De ce mai ajung pacienții la spital? Unul a visat urât, iar altuia i s-a ridicat părul de pe abdomen când se uita la televizor

Cauzele pentru care oamenii ajung la spital sunt cele mai diverse, iar medicii se confruntă cu situații ieșite din comun.

Un sucevean s-a prezentat la Urgențe fiindcă a visat urât, iar altul fiindcă i s-a ridicat părul pe abdomen când se uita la televizor

Situațiile în care sucevenii se adresează medicilor din Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava sunt dintre cele mai diverse și de foarte multe ori nu justifică solicitarea unei consultații.

Medicul-șef al UPU Suceava, dr. Liviu Cîrlan, a declarat că în 24 de ore el și colegii săi urgentiști văd aproximativ 270 de pacienți, în zilele de luni întotdeauna peste 300 de pacienți, dintre care circa 80 nu sunt cazuri de urgență, adică așa-numitele cazuri de cod albastru sau alb. Asta în condițiile în care UPU Suceava are în total 11 medici, cu tot cu șeful de secție, care acoperă solicitările 24 de ore din 24, 7 zile din 7, scrie Monitorul de Suceava.

Săptămâna trecută, de exemplu, la UPU s-a prezentat un sucevean care le-a spus medicilor că a venit fiindcă a visat urât.

A fost întrebat de colegi dacă mai are și alte probleme și a spus că nu, doar atât, a visat urât. Altul a venit fiindcă i s-a ridicat părul pe abdomen când se uita la televizor. Se electrizase cu telecomanda, dar nu și-a dat seama”, a relatat medicul.

Dr. Cîrlan afirmă că în foarte multe situații de non-urgențe cei care vin la UPU sunt persoane tinere, care dacă au modificare a stării generale caută imediat simptomele pe internet și se opresc la cele mai grave boli care ar avea semnele respective, intră în panică și merg la Urgență.

La un moment dat aveam pe paturi în UPU patru tineri pregătiți pentru consult. Toți butonau telefoanele. Am întrebat care e urgența? Unul spunea că îi amorțește o mână, altul că i se pare că are înțepături în piept... Toți căutau pe net direct <infarct>. Bineînțeles că infarctul poate să apară și la vârste tinere, dar nu era cazul aici. Zilnic, cel puțin o persoană se prezintă în UPU pentru că <are senzația că...>”, a spus medicul-șef al UPU Suceava.

Potrivit acestuia, de cele mai multe ori este vorba despre distonii neurovegative, adică un dezechilibru al sistemului nervos vegetativ, responsabil de funcții vitale precum digestia, respirația, controlul temperaturii, circulația sângelui, ritmul cardiac, care apar în general pe fond de stres, suprasolicitare fizică sau mentală, consum exagerat de cafea sau alcool, schimbări hormonale sau variații mari de temperatură. Distonia neurovegativă poate provoca o gamă foarte variată de simptome, aparent fără legătură între ele, iar oamenii se alarmează. 

Doctorul Liviu Cîrlan spune că în UPU toți acești pacienți sunt consultați, li se măsoară tensiunea, li se face electrocardiogramă (EKG), sunt ascultați cu stetoscopul și, dacă simptomele conduc spre un diagnostic, li se fac și analize și investigații suplimentare. Toate sunt consumatoare de timp și resurse și ar putea fi cu ușurință rezolvate la cabinetele medicilor de familie sau în centrele de permanență. Deoarece nu sunt urgențe, timpul de așteptare este mai lung, astfel că inevitabil apar și nemulțumirile, din partea pacienților sau a aparținătorilor.

Scandal în UPU fac de regulă pacienții cu cod albastru și alb. Metoda Fast Track, unde un medic şi un asistent din UPU evaluează cazurile non-urgenţe, este ideală, dar presupune ca un doctor să se ocupe doar de asta în intervalul orar 11.00-23.00. Dacă am fi 5-6 medici pe tură ar fi simplu, dar când suntem 3, cum să te mai împarți? O soluție ar fi ca centrele de permanență să aibă baterii de teste minore, să facă un EKG, o hemoleucogramă simplă, care costă 4 lei, care tot te ajută să conturezi un diagnostic. Altfel, acești pacienți tot la UPU ajung”, a declarat dr. Cîrlan.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Programul de licență Psihologie din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava a obținut acreditarea!

Tuesday, 21 January 2025

Această acreditare, cu o creștere a numărului de locuri, răspunde nevoilor de formare de specialiști în domeniul psihologiei din Regiunea Nord – Est, subliniind preocuparea permanent...

Valoarea tichetelor de creșă a fost majorată: Cine beneficiază de acest ajutor!

Tuesday, 21 January 2025

Părinții care au copii mici și care sunt înscriși la creșă pot să primească 660 de lei de la stat. Guvernul a luat decizia de a majora această sumă cu 20 de lei. Având în v...

Botoșănenii s-au mobilizat pentru mama care își îngrijește singură copilul grav bolnav: De câți bani mai are nevoie familia!

Tuesday, 21 January 2025

De vineri până astăzi, oameni de bine s-au unit și au dăruit acestei familii suma de 10.500 lei, iar astăzi această mamă disperată, ajunsă la capătul puterilor, a achitat 9.488 de lei ...