Director din Botoșani, despre pesta micilor rumegătoare. „Cerem sprijinul fermierilor să evite...” (video)

În patru județe din România au fost confirmate un număr de 56 de focare de pesta micilor rumegătoare.

Până în momentul de față în Botoșani nu au fost confirmate astfel de cazuri, însă specialiștii țin să tragă un semnal de alarmă și cer sprijinul fermierilor și autorităților pentru combaterea acestei peste.

Sute de mii de animale pe cale să fie eutanasiate

Teodor Harabagiu, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) din Botoșani, spune că sunt afectate peste 232.000 de ovine care au fost sau urmează a fi eutanasiate.

Pesta micilor rumegătoare se transmite de la animal la animal, însă omul nu o poate contacta. De asemenea, specialiștii spun că această boală mai poate fi luată de alte animale dacă mașinile de transport nu au fost spălate și dezinfectate conform regulilor sanitare.

De obicei se transmite direct de la animal la animal, dar așa se transmite și atunci când se fac mișcări necontrolate de efective și atunci când se transportă animale cu mașini care nu sunt dezinfectate. Iau dintr-un efectiv bolnav, colectează și așa există riscul să ducă boala în alte zone ale țării”, a precizat Teodor Harabagiu, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) din Botoșani.

Această boală este monitorizată și la nivelul județului nostru, chiar dacă până acum nu s-au confirmat cazuri de pesta micilor rumegătoare.

Supravegheam și suntem atenți cu medicii veterinari ca să urmărim mortalitățile la animale, iar în cazul apariției unor suspiciuni să trimitem probe pentru verificarea inițială a focarelor de boală care apar. Aceste lucruri nu le putem face împreună nici în rabie, nici în pesta micilor rumegătoare decât cu aportul tuturor: de la proprietar la fermier, cetățean, primărie, medic veterinar, DSVSA și, bineînțeles, alături de celelalte organe de control cum ar fi poliția și jandarmeria cu care facem control în trafic pe transportul de animale vii”, a completat Teodor Harabagiu.

Autoritățile competente derulează anchete în acest moment pentru depistarea sursei exacte, momentan existând doar anumite suspiciuni privind un transport de animale care ar fi intrat în România mai mult sau mai puțin controlat.

Chiar dacă nu afectează populația umană, această boală duce la pierderi foarte mari pentru România în condițiile în care țara noastră exportă 600 de milioane de euro. Din 26 de țări cu care România avea contracte acum au mai rămas doar șase și asta după ce s-au confirmat acele focare de pestă.

În acest sens, autoritățile solicită fermierilor să evite mișcarea animalelor în următoarea perioadă.

Pentru cei mușcați sau care au avut contact cu un animal bolnav pesta micilor rumegătoare nu se transmite la om, dar pierderile economice sunt foarte mari. Din 26 de țări care aveau contracte cu România șase au mai rămas care fac import, cu celelalte suntem în discuții. România are o valoare de export de 600 de milioane de euro. Vă dați seama ce înseamnă blocarea exportului cu țările cu care aveam relații. Este o responsabilitate majoră pentru noi. De aceea cerem sprijinul fermierilor să evite mișcarea de animale pentru următoarea lună de zile astfel încât să nu aducem boala în județ prin transporturi prin mașini care nu sunt dezinfectate”, a mai spus Teodor Harabagiu.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Școlile aflate în reabilitare încurcă desfășurarea alegerilor în Botoșani! (video)

Thursday, 19 September 2024

Instituțiile Prefectului din țară, care coordonează aceste alegeri, încep să se pregătească intens. Potrivit lui Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani, au fost emise Ordinele Pr...

Alertă în cimitirul Pacea din Botoșani: Un bărbat a amenințat că se aruncă din copac! (foto, video)

Thursday, 19 September 2024

Forțele de ordine au fost puse în alertă, joi după-amiază, după ce un bărbat amenința că se aruncă dintr-un copac în cimitirul Pacea. La fața locului au ajuns mai multe echipa...

Părinții din Botoșani se tem pentru siguranța copiilor, petiții adresate prefectului! (video)

Thursday, 19 September 2024

Comitetul de Părinți de la Liceul de Artă „Ștefan Luchian” din municipiul Botoșani a adresat către Instituția Prefectului a județului Botoșani o petiție prin care solicită monit...