Cum ne luptăm cu canicula? Când devine insolația o urgență?

Cum ne luptăm cu canicula? Când devine insolația o urgență?

Hipertermia, boala legată de căldură care include și ceea ce înțelegem prin insolație, poate merge de la modificări ale stării generale, cu leziuni produse de căldură, până la hipertermia severă, o situație care poate pune viața în pericol.

Potrivit publicației digi24.ro, semnele și simptomele caracteristice insolației includ creșterea marcată a temperaturii corporale, care poate depăși 40°C, cefaleea, greața, amețelile. Se asociază și semne de afectare a sistemului nervos central: tulburări de echilibru, delir și chiar convulsii.

Sunt mai multe măsuri recomandate publicului general, în zilele caniculare, pentru a evita insolația și afectarea stării generale. În primul rând, în această perioadă, trebuie evitate toate formele de căldură, inclusiv exercițiile fizice intense. Mai ales în combinație cu transpirația, activitatea fizică poate duce la creșterea temperaturii centrale și deshidratare. Ajungem astfel la a doua măsură importantă: hidratarea adecvată. Aceasta presupune reducerea riscului de hidratare împreună cu un aport suficient de lichide. Urina concentrată, închisă la culoare, este frecvent un semn că nu ați băut suficiente lichide.

Dacă nu puteți evita expunerea la soarele puternic al după-amiezii, atunci aveți grijă să vă protejați pielea de razele soarelui. Arsura solară poate afecta circulația de la nivelul pielii și, odată cu aceasta, și mecanismul de răcire la suprafața pielii. Pe lângă arsura solară, expunerea la soare poate favoriza și apariția cancerului de piele, dintre care cel mai de temut este melanomul.

Un rol important în răcorire îl poate avea utilizarea ventilatoarelor, atunci când aparatele de aer condiționat nu sunt disponibile. Ventilatorul grăbește evaporarea transpirației de pe suprafața pielii, ajutând astfel la transferul de temperatură și răcirea corpului. Stropirea corpului cu apă poate ajuta, de asemenea. Și răcirea mâinilor prin scufundarea lor în apă poate ajuta la răcirea întregului organism, dat fiind fluxul sanguin crescut de la nivelul membrelor superioare atunci când temperatura corporală este ridicată.

În același timp, răcirea bruscă a întregului organism poate fi fatală. La săritura în apă rece (sub 15°C), de exemplu, se poate produce un răspuns involuntar al organismului, cu hiperventilație necontrolată. Pentru o persoană aflată în apă, aceasta înseamnă că poate aspira o cantitate mare de apă și se poate îneca.

Tratamentul de urgență al insolației trebuie să aibă în vedere stabilizarea funcțiilor vitale (respirația și circulația), urmată de răcirea rapidă a corpului prin aplicarea de pachete cu gheață și prin folosirea unui ventilator cu soluție salină rece pe pielea pacienților. Aceste măsuri sunt obligatoriu urmate de rehidratarea adecvată și restabilirea echilibrului electrolitic. Măsurile de răcire corporală vor fi oprite odată ce temperatura ajunge la 38°C.

În situațiile în care starea generală a organismului este afectată, pacientul trebuie să se adreseze sau să fie ajutat să acceseze sistemul medical de urgență.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Prefectul județului Botoșani, în urma vizitei în P.T.F. Stânca: „La ora 12:00 erau aproximativ 190 de camioane care așteptau să intre în România. Am primit multe sesizări din partea șoferilor” (fotogalerie)

astăzi, 18:26
101

Prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă, s-a deplasat astăzi în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca Costești pentru evaluarea situației din teren și eficientizarea fluxului d...

Femeie găsită moartă în curte de către concubin

astăzi, 14:18
632

O femeie de doar 49 de ani a fost găsită moartă în curtea casei de către concubinul acesteia. Bărbatul la crezut că femeia a plecat de acasă pe la vecini, însă a observat că papuc...

Un profesor de sport din Botoșani, premiat de Ministerul Educației, a folosit premiul pentru a încuraja copiii să facă sport

astăzi, 13:48
776

Singurul profesor de educație fizică din țară, premiat de Ministerul Educației în cadrul proiectului ,,Creatori de educație” a folosit premiul primit pentru acțiuni de încuraj...