În timp ce unii dintre noi au trăit la intensitate maximă sărbătorile şi încă au o stare de bine, pentru alţii această perioadă înseamnă tristeţe, anxietate şi chiar depresie. Psihologii spun că revenirea la ritmul normal al vieţii, cu griji de tot felul, poate să fie însoţită de tristeţe, lipsa concentrării şi chiar un sentiment de nelinişte. Ca să depăşim aceste momente, specialiştii ne recomandă să facem mişcare şi să găsim timp pentru prieteni.
Cum a trecut Revelionul, grijile iau locul entuziasmului de sărbători în cazul multora. Ioana spune că simte o oarecare tristeţe câteva zile şi revenirea la rutină nu este tocmai confortabilă.
„Atmosfera aia entuziastă pentru că atunci totul, eşti prins într-un iureş, pregătirile, fastul sărbătorilor, toate astea îți dau o stare de bine, cadouri, e altceva. Acum deja s-au terminat toate, sacul lui Moş Crăciun s-a golit, mai te gândești pe la buget", a declarat Ioana.
Recomandările specialiştilor
2023 a venit cu multe incertitudini, care îşi pun amprenta asupra psihicului multora.
„Eu personal am o oarecare temere, ce-ţi aduce anul ăsta. E problemă şi cu vremea asta şi contextul general. Ba de criză economică, ba de război, sunt premise să nu fii extrem de optimist", mai spune Ioana.
„Reînceperea serviciului este greoaie pentru că de cele mai multe ori ne întoarcem mai obosiţi decât am plecat. Sentimentul de oboseală este aproape cronică. De aceea prima săptămână este dificilă", a declarat Ovidiu Telegescu, psiholog, potrivit Observatornews.ro.
Psihologii spun că este normal ca întoarcerea la rutina cotidiană să fie dificilă şi stresantă.
„Să nu uităm că perioada de sărbători înseamnă şi consum excesiv de carne, alcool care încetinesc reacţiile noastre normale şi taie de pe lista noastră principalul factor de serotonină, activitatea fizică", a declarat Ovidiu Telegescu, psiholog.
Un raport al Organizaţiei Modiale a Sănătăţii arată că 10% dintre români suferă de depresie. Specialiştii spun însă că acest procent este mult mai mare, dat fiind faptul că românii se feresc să ajungă la psiholog sau la psihiatru.
Ca să depăşim stările de stres sau anxietate, specialiştii ne recomandă să facem mişcare, să încercăm să fim mai cumpătaţi şi să nu uităm să ne face timp pentru noi. Iar dacă stările depresive se adâncesc, să căutăm ajutor specializat.