului contra variolei maimuţei, care va permite imunizarea mai multor persoane şi prevenirea unei eventuale penurii, informează AFP, potrivit Agerpres.

Ţările europene pot de acum să administreze vaccinul Imvanex imediat sub stratul superior al pielii (intradermic) şi nu mai în profunzime (subcutanat), aşa cum se procedează în prezent, şi să utilizeze totodată doar o cincime din doză, a precizat EMA într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, această tehnică ce utilizează o doză mai redusă de vaccin produce aceeaşi imunitate, cu un nivel echivalent de anticorpi ca şi cealaltă metodă, însă riscul de iritare a pielii este mai ridicat, a avertizat organismul de supraveghere cu sediul la Amsterdam.

„Autorităţile naţionale pot decide, cu titlul de măsură temporară, să utilizeze Imvanex în injecţie intradermică într-o doză mai redusă pentru a proteja persoanele din grupe de risc pe perioada actualei epidemii de variola maimuţei, în contextul în care aprovizionarea cu vaccin este limitată'', a declarat EMA.

Comisara europeană Stella Kyriakides a subliniat că această autorizaţie a fost o decizie „extrem de importantă întrucât permite vaccinarea unui număr de cinci ori mai mare de persone cu stocurile de vaccinuri de care dispunem'' în prezent.

„Acest lucru garantează cel mai bun acces la vaccinare pentru persoanele cu risc şi pentru profesioniştii din sănătate'', a adăugat ea într-un comunicat.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Județul Botoșani se mândrește cu una dintre cele mai moderne Unități de Primiri Urgențe din țară

Miercuri, 5 Octombrie 2022
211

În municipiul Botoșani se află una dintre cele mai moderne Unități de Primiri a Urgențelor din România. Reabilitarea și dotarea cu tehnologie modernă au costat peste 11 milioane de ...

În școli se vor înființa grupe de acomodare, destinate elevilor școlarizați anterior în străinătate, unde se vor preda și noțiuni de limbă română

Miercuri, 5 Octombrie 2022
59

Pentru a le facilita integrarea în sistemul de învățământ de la noi elevilor care au făcut școală, mai mulți ani, în străinătate, s-a stabilit, printr-o lege publicat...

Proiect legislativ depus la Senat privind introducerea uniformelor școlare în învățământul preuniversitar

Miercuri, 5 Octombrie 2022
60

AUR anunţă că a depus la Senat o propunere legislativă care modifică Legea nr. 35/2007 privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ, prevăzându-se reint...