Dezlegare la pește de Buna Vestire. Sfaturi ale specialiștilor ANPC pentru românii care vor să cumpere pește

Dezlegare la pește de Buna Vestire. Sfaturi ale specialiștilor ANPC pentru românii care vor să cumpere pește

Paul Anghel, şeful ANPC, a transmis mai multe recomandări persoanelor care vor să cumpere peşte şi produse din peşte, în perioada sărbătoririi Bunei Vestiri şi a Floriilor.

„Pentru că peştele şi produsele din peşte să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dvs., acum, când ne aflăm în perioada premergătoare Sărbătorii Bunei Vestiri şi a Floriilor, momente în care peştele este alimentul principal al mesei, trebuie să ţineţi cont de câteva sfaturi, respectiv: Acordaţi o atenţie deosebită aspectului exterior al produsului, pentru a va formă o primă apreciere asupra gradului de prospeţime a acestuia; Nu achiziţionaţi produse cu suprafaţă lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros şi culoare modificate, cu aspect de vechi; Refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse din peşte pentru care aveţi îndoieli privind gradul de prospeţime, calitatea şi modul de informare prin etichetare”, a scris pe Facebook Paul Anghel, şeful Direcţiei Generale Control şi Supraveghere Piaţa şi Armonizare Europeană a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), potrivit știrileprotv.ro.

Sfaturi pentru achiziționarea peștelui sau produselor din pește

El a sfătuit consumatorii să urmărească modul de etichetare a peştelui şi a produselor din peste şi să nu cumpere produse preambalate neetichetate sau pe ale căror etichete nu este înscrisă data durabilităţii minimale/dată limita de consum sau dacă această dată este modificată sau depăşită.

De asemenea, oamenii ar trebui să ceară şi să păstreze bonul de casă când cumpără peşte şi produse din peşte, pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doresc să reclame calitatea produsului.

„Produsele alimentare congelate trebuie comercializate numai în stare congelată, iar la decongelare trebuie să prezinte gustul şi mirosul nemodificate, caracteristice sortimentelor respective. Avertizez asupra faptului că este interzis că produsele alimentare congelate să se recongeleze, acestea trebuie prelucrate imediat ce au fost decongelate. Nu achiziţionaţi produsele la care constataţi existenţa aglomerărilor de produs sub forma unor blocuri sau prezenţa gheţii în ambalaj şi acordaţi o atenţie deosebită când cumpăraţi produsele alimentare congelate, asupra modului de prezentare a ambalajului”, a adăugat Paul Anghel.

Totodată, el a recomandat să nu fie cumpărate produse cu ambalajul murdar, degradat, ne-etanş, care nu asigura salubritatea produsului.

Val de nereguli descoperite de comisarii ANPC

Reprezentantul ANPC a amintit că, în anii anteriori, comisarii instituţiei au găsit la vânzare produse neconforme, precum:

- chefal proaspăt expus la comercializare pe pat de gheaţă al cărui muşchi prezenta o consistenţă flască, burtă moale, umflată – amestecat cu chefal care era proaspăt şi fără deficienţe;

- crap proaspăt care prezenta semne vizibile de alterare (ochii retractaţi în orbite şi burtă moale), produsul era expus la comercializare în afară datei limită de consum;

- scrumbie sărată, în vid, cu lichid în ambalaj, din cauza devidării, produsul având consistenţă moale şi miros nespecific; macrou cu arsuri de congelare, din cauza depozitării incorecte;

- conserve de “sardine în ulei natural” care aveau declarată, pe etichetă, o cantitate netă de 200 g şi un conţinut de peşte de 120 g, adică 60%, faţă de minim 70% prevăzut;

- conserve de „sardine în ulei vegetal”, conform declaraţiilor de pe etichetă („ingrediente: sardinella gibosa 72%, apă, ulei soia 5.6%”), care în realitate aveau un conţinut de apă în jur de 22%, faţă de maximum 8% admis;

- file Pangasius cu glazură protectoare declarată de 20%, la care s-a determinat, după decongelare, o proporţie de glazură de peste 28%;

- cod congelat, provenienţă Spania, pe a cărui eticheta se declara glazură „0”, iar în urmă analizelor de laborator s-a determinat 4,99% glazură;

- produse preambalate etichetate incorect sau incomplet, fără menţionarea tuturor ingredientelor şi fără înscrierea datei durabilităţii minimale pe etichetă;

- utilizarea de denumiri improprii/ enţiuni menite a induce în eroare consumatorii (hering provienenta Norvegia, comercializat sub denumirea de scrumbie de Dunăre;

- baby hering provenienţă Polonia, comercializat sub denumirea de oblet).

