De la 1 iulie, toți cei peste 40 de ani vor putea să-și facă mult mai simplu analizele medicale

De la 1 iulie, toți cei peste 40 de ani vor putea să-și facă mult mai simplu analizele medicale

De la 1 iulie persoanele care au peste 40 de ani vor putea să-și facă mult mai simplu analizele medicale iar medicii de familie vor putea prescrie analizele chiar și în afara plafonului laboratoarelor.

Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, care a explicat că, de la 1 iulie, persoanele care au peste 40 de ani vor putea efectua setul anual de analize decontate de Casa de Asigurări de Sănătate şi în afara plafonului, adică indiferent dacă laboratorul respectiv mai are sau nu fonduri.

În prezent, marea problemă este reprezentată de fondurile insuficiente, majoritatea dintre noi aşteptând săptămâni să prindem momentul în care cabinetele primesc fonduri pentru analizele gratuite.

De la 1 iulie acest lucru ar urma să se schimbe, cel puţin în cazul persoanelor de peste 40 de ani, relatează alephnews.ro.

„Ce este nou și binevenit este că, în acest pachet de prevenție, este inclusă și o trimitere pentru analizele de sânge și că acest analize se fac la laboratoare, în afara plafonului. Adică, peste faptul că se termină plafonul lunar al laboratorului respectiv, nu va împiedica pacientul care are acel bilet de trimitere ca rezultat al unei consultații preventive, să aibă acces la acele analize”, a spus Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății.

Tot pentru un acces mai ușor la investigațiile de bază, 3.000 de cabinete ale medicilor de familie vor fi dotate cu echipamente din fonduri PNRR, a mai anunţat aceasta.

„Am gândit această dotare cu investiții în aparatură de laborator care permite efectuarea analizelor la cabinetul medicului de familiei. Și vorbim din nou de analize de bază, nu de cele foarte sofisticate care trebuie în continuare să rămână apanajul asistenței medicale de specialitate, dar și în aparatură care poate să facă un diagnostic cardiologic, de exemplu, dacă ne referim la aparate de electrocardiografie sau aparate de ecografie”, a mai spus Mihăilă, la Aleph News.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Tudor Carare

COD PORTOCALIU de inundații pe Jijia și COD GALBEN pe râurile Siret și Prut până luni

astăzi, 13:30
386

Hidrologii au anunțat că există risc de inundații pe râurile Jijia, Siret și Prut. În aceste condiții, au instituit Cod Portocaliu pe Jijia până pe 21 iunie 2021, la ora 12:00...

Cu tot cu românii plecați în străinătate: Populația României va scădea la 13,65 milioane până în 2070

astăzi, 13:01
573

Populația României va scădea la 13,65 milioane de persoane până în 2070, de la 19,35 milioane de persoane în 2019, potrivit datelor Eurostat citate într-un amplu rapor...

Botoșaniul iese cu pași accelerați din pandemia Covid-19

astăzi, 12:31
641

Județul Botoșani are tot mai multe zile în care oficialii anunță că nu mai înregistrează niciun caz de Covid -19.Datele făcute publice de Direcția de Sănătate Publică de la ...