Indemnizațiile pentru concediile medicale erau taxate până la finalul anului trecut cu 25% pentru contribuțiile la asigurările sociale (CAS) și cu 10% impozit pe venit.
De la 1 ianuarie 2024, la acestea se adaugă alți 10% – contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS).
Procentul se aplică sumei brute a salariului, trecută de angajator în contractul de muncă.
De exemplu, la un salariu mediu de 7.500 de lei brut, un salariat care are nevoie de concediu medical poate pierde 750 de lei pe lună (sau valoarea aferentă perioadei de concediu).
Noua taxă a fost introdusă de Guvernul Ciolacu la finele anului trecut, printr-o ordonanță de urgență.
„Este o măsură profund nedreaptă. Cum poți să-i iei unui pacient cu cancer, când știi foarte bine cât suferă, 10% din bănuții ăia care oricum nu-i ajung”, declară președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, Vasile Barbu, pentru Europa Liberă.
Măsura este prevăzută în OUG 115/2023 adoptată de Guvern pe 14 decembrie și publicată cu câteva zile de Crăciun în Monitorul Oficial.
Concediu medical, taxat cât salariul
Astfel, procentului de 35% care reprezintă CAS și taxarea pe venit i se adaugă acum și 10% de la contribuția de asigurări sociale de sănătate. Rezultă un procent de 45% – asemănător impozitului pe salariu.
Taxa pe sănătate vizează și alte categorii de persoane, inclusiv cei care se asigură voluntar pentru concedii medicale, cum ar fi persoanele fizice autorizate (PFA) și profesiile liberale.
Ca și până acum, angajatorii vor reține aceste sume și le vor vira bugetului de stat.
Pe lângă o scădere a veniturilor în perioada concediului medical, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților oferă și alte cheltuieli pe care oamenii îmbolnăviți le-au avut de suportat din banii lor.
El enumeră analizele medicale, consultațiile medicale de la spitalele private în lipsa alternativei la cele publice, cumpărarea medicamentelor, cheltuielile cu un anume regim alimentar sau chiar și serviciile sociale în cazul celor cu o anumită invalididate.
„Omul, din venitul pe care îl are pe concediu medical, nu poate să acopere aceste cheltuieli și de multe ori e pus în situații neplăcute. Ori nu-și ia tratamentul care trebuie, ori nu mai continuă să facă analize medicale de specialitate”, adaugă Barbu.
Text integral pe europalibera.org…