Potrivit unei Ordonanțe de urgență publicată joi în Monitorul Oficial, personalul medico-sanitar, personalul paramedical, inclusiv personalul auxiliar, care profesează în baza altor contracte decât cele individuale de muncă și care sau ocupat de bolnavii COVID-19, pe durata stării de urgență, și vor primi stimulentul de risc de 2.500 lei acordat celor angajați în sănătate.
OUG 18/2021, publicată joi în Monitorul Oficial și care modifică OUG 43/2020, stabilește că și personalul medical, medico-sanitar și auxiliar care își desfășoară activitatea în altă formă legală de exercitare a profesiei decât în baza unui contract individual de muncă și care a ajutat la evaluarea, transportul, diagnosticarea și tratamentului pacienților suspecți sau confirmați cu COVID-19 sau care s-a infectat ca urmare a activității prestate, pe durata stării de urgență, va primi stimulentul de risc lunar în valoare de 2.500 lei. Anterior, doar cei care erau angajați pe baza unui contract de muncă puteau beneficia de acest stimulent de risc.
În această categorie sunt incluși și cei care lucrează în cabinetele medicilor de familie, în laboratoarele de analize sau de imagistică, din ambulatoriile de specialitate, farmacii comunitare sau din cabinetele stomatologice.
Acest personal medical va primi maximum două stimulente de risc, pe perioada stării de urgență, unul pentru perioada 16 martie – 14 aprilie 2020, iar celălalt pentru perioada 15 aprilie – 14 mai 2020, indiferent de numărul de zile lucrate în intervalele de timp menționate.
În situația în care cei care pot primi acest stimulent au lucrat în mai multe cabinete medicale sau unități angajatoare, vor primi o singură sumă pentru fiecare lună, indiferent de locurile în care au profesat.
Pentru a se putea face plățile către acest personal, Casa Națională de Asigurări de Sănătate va trebui să elaboreze în termen de 30 de zile normele metodologice pentru aplicarea acestei OUG.