Botoșăneni consultați gratuit de medicii voluntari de la Paraclisul Catedralei Naționale. ”Le-a luat o piatră de pe inimă!” – Foto

Acțiunea, derulată la inițiativa Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru, se desfășoară cu binecuvântarea Patriarhiei Române, în colaborare cu parohiile și cu sprijinul Primăriei Hlipiceni.

Botoșăneni consultați gratuit de medicii voluntari de la Paraclisul Catedralei Naționale. ”Le-a luat o piatră de pe inimă!” – Foto

   Foto: Captură Trinitas TV

Consultații gratuite, timp de trei zile, pentru sătenii din mai multe localități din județul Botoșani.

Sătenii, cei mai mulți vârstnici și copii, din localitățile botoșănene Răuseni, Todireni și Hlipiceni au fost consultați marți de mai mulți medici specialiști. Acțiunea face parte din Campania „Sănătate pentru sate” ce se desfășoară până joi, în localitatea Hlipiceni.

Începând de marți, 7 noiembrie, voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale au venit în sprijinul a 140 de persoane din localitățile Răuseni, Todireni și Hlipiceni, din județul Botoșani.

Oameni au fost consultați gratuit de medicii de diferite specializări: urologie, medicină internă, diabet zaharat, pediatrie, cardiologie, gastroenterologie, oncologie, ORL, oftalmologie, ortopedie, ginecologie și psihiatrie.

Au venit la Hlipiceni, ca voluntari ai campaniei, medici din toată țara, dar și din Botoșani.

”Ne bucurăm că ni s-au alăturat foarte mulți medici specialiști în această campanie. Sunt medici veniți din diferite colțuri ale țării, medici veniți din Brașov, Râmnicu Sărat, dar și din Botoșani. Sunt medici care s-au dedicat acestui gest nobil, gest făcut pentru acești bătrâni cu vârste înaintate, cu probleme grave de sănătate. Bătrâni care nu s-au mai întâlnit cu medicul de ani de zile”, a declarat pentru TrinitasTV Dănuț Prună, voluntar coordonator – Paraclisul Catedralei Naționale.

Mai multe femei au beneficiat gratuit de testul Babeș Papanicolau. De asemenea, pacienții au mai beneficiat și de investigații EKG și ecografii.

”Incidența în România a cancerului de col uterin este foarte mare. Mortalitatea în cazul cancerului de col uterin este pe locul doi, după cancerul mamar. În țările dezvoltate, incidența cancerului de col uterin a scăzut foarte mult, numai prin depistarea precoce”, a precizat Ioana Alexandra, medic primar obstetrică-ginecologie – Maternitatea Botoșani.

În urma consultațiilor, medicii au depistat pacienți cu patologii severe.

”Cele mai multe cazuri de copii au fost pe probleme de limbaj, întârzieri pe partea de pronunție sau nu aveau limbajul dezvoltat corespunzător vârstei. Au mai fost, de asemenea, întârzieri sau dificultăți pe parte școlară”, a declarat pentru sursa citată Alina Diaconescu, medic primar psihiatrie pediatrică.

”Această caravană este o binecuvântare”

Potrivit preotului Ștefan Cătălin Basanciuc, sătenii au avut parte de o adevărată binecuvântare, medicii oferindu-le sfaturi imortante pentru sănătatea lor.

”Este o activitate foarte benefică pentru credincioșii parohiei, datorită faptului că majoritatea dintre ei sunt în vârstă, au pensii foarte mici și nu au puterea financiară pentru a se susține medical, nu au bani nici pentru consultațiile pe care trebuie să le plătească medicilor, specialiștilor pentru a avea astfel o viață liniștită. Activitatea medicilor și a voluntarilor care au venit cu această caravană este o binecuvântare, le-a luat o piatră de pe inimă multora dintre săteni. Sunt mai liniștiți datorită sfaturilor pe care le primesc de la medici. Fiind la ei în comună, oamenii se simt ca acasă și simt că sunt tratați în primul rând ca niște oameni, apoi ca pacienți”, pr. paroh Ștefan Cătălin Basanciuc, parohia Hlipiceni 2, județul Botoșani.

Consultațiile au loc la Sala Sporturilor din Hlipiceni, fiind așteptate persoanele din Hlipiceni și din comunele învecinate. Programările se fac la asistentul medical comunitar și la preoții parohi.

”Chirurgul sufletelor” din Hlipiceni

Părintele Ciprian Grădinaru, cel cunoscut drept ”chirurgul sufletelor”, născut în Hlipiceni, este și Cetățean de Onoare al Comunei. Este unul dintre cei mai îndrăgiți duhovnici, căutat an de an fie că se află în mănăstirile Neamțului, fie că se nevoiește la Paraclisul din Capitală. Are pentru fiecare creștin un sfat, un cuvânt de mângâiere. Însă cel mai mult impresionează la Părintele Grădinaru capacitatea de a acționa, de a lăsa loc faptei bune și gândului curat.

Arhimandritul Ciprian Grădinaru este născut în data de 28 iunie 1971, la Hlipiceni. A fost tuns în monahism la vârsta de 21 de ani în Mănăstirea Sihăstria. Din 2011, slujește la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului unde coordonează numeroase activități duhovnicești și social-filantropice.






 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Doliu în Educația botoșăneană: ”Cuvintele sunt de prisos acum, în fața unei astfel de vești…” (Foto)

astăzi, 10:35
516

Cu profundă tristețe, colectivul Grădiniţei cu Program Prelungit ”Şotron” din Botoşani anunță dispariția unei colege. Educatoarea Gica Stanciu s-a stins din viață după o carier...

Lecția de viață a afaceriștilor cu magazin în Botoșani: ”Frații noștri mai mici s-au sacrificat pentru ca noi să putem face o facultate!”

astăzi, 10:11
129

Firma Dedeman a fost ridicată de doi frați, Dragoș și Adrian Pavăl, născuți într-un sătuc din județul Suceava. Dragoș, cel mai mare dintre frați, a fost îndemnat să meargă la ...

Elev din Botoșani, Medalie de Aur la Olimpiada Națională de Limbi Clasice!

astăzi, 09:09
126

S-au calificat 302 elevi din 36 de județe ale țării.Printre participanți au fost și elevi din Botoșani care au reușit performanțe remarcabile.Astfel, Yanis-Andrei Cazaciuc, elev în c...