Copii diagnosticați cu afecțiuni malformative grave: nedepistate la timp pot duce la probleme de sănătate serioase (video)

De la vârste fragede, sute de copii botoșăneni sunt diagnosticați cu afecțiuni malformative serioase, care dacă nu sunt depistate și tratate la timp acestea pot duce la probleme de sănătate mult mai grave. De aceea, medicii pediatri trag un semnal de alarmă în acest sens.

Medicul Constantin Tudorache, șeful Secției de Balnefizioterapie din cadrul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani, spune că a crescut numărul copiilor care ajung la spital cu piciorul strâmg congenital.

Această afecțiune este una deosebit de serioasă, iar dacă nu este tratată la timp poate duce la un handicap locomotor sever.

A crescut numărul afecțiunilor malformative la copii. Și anume, este vorba despre piciorul strâmb congenital. Acesta este de mai multe feluri, de mai multe grade, dar cel care dă cel mai mult de furcă este piciorul strâmb congenital varus equin. Este o malformație a oaselor piciorului, a oaselor tarsiene, care duce la o rotație a piciorului cu talpa intern și mersul inițial va fi pe vârfuri. Este o malformație deosebit de severă, deoarece dacă nu este tratată la timp poate duce la un handicap locomotor sever”, a declarat dr. Constantin Tudorache, medicul-șef al Secției de Balneofizioterapie din cadrul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani.

 

Cu toate acestea, medicul spune că mamele au luat în serios acest aspect și vin din timp la spital, pentru a se asigura că pruncul este într-o perfectă stare de sănătate.

Este o notă foarte bună că în Botoșani depistarea acestor cazuri este cu un procent deosebit de mare și evoluția este foarte bună. Foarte rar ajungem acum la operații. Dacă am două sau trei cazuri la sută. De obicei mamele depistează, pentru că observă cum picioarele sunt într-o poziție de rotație internă și cu vârful în jos. Când copilul începe să meargă și el calcă pe vârfuri atunci este deja prea târziu. Această problemă în Botoșani, a depistării piciorului strâmb congenital, este deosebit de bună. Asta fiind partea bună”, a adăugat medicul Constantin Tudorache.

De asemenea, cea mai bună metodă pentru recuperarea piciorului strâmb congenital este orteza.

Acum totul se tratează cu kinetoterapie sau prin orteze. Metoda cea mai bună și foarte simplă pentru piciorul strâmb congenital sunt ortezele. Se pune orteza, se poartă câteva ore, iar apoi se dă jos și se face un masaj blând. Ori vine la noi să îi facem, ori fac mamele acasă. El depistat la timp și dacă se poartă această orteză, acestea duc la o recuperare completă. Nerecuperat el duce la deformarea piciorului, dar și la distrugerea și involuției musculaturii gambei. Tu operezi piciorul, dar nu mai ai ce să faci pentru musculatură și atunci trebuie depistat în timp. Dacă tratamentul începe din primele luni de la naștere, după depistare, atunci evoluția ar fi foarte bună și rezultatele pe măsură”, a completat cadrul medical.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Semnal de alarmă în ședință, primari acuzați de neimplicare: „Este vorba de comunitățile lor” (Video)

Wednesday, 30 April 2025

În cadrul ședinței Colegiului Prefectural de astăzi a fost prezentată o situație a gestionării situațiilor de urgență generate de lucrările de primăvară de igienizare a terenurilor. ...

Prefectul a răbufnit în ședință în contextul exercițiului de „Cod Roșu”: „O să vorbesc cu domnul director” (Video)

Wednesday, 30 April 2025

În cadrul acestui exercițiu au fost angrenate toate forțele de ordine și instituțiile abilitate în cazul unui cutremur cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter. Dan Nechifor, p...

Managerul de la „Mavromati”, deranjat că aparținătorii solicită transferul pacienților în alte centre medicale! „Este deranjant pentru corpul medical” (Video)

Wednesday, 30 April 2025

La conferința de astăzi, Corneliu Prepeliță, managerul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani, a izbucnit. Șeful instituției medicale s-a arătat deranjat de fap...