Dramă într-o familie din Botoșani: doi copii au murit, iar al treilea este în stare gravă la spital (video)

Medicii fac eforturi supraomenești să îl salveze pe David, cel de-al treilea copil al familiei greu încercate.

Dramă într-o familie din Botoșani: doi copii au murit, iar al treilea este în stare gravă la spital (video)

   Foto: Știrea de Iași

Medicii botoșăneni spun că s-au înregistrat cazuri severe de copii cu malformații moștenite pe cale genetică.

O situație sensibilă a fost prezentată în cadrul unei conferințe de presă de către medicul Carmen Zaboloteanu, șefa Secției de Neonatologie a Maternității din Botoșani. Este vorba despre mai mulți frați care au ajuns în atenția medicilor botoșăneni, fiind diagnosticați cu malformație congenitală cardiacă, denumită și sindromul diGeorge. Sindromul reprezintă o malformație genetică cu modificarea unui fragment mic de pe brațul lung al cromozomului 22.

Potrivit șefei Secției de Neonatologie, copiii provin dintr-o familie cu probleme sociale, soții venind dintr-un centru de plasament, cu o situație dificilă inclusiv din punct de vedere financiar.  

Și-au pierdut doi dintre copii, al treilea în stare gravă la Târgu Mureș

După ce au primit două lovituri crunte de la viață, când au pierdut doi copii, cel de-al treilea se află în stare gravă la un spital din Târgu Mureș.

Toți copiii familiei au trecut pe la Maternitatea din Botoșani, de unde au fost transferați fie într-un centru universitar, fie într-un spital de profil pentru a fi tratați sau chiar în străinătate.

„Primul copil l-am transferat la șapte zile de viață la Centrul Universitar din Iași, unde lucrurile s-au împotmolit și copilul a decedat la Spitalul Sfânta Maria, acum aproximativ cinci ani. Pentru al doilea copil s-a efectuat o chetă publică și s-au strâns niște bănuți. Am încercat să îl transferăm direct în centrul unde se face intervenția chirurgicală. Andra a fost operată la Milano, cu ajutorul unei Asociații din București, care a plătit avionul, tot ce trebuia. Dar, din păcate, nu a fost doar malformația cardiacă, deși a fost rezolvată acolo. Copilul a prezentat în continuare afectare neurologică și de la Milano a transferată la București, de la București la Iași, unde a murit”, a declarat dr. Carmen Zaboloteanu, șefa Secției de Neonatologie din cadrul Maternității.

În cazul lui David, cel de-al treilea copil, medicii botoșăneni au încercat să procedeze altfel, în speranța că poate reușesc să îi salveze viața înainte de a fi prea târziu.

Anul acesta am încercat să facem diferit cu băiețelul și l-am transferat la un centru de îngrijiri de la Bacău, pe care l-am identificat a fi superior ca mediu de îngrijire. Ulterior s-a primit răspuns de la Târgu Mureș, a fost transferat la Târgu Mureș, dar din păcate băiețelul pare cel mai afectat dintre toți trei. Sperăm ca evoluția să nu fie asemănătoare, dar cei de la Târgu Mureș sunt rezervați”, a adăugat dr. Carmen Zaboloteanu.

Medicii spun că, cel mai probabil, malformația este moștenită de la ambii părinți, deși la primul s-a pus pe foaie și problema consumului de alcool. Șansele ca cei doi soți să poată avea și copii sănătoși sunt „ca la loterie”, niciodată concrete.

„Încă nu l-au operat pe David, pentru că nu este doar afecțiunea cardiacă, ci totul este afectat. (...) Nu 100%, există și un procent mic să aibă copii sănătoși, dar este ca la loterie. Sunt o familie din mediul rural, e posibil să consume și alcool, dar este clar influența genetică. La primul copil s-a pus problema ca alcoolul să influențeze apariția malformației, dar fiind genetic este clar că diagnosticul este defectul la nivelul unuia dintre părinți, ca purtător și transmite la copil”, a completat medicul botoșănean.

Decont de peste 160.000 de lei în cazul lui David, după șase luni de spitalizare la Botoșani

Cadrele medicale au încercat să stea de vorbă și cu părinții, să le explice care este situația și să îi facă să conștientizeze realitatea. Mai mult decât atât, doctorii spun că felul în care mama are grijă de sarcină influențează și sănătatea fătului.

Și greutatea, și malformația pot fi influențate de comportamentul mamei în timpul sarcinii. Dacă mama este fumătoare, 100% copilul va fi cu greutate mică la naștere”, a completat Carmen Zaboloteanu.

Medicul spune că printre cele mai grave malformații cu care s-au confruntat până acum, cea asociată sindromului diGeorge este cea mai severă. David, ultimul copil, a avut parte de o spitalizare de șase luni de zile la Botoșani ce a implicat un decont de 161.806 lei.

Cea mai severă malformație a fost la un copil cu sindromul diGeorge, care a avut și cea mai lungă spitalizare, șase luni, și cel mai mare decont la nivelul secției din punct de vedere financiar, 161.806 lei. Acesta ar fi un caz mai deosebit”, a completat Zaboloteanu.


 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Alianța Dreapta Unită și-a depus candidaturile la Primăria Botoșani și CL! (foto, video)

Marţi, 30 Aprilie 2024
1045

Marți dimineață, membrii Alianței Dreapta Unită și-au depus candidaturile pentru Primăria municipiului Botoșani și pentru Consiliul Local.Astfel, din partea ADU va candida pentru funcția...

O tânără din Botoșani, Ioana Vasilachi: „Străbunicul a ținut să îmi transmită să nu uit niciodată de Dumnezeu, familie și jurământul pe care l-am depus față de țară.”

Luni, 29 Aprilie 2024
9540

Povestea Ioanei Vasilachi își are rădăcinile în comuna Mileanca. O comună despre care nu toată lumea știe prea multe, care este departe de civilizația orășenească, însă care adună o com...

Cel mai mare dispensar medical din mediul rural, realizat într-o comună din Botoșani! (foto, video)

Luni, 29 Aprilie 2024
1303

În comuna Mihai Eminescu din județul Botoșani a fost realizată recepția lucrărilor la cel mai mare dispensar medical uman din mediul rural. Evenimentul a avut loc luni, la ora 13:00.Inv...