Cozonac pufos, după rețeta bunicii. Care este ingredientul secret pentru a avea cei mai gustoși cozonaci

Cozonac pufos, după rețeta bunicii. Nu este ușor să ai cozonaci pufoși și gustoși, ca ai bunicii, în zi de Sărbătoare. În România avem tradiția aceasta a cozonacului de sărbători. Este minunat să savurezi o felie alături de un pahar cu vin roșu, după ce te întorci de la sfânta slujbă de la Biserică.

Cozonacul nu este un preparat pe care îl poate face oricine, este migălos și cere pasiune și dragoste pentru a încânta pofticioșii.

Ce vă trebuie pentru a prepara cozonaci gustoși

Pentru aluat:

4 galbenusuri
1/2 litru de lapte
1 kg de faina
300 grame zahar
75 grame drojdie proaspata
100 ml ulei
1 lingurita sare
coaja rasa de la o lamaie
coaja rasa de la o portocala
1 fiola esenta de vanilie
100 grame stafide
1 fiola esenta de rom

Pentru cremă:

150g nuci tocate marunt
8 linguri cacao
zahar pudra, dupa gust
50g stafide tocate
coaja de la o portocala
2 plicuri zahar vanilat

Se cerne făina cu sarea, stafidele se lasă în esența de rom pentru a absorbi aroma. Laptele se pune pe foc într-o oală, apoi adăugați și zahărul și amestecați până ce acesta se topește. Separat, intr-un castron mic, adauga drojdia si sfaram-o bine cu ajutorul degetelor. Amestec-o cu o lingura de zahar si adauga 8 linguri de lapte peste aceasta. Dupa ce s-a dizolvat complet, intareste maiaua cu faina. Las-o sa se dospeasca timp de cateva minute.

Intre timp, cu ajutorul mixerului bate bine galbenusurile, pana obtii o spuma. Adauga esenta de vanilie si coaja de lamaie si de portocala si omogenizeaza compozitia.

Acum ca totul este pregatit te poti apuca de framantat aluatul. Asigura-te ca laptele este cald, nu fierbinte si incepe sa il incorporezi treptat in faina. Adauga apoi maiaua si framanta bine aluatul.

Incorporeaza si mixul de ou cu vanilie si coaja de portocala, si framanta pana obtii un aluat omogen. La final adauga uleiul cald si stafidele cu rom. Framanta totul foarte bine. Dacă dorești, poți înlocui uleiul cu un ingredient secret, care va conferi cozonacilor aroma celor făcuți de bunica. Este vorba de untură. Dacă aveți posibilitatea, puneți untură în loc de ulei, iar cozonacii vor avea parfumul copilăriei.

Acopera apoi ligheanul cu un prosop curat si tine-l la caldura pentru a se dospi.

Cat timp cozonacul se dospeste prepara umplutura, amestecand intr-un castron nucile, cacaoa, stafidele, coaja de portocale si zaharul vanilat. Adauga apoi zahar pudra dupa gust.

Imparte aluatul in patru parti egale. Din aceasta cantitate vei obtine doi cozonaci.

Intinde o foaie de cozonac, unge-o cu compozitia de nuca si ruleaza. Procedeaza la fel cu cea de-a doua foaie. Asaza rulourile in cruce unul peste altul si apoi rasuceste-le. Asaza cozonacul obtinut in tava tapetata cu hartie de copt.

Repeta procedeul cu cel de-al doilea cozonac.

Inteapa cozonacii cu ajutorul unei scobitori, din loc in loc, apoi unge-i cu galbenus de ou si presara zahar deasupra. Lasa cozonacii la dospit in loc cald, apoi coace-i în cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 45 de minute, la foc mediu.

sursa: Doctorul Zilei

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Campanie pentru legalizarea sistemului Homeschooling în România

astăzi, 11:23

Homeschooling-ul este un sistem alternativ ce poate oferi multiple avantaje in procesul educational atata copiilor cat si familiilor care il aleg. De ce este important? Homeschooling-ul este un ...

Pericol în trafic îndepărtat de către polițiștii de frontieră, conducător auto sancționat penal!

astăzi, 10:50

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Dorohoi au sancționat penal un bărbat care conducea un ansamblu auto, fără a deține permis de conducere. Luni, 18 noiem...

Monica Pillat, In Memoriam Dinu Pillat: ”Sã aprindem cu toţii o lumânare a neuitãrii de ziua lui!”

astăzi, 10:27

Pe 19 noiembrie se împlinesc 103 ani de la naşterea romancierului şi istoricul literar Dinu Pillat. Strãnepot al lui I.C. Brãtianu, el a venit pe lume şi a crescut într...