Este cunoscut faptul ca stilul de viata ne poate influenta sanatatea. Dieta noastra include alimente benefice (care ne pot proteja organismul impotriva cancerului), cat si alimente nocive, ce cresc riscul aparitiei neoplaziilor.
Proiectul EPIC (the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) este cel mai mare studiu realizat asupra dietei si al sanatatii.
In acest studiu au fost inclusi peste jumatate de million de persoane (520.000) si a fost realizat in 10 tari europene. Scopul studiului a fost de a analiza legaturile dintre alimentatie, cancer si alte boli cronice.
Cele mai frecvente tipuri de cancer produse de o dieta nesanatoasa
Cancerul intestinal
Consumul excesiv de carne rosie (carnea de vita, carnea de porc, de miel, carnea tocata) si carne procesata (carnea conservata prin afumare, sarare sau prin adaugarea de conservanti: sunca, slanina, salamul) cresc riscul aparitiei cancerului de colon.
Carnea rosie si carnea prelucrata contine un pigment rosu numit haem, ce da carnii culoarea specifica, incurajand producerea de substante chimice numite N-nitrozocompusi.
Desi mecanismul prin care carnea procesata poate determina aparitia cancerului de colon nu este clar stabilit, se presupune ca atunci cand carnea este prelucrata la temperaturi inalte se elibereaza factori cancerigeni.
Consumul alimentelor bogate in fibre poate avea rolul de a reduce riscul de aparitie al cancerului intestinal. Studiile au aratat faptul ca persoanele ce consuma fibre au un risc cu 25-40% mai scazut de cancer intestinal.
Fibrele protejeaza impotriva cancerului intestinal prin cresterea frecventei miscarilor intestinale si, in acelasi timp, impulsioneaza organismul sa produca substante chimice utile.
Este un lucru cunoscut faptul ca fibrele ne ajuta si in in preventia bolilor cardiovasculare si a diabetului. Consumul de vitamina D poate avea un beneficiu in preventia cancerului colo-rectal.
Calciul este considerat benefic pentru preventia neoplasmului colo-rectal. Consumul de vitamina B si folati este benefic in reducerea riscului de cancer colo-rectal, dar acest lucru a fost observant, in special, la consumatorii de alcool.
Cancerul mamar
O dieta bogata in grasimi saturate poate creste incidenta cancerului mamar, prin cresterea nivelului de estrogen, astfel, incurajandu-se o dezvoltare rapida a cancerului mamar.
Cancerul de stomac
Consumul de carne rosie si de carne prelucrata poate creste riscul aparitiei cancerului gastric.
Consumul de alimente sarate sau alimente ce au fost conservate cu sare duce la cresterea incidentei neoplasmului gastric. Acest este mai frecvent in tari precum Japonia, unde oamenii tind sa consume alimente sarate si conservate cu sare.
Sarea deterioreaza mucoasa stomacului si provoaca inflamatii. Fructele si legumele sunt o sursa excelenta de vitamine, minerale ce au beneficii pentru sanatate si pot modifica incidenta cancerului de stomac.
Consumul de 5 portii de fructe si legume pe zi poate reduce riscul de aparitie si al cancerului esofagian.
10 alimente nesanatoase care cresc incidenta cancerului
1. Alimentele modificate genetic
Industria culturilor modificate genetic este intr-o evolutie alarmanta. Peste 90% din porumbul si soia existente pe piata sunt modificate genetic.
Pentru a ne asigura ca evitam aceste alimente, trebuie sa cautam pe etichete si sa verificam daca acel produs a suferit modificari genetice si sa cumparam doar produse ecologice.
2. Popcornul la microunde
De la sacul ce este captusit chimic, pana la continutul real, popcornul la microunde la afla in dezbateri privind riscul de cancer pulmonar.
