E oficial: Vor apărea mai multe centre medicale de permanență, astfel încât să fie posibil accesul la consultații și îngrijiri și în afara programului medicilor de familie

E oficial: Vor apărea mai multe centre medicale de permanență, astfel încât să fie posibil accesul la consultații și îngrijiri și în afara programului medicilor de familie

Criterii clare, în raport cu populația din localități, pentru înființarea centrelor medicale de permanență, care asigură, de fapt, servicii medicale în afara programului de activitate al cabinetului de medicină de familie, au fost stabilite, joi, odată cu apariția unei ordonanțe ce vizează modificarea legislației privind asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă, scrie avocatnet.ro.

Potrivit sursei citate, acest lucru va duce la o creștere a numărului acestor centre de permanență, astfel facilitându-se accesul la asistenţă medicală primară, mai ales în mediul rural sau în zonele izolate.

O primă schimbare stabilită de OG 17/2022, apărută joi în Monitorul oficial, la Legea nr. 263/2004 privind asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă este eliminarea celor mobile. Astfel, de-acum, definiția centrelor de permanență se referă doar la cele fixe.

Mai exact, definiția sună acum astfel: “Centrele de permanenţă sunt forme de organizare a activităţii medicale în sistemul sanitar, fixe, fără personalitate juridică, care funcţionează în afara programului de activitate al cabinetului de medicină de familie stabilit şi prevăzut în contractul de furnizare de servicii medicale în asistenţa medicală primară încheiat cu casa de asigurări de sănătate, care sunt organizate în condiţiile prevăzute de lege şi care asigură continuitatea asistenţei medicale primare”.

În plus, sunt stabilite acum criteriile de înființare a centrelor de permanență în mediul rural și în mediul urban. Concret, în mediul rural, centrele de permanență vor trebui înființate ținând cont de următoarele criterii:

  • la o populație de minimum 5.000 de locuitori - un centru de permanență;
  • în zonă nu există alte servicii de primiri urgențe;
  • prin excepție de la criteriile de mai sus, se vor înființa centre de permanență cu prioritate în orice localitate rurală izolată, greu accesibilă, în care nu există acces la servicii de asistență medicală pentru populația din zonă.

Apoi, în mediul urban, centrele de permanență se vor înființa ținând cont de următoarele criterii:

  • în orașele cu o populație sub 25.000 de locuitori - un centru de permanență;
  • în orașele cu o populație mai mare de 25.000 de locuitori - un centru de permanență la 25.000 de locuitori.

Centrele de permanenţă vor funcţiona cu un număr de cel puțin șapte posturi de medic şi cu minimum cinci posturi de asistent medical. Criteriile de organizare a activităţii centrelor, precum şi alte aspecte privind funcţionarea acestora trebuie stabilite în următoarea perioadă, prin norme metodologice de aplicare.

Dat fiind faptul că în centrele de permanență activitatea este defășurată, în mod preponderent, de către medici de familie, prin OG se stabilește ca acolo să se facă și vaccinarea împotriva COVID-19.

Astfel, medicii de familie care au încheiat contract pentru furnizarea de servicii de vaccinare în cadrul programului național de vaccinare pot face de-acum același lucru și în cadrul programului de activitate desfășurat în cadrul centrului de permanență.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Reacția lui Mihai Teja după ce FC Botoșani a învins-o pe CFR Cluj și a devenit lider în Liga 1

astăzi, 10:31
164

FC Botoșani a învins-o cu 1-0 pe CFR Cluj și a devenit lider în Liga 1. La finalul meciului, Mihai Teja a recunoscut că echipa sa a „suferit în Gruia”, dar a ținut s...

15 august, zi liberă legală: Ce compensații trebuie să primească salariații care lucrează azi

astăzi, 09:18
158

După cum stabilește Codul muncii, salariații din țara noastră, indiferent dacă lucrează la stat sau la privat, primesc liber, în 15 august, pentru a sărbători Adormirea Maicii Domnului....

Situația refugiaților în punctele de trecere a frontierei Stânca și Rădăuți-Prut

astăzi, 09:01
75

În ultimele 24 ore, prin Punctele de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut și Stânca au intrat în țară 89 persoane și 32 vehicule. La ora 08:00, erau cazați în spatiile de ...