Printr-un ordin apărut vineri, Ministerul Sănătății (MS) a stabilit că accesul pacienților în spitalele publice se face fără prezentarea rezultatului unui test pentru detecția infecției cu COVID-19. Apoi, dacă spitalul decide totuși să testeze pacienții la internare, costurile legate de testare vor fi suportate de unitatea medicală, nu de cel ce vrea să se interneze, scrie Avocatnet.ro.
Pacienții nu trebuie să plătească testul pentru detectarea infecției cu COVID-19 la internarea într-un spital public - este principala idee a Ordinului MS nr. 2.675/2022, apărut vineri în Monitorul oficial și care se aplică deja.
De fapt, ordinul stabilește că managerii spitalelor publice au de-acum obligația de a dispune măsurile necesare pentru a asigura accesul pacienților în spital, dar și accesul acestora la serviciile medicale fără prezentarea rezultatului unui test pentru detecția infecției cu COVID-19.
Totuși, spitalele pot decide ca, în cadrul evaluărilor necesare pentru internarea în spital (screening), să se facă și testarea pentru detecția COVID-19.
În aceste cazuri, toate activitățile de screening, adică și testarea pentru COVID-19, sunt suportate de unitatea sanitară publică din venituri proprii, nu de pacientul aflat la internare.
Managerii de spitale care nu aplică prevederile noului ordin vor putea fi sancționați inclusiv cu încetarea contractului de management.