Agentia de Protectie a Mediului din S.U.A. (EPA) recunoaste ca in captuselile pentru pungile de popcorn se gaseste acidul perfluorooctanic (PFOA), ce poate provoca nu doar infertilitate, ci si afectiuni pancreatice, testiculare, hepatice.
Pe langa arome, uleuri si sosuri ce sunt modificate genetic, fumul eliberat din aroma de unt artificial contine diacetil (butadiona), ce poate provoca atat aparitia leziunilor pulmonare, cat si a cancerului.
3. Cutiile de conserve
Majoritatea cutiilor de conserve contin o substanta organica numita bisfenol-A (BPA), ce este nociva organismului uman.
BPA-ul este prezent in mai multe materiale plastice. De asemenea, cutiile metalice sunt captusite cu un strat subtire de material plastic (pentru a preveni ruginirea), acesta trece din stratul de plastic in alimentul din cutie, fiind apoi rapid absorbit de organism.
Studiile arata ca BPA este toxic, interfereaza cu actiunea hormonilor din organism, creste riscul de diabet, produce dezechilibre hormonale (tiroidiene si sexuale).
4. Zaharul rafinat
Indulcitorii bogati in fructoza, cum este siropul de porumb si alte zaharuri rafinate sunt considerati deosebit de periculosi pentru organism, deoarece sunt sursa principalelor varfuri de insulina si alimenteaza cresterea tumorala.
Zaharul brun este zahar alb extrem de rafinat, cu o parte din melasa adaugata pentru aroma si culoare.
Din moment ce prajiturile, placintele, sucurile, sucurile, sosurile, cerealele si multe alte produse populare, majoritatea prelucrate, sunt incarcate cu fructoza si alte zaharuri rafinate, acest lucru explica de ce ratele de cancer sunt in crestere.
O alternativa sanatoasa a zaharului este mierea organica, zaharul de nuca de cocos sau zaharul de artar.
5. Faina alba
Valoarea nutritiva a fainei este anihilata atunci cand aceasta este rafinata. Pentru albirea fainei se foloseste un gaz de clor, astfel ea devenind mai atragatoare ochiului consumatorilor.
Carbohidratii sunt transformati in zaharuri de catre organismul uman, astfel produsele ce contin faina alba in exces duc la cresterea rezistentei la insulina.
6. Uleiuri hidrogenate
Acestea sunt utilizate in mod obisnuit pentru a pastra alimentele prelucrate si pentru a le mentine la raft.
Uleiurile hidrogenate modifica structura si flexibilitatea membranelor celulare in organism, ceea ce poate duce la aparitia cancerului. Unii producatori au eliminat treptat utilizarea uleiurilor hidrogenate si folosesc alternative mai sigure.
7. Somonul de crescatorie
Piscicultura comerciala implica cresterea unui numar foarte mare de pesti, intr-un mediu aglomerat. Potrivit unor studii, somonul de crescatorie este tratat cu antibiotice, pesticide si alte substante cancerigene.
De asemenea, pestele de crescatorie nu cotine atat de mult Omega-3 precum pestele salbatic.
8. Mere, struguri capsuni si alte fructe “murdare”
Majoritatea oamenilor considera ca mananca sanatos atunci cand cumpara mere, struguri, capsuni din magazine, dar daca aceste fructe nu sunt verificate sa nu fie stropite cu pesticide sau daca nu sunt organice, atunci pot fi un factor de risc pentru a dezvolta cancer.
9. Acidul si bauturile carbogazoase
Timp de doua decenii, bauturile carbogazoase au fost in centrul dezbaterilor pentru sanatate. Aceste contin sirop de porumb, cu continut ridicat de fructoza, coloranti si o serie de alte substante chimice daunatoare pentru organism.
10. Alimentele sarate, afumate si murate
Aceste alimente contin conservanti (nitriti), ce au rolul de a prelungi termenul de valabilitate. Cand alimentele sunt prelucrate la temperature ridicate, nitritii sunt transformati in nitrozamine, ce au efect cancerigen.
sfatulmedicului.ro