După 30 de ani! Deveniţi între timp adulţi, copiii infectaţi cu HIV în spitale simt discriminarea şi refuză să-şi facă publică boala de care suferă
BOTOSANI

Au trecut aproape 30 de ani de la momentul la care peste 150 de copii din Botoşani au fost infectaţi cu HIV în urma spitalizării în mai multe unităţi sanitare. După atâţia ani, copiii de atunci, adulţii de acum, încă au probleme de acceptare în societate, considerându-se discriminaţi.

Cum să trăieşti o viaţă cu temerea că vecinul de la II va afla că eşti bolnav, dar nu ai nicio vină pentru boala pe care o porţi? Cum să răsufli uşurat că la finalul celor 12 clase numeri pe degetele de la o mână numărul colegilor de clasă care îţi cunosc suferinţa? Şi nu că te-ai ruşina de ea, că doar nu eşti vinovat, dar ştii că oamenii nu înţeleg diferenţa dintre un infectat cu HIV în spital şi unul care s-a infectat după un contact sexual neprotejat sau după ce şi-a injectat o doză de drog.

Acestea sunt problemele cu care în continuare se confruntă botoşănenii infectaţi cu HIV sau bolnavi de Sida şi din păcate numărul lor creşte prin cazuri noi luate în evidenţă sau scade prin deces.

1 decembrie nu este doar Ziua Naţională a României ci şi Ziua de Luptă împotriva HIV- Sida. Tocmai pentru a marca această zi, Asociaţia Tereza, Direcţia de Sănătate Publică, prin Compartimentul de Promovare a Sănătăţii şi Fundaţia Tineri pentru Tineri au organizat recent o acţiune de conştientizare a botoşănenilor în privinţa acestei boli teribile, a ceea ce înseamnă risc de infectare dar şi ce înseamnă viaţa unui bolnav.

"Am organizat duminică, în Parcul Mihai Eminescu, pe Unirii şi pe Pietonalul Transilvaniei împreună cu voluntarii Fundaţiei Tineri pentru Tineri şi cu cei de la Asociaţia Tereza o distribuire de materiale cu caracter informativ după care am desfăşurat şi vom continua pe parcursul întregi săptămâni cu întâlniri cu elevii de la Liceul de Artă, Liceul Dimitrie Negreanu, Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi, la Liceul Pedagogic şi la Liceul Alexandru cel Bun. O parte din materialele distribuite sunt de la DSP şi o parte de la Asociaţia Tereza", a spus Angelica Straticiuc de la Compartimentul de Promovare a Sănătăţii din cadrul DSP.

Medicul Cornel Saradan a prezentat ultimele cifre ale Compartimentului de Epidemiologie, referitoare la numărul bolnavilor HIV- Sida. "La 30 noiembrie 2016, în evidenţe sunt 234 de persoane infectate cu HIV, dintre acestea sunt pe tratament cu medicamente antiretrovirale 185 de persoane. Nou luate în evidenţă în anul 2016 sunt nouă persoane şi în acest an au fost înregistrate două decese. Majoritatea persoanelor bolnave sunt adulte- copiii care s-au îmbolnăvit în urmă cu câteva zeci de ani în urmă au devenit adulţi", a susţinut medicul Cornel Saradan.

Carmen Alexa, preşedintele Asociaţiei Tereza, ce grupează 174 de persoane bolnave, spune că din numărul tuturor botoşănenilor infectaţi cu HIV sau bolnavi de SIDA, doar 207 doresc să beneficieze de alocaţia de hrană care se acordă prin lege. "Ceilalţi probabil că au refuzat din motive de confidenţialitate, mai exact nu doresc să apară ca fiind bolnavi, nu doresc să-şi facă public statutul de persoană seropozitivă, astfel că renunţă benevol la orice beneficiu oferit de stat. Deşi suntem în anul 2016, persoanele seropozitive se confruntă cu situaţii de discriminare. Chiar în sistemul medical, atunci când merg la stomatolog, deşi sunt boli mult mai grave. La ginecolog, deoarece tinerele seropozitive îşi doresc să facă copii, au familii, când ajung să nască abia atunci începe calvarul. Sunt puse în saloane separate, mai scrie pe patul lor HIV cât roata carului. Dar nu se întâmplă doar în Maternitate, am un exemplu recent în Secţia de Oncologie. Ca şi cum nu era suficient că scria pe fişă că pacientul are HIV, i s-a lipit şi anunţ pe pat, mare, să vadă toată lumea. Poate din punctul de vedere al cadrelor medicale e normal să fie aşa, dar din moment ce există o fişă medicală pe care asistenţii şi medicii o văd, nu cred că ar trebuit să scrie cu litere de-o şchioapă lucrul ăsta", a declarat Carmen Alexa, preşedintele Asociaţiei Tereza.

În plus, în prezent se poată discuţii între autorităţile centrale sanitare şi UNOPA- Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV în privinţa găsirii unei formule prin care dosarul electronic al pacientului să securizeze diagnosticul de HIV acolo unde nu este necesară cunoaşterea acestei boli.

 

Spune-ne opinia ta