E oficial: Vor apărea mai multe centre medicale de permanență, astfel încât să fie posibil accesul la consultații și îngrijiri și în afara programului medicilor de familie

E oficial: Vor apărea mai multe centre medicale de permanență, astfel încât să fie posibil accesul la consultații și îngrijiri și în afara programului medicilor de familie

Criterii clare, în raport cu populația din localități, pentru înființarea centrelor medicale de permanență, care asigură, de fapt, servicii medicale în afara programului de activitate al cabinetului de medicină de familie, au fost stabilite, joi, odată cu apariția unei ordonanțe ce vizează modificarea legislației privind asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă, scrie avocatnet.ro.

Potrivit sursei citate, acest lucru va duce la o creștere a numărului acestor centre de permanență, astfel facilitându-se accesul la asistenţă medicală primară, mai ales în mediul rural sau în zonele izolate.

O primă schimbare stabilită de OG 17/2022, apărută joi în Monitorul oficial, la Legea nr. 263/2004 privind asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă este eliminarea celor mobile. Astfel, de-acum, definiția centrelor de permanență se referă doar la cele fixe.

Mai exact, definiția sună acum astfel: “Centrele de permanenţă sunt forme de organizare a activităţii medicale în sistemul sanitar, fixe, fără personalitate juridică, care funcţionează în afara programului de activitate al cabinetului de medicină de familie stabilit şi prevăzut în contractul de furnizare de servicii medicale în asistenţa medicală primară încheiat cu casa de asigurări de sănătate, care sunt organizate în condiţiile prevăzute de lege şi care asigură continuitatea asistenţei medicale primare”.

În plus, sunt stabilite acum criteriile de înființare a centrelor de permanență în mediul rural și în mediul urban. Concret, în mediul rural, centrele de permanență vor trebui înființate ținând cont de următoarele criterii:

  • la o populație de minimum 5.000 de locuitori - un centru de permanență;
  • în zonă nu există alte servicii de primiri urgențe;
  • prin excepție de la criteriile de mai sus, se vor înființa centre de permanență cu prioritate în orice localitate rurală izolată, greu accesibilă, în care nu există acces la servicii de asistență medicală pentru populația din zonă.

Apoi, în mediul urban, centrele de permanență se vor înființa ținând cont de următoarele criterii:

  • în orașele cu o populație sub 25.000 de locuitori - un centru de permanență;
  • în orașele cu o populație mai mare de 25.000 de locuitori - un centru de permanență la 25.000 de locuitori.

Centrele de permanenţă vor funcţiona cu un număr de cel puțin șapte posturi de medic şi cu minimum cinci posturi de asistent medical. Criteriile de organizare a activităţii centrelor, precum şi alte aspecte privind funcţionarea acestora trebuie stabilite în următoarea perioadă, prin norme metodologice de aplicare.

Dat fiind faptul că în centrele de permanență activitatea este defășurată, în mod preponderent, de către medici de familie, prin OG se stabilește ca acolo să se facă și vaccinarea împotriva COVID-19.

Astfel, medicii de familie care au încheiat contract pentru furnizarea de servicii de vaccinare în cadrul programului național de vaccinare pot face de-acum același lucru și în cadrul programului de activitate desfășurat în cadrul centrului de permanență.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
708

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
236

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
188

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...