„O abatere frecvent întâlnită în cadrul acţiunilor de control, desfăşurate în anii anteriori, este nerespectarea condiţiilor de depozitare şi expunere la comercializare, respectiv: peşte expus în condiţii necorespunzătoare direct pe paviment, peşte care prezenţa modificări organoleptice – solzi desprinşi, consistentă flască a muşchiului, peşte şi produse din peşte depozitate în afară spaţiului frigorific, la temperatura mediului ambient, într-un depozit neamenajat şi neautorizat, peşte sărat (sprot şi plătică) depozitat în agregat frigorific, dar care nu asigura temperatura de depozitare stabilită de producător”, a menţionat Paul Anghel.

Buna Vestire, sărbătoarea marcată sâmbătă, 25 martie, în Calendarul Ortodox

Buna Vestire, marcată în Calendarul Ortodox pe 25 martie, este praznicul în amintirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că va naște pe Fiul lui Dumnezeu.

Buna Vestire este prima sărbătoare confirmată în documente dintre sărbătorile Maicii Domnului. Data acestei sărbători a variat la început, în ajunul Bobotezei (5 ianuarie), sau în unele Biserici din Apus, precum cele din Spania, Galia şi Milano, unde Buna Vestire s-a sărbătorit pe 18 decembrie.

Părintele profesor Ene Branişte susţine că sărbătoarea a fost introdusă la Roma de Papa Leon al II-lea (681-683). La început, aceasta era doar locală, cu denumirea de sărbătoare a aşteptării Naşterii Domnului. Variația datei de prăznuire a existat în Apus până în sec. XI, când data de 25 martie s-a generalizat în toată lumea catolică. Numai la armeni Buna Vestire se prăznuieşte pe 7 aprilie, în raport cu data veche a sărbătorii Naşterii Domnului, respectiv 6 ianuarie, potrivit crestinortodox.ro.

În Răsărit însă, data de 25 martie s-a generalizat probabil îndată ce Naşterea Domnului a început să fie sărbătorită peste tot pe 25 decembrie, adică încă din prima jumătate a sec. al V-lea.

Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an în perioada Postului Mare, fiind una dintre sărbătorile pentru care Biserica acordă dezlegare la pește, indiferent în ce zi ar cădea aceasta.

Buna Vestire în calendarul popular

Buna Vestire este cunoscută în calendarul popular sub denumirea de Ziua Cucului, pentru că în această zi are loc primul său cântec, prin care anunţă vestirea primăverii.

Potrivit tradiţiei, dacă primul cântec al cucului era auzit pe stomacul gol, în spatele omului, era semn rău: „Cucu-n spate mi-a cântat/ şi moartea m-a săgetat!"

Există obiceiul ca în această zi să se numere de câte ori cucul îşi cântă numele, număr care ar descoperi câţi ani mai avem de trăit.

Flăcăii şi fetele îl întrebau pe cuc când se vor căsători: „Cucule voinicule/ Câţi ani îmi vei da/ pân’ m-oi însura (mărita)?" Dacă se întâmplă ca după rostirea acestor cuvinte, cucul să cânte, cântecul sau echivala cu un an de așteptare. Dimpotrivă, dacă el tăcea, tăcerea sa era semn că avem de-a face cu o căsătorie grabnică.

De asemenea, craca pe care a cântat cucul de ziua lui, era tăiată şi pusă în scăldătoarea fetelor, în speranţa că flăcăii nu le vor ocoli.

Zilele cu dezlegare la pește

În postul Paștelui există doar două zile cu dezlegare la pește, iar acestea au loc în zile mare de sărbătoare.

Prima dezlegare la pește este pe 25 martie, când se sărbătorește Buna Vestire, potrivit crestinortodox.ro.

A doua dezlegare la pește din postul Paștelui este cu o săptămână înainte de Învierea Domnului. Mai exact, creștinii ortodocși pot să mănânce pește pe 9 aprilie, când este Intrarea Domnului în Ierusalim cunoscută ca sărbătoarea Duminica Floriilor.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Profesorii „vinovați” de rezultate slabe la simularea de la Bacalaureat, trimiși la perfecționare!

Joi, 18 Aprilie 2024
632

Inspectorii școlari vor organiza activități metodice cu profesorii care predau discipline pentru Bacalaureat. Prioritatea este acordată profesorilor care au elevi cu medii sub 6 la simularea exame...

Bărbat de 49 de ani, depistat conducând sub influența alcoolului pe un drum din județ!

Joi, 18 Aprilie 2024
138

În cursul zilei de miercuri,17 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.1 Botoșani au oprit pentru control pe drumul public din comuna Gorbănești un autoturism co...

Beneficiarii de prestații sociale își vor primii zilele următoare drepturile bănești!

Joi, 18 Aprilie 2024
86

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Botoșani anunță că au fost virate în Trezoreria Botoșani  sumele necesare efectuării plăţilor drepturilor aferente  ...