Adolescentă ajunsă la spital aproape de comă alcoolică. Ce spun medicii botoșăneni (video)

Situație îngrijorătoare. Mulți adolescenți și-au dezvoltat o rezistență a organismului la alcool, lucru care îi pune în gardă pe medicii botoșăneni.

Adolescentă ajunsă la spital aproape de comă alcoolică. Ce spun medicii botoșăneni (video)

Un astfel de caz a ajuns în atenția medicului Laura Jijie, șefa Compartimentului de Neuropsihiatrie a Secției de Pediatrie din cadrul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani, care a întâlnit în urgențe, zilele trecute, o adolescentă aproape de comă alcoolică.

Potrivit medicului Laura Jijie, copila, de doar 16 ani, avea o alcoolemie de 1,06 pe etilotest.

M-au sunat din urgențe că avem o adolescentă de 16 ani în stare de ebrietate ușoară. Când a trimis-o pentru evaluare și i-am pus etilotestul avea 1,06 mg/l alcool pur în aerul expirat. Deci, un consum și o rezistență deosebită a organismului”, a declarat dr. Laura Jijie, șefa Compartimentului de Neuropsihiatrie din cadrul Secției de Pediatrie.

Consumul de alcool în cantități mari și frecvent favorizează expunerea la situații de risc, cum ar fi vagabontajul, abuzurile emoționale sau sexuale, răpiri sau expunere la accidente. Din acest motiv, medicul spune că este important ca părinții să discute cu copiii despre aceste lucruri și să îi supravegheze.

E atât de important să facem prevenție și ca părinții să își supravegheze copiii, să discute cu adolescentul pentru a preveni astfel de situații. Provenind dintr-un mediu carențial, lipsa supravegherii parentale, că iarăși ne confruntăm cu părinți care își neglijează copiii, care sunt plecați în străinătate și își lasă copiii în grija neamurilor, bunicilor, vecinilor”, a adăugat cadrul medical.

Aceasta a mai povestit că adresabilitatea este ridică, iar acest lucru este îmbucurător, deoarece arată că pacienții vor să se îndrepte și să meargă pe calea cea bună.

Avem adresabilitate foarte mare și mă bucur pentru asta, dar mai tare mă bucur când obțin și rezultate, iar ei vin să ne spună că s-au schimbat, copiii au făcut progrese, și-au schimbat comportamentul. Mă bucur că vin chiar dacă au împlinit 18 ani și vin ulterior să păstrăm legătura sau să îmi povestească de cum au ajuns. Asta e cea mai mare satisfacție pentru mine. În momentul în care nu avem sprijin și din partea familiei nu putem să temporizăm niște probleme care vor continua. Adolescența în definiție este o perioadă tulbure, de experimentare, teribilism, de a încerca diverse lucruri, de încălcare a normelor”, a completat medicul Laura Jijie.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Târgul Liceelor la Botoșani, dedicat elevilor de clasa a VIII-a. Președinte CJE: „Totdeauna să vă urmați pasiunea și să credeți în voi” (foto, video)

Vineri, 17 Mai 2024
1145

Vineri a debutat ediția 2024 a Târgului Liceelor la Botoșani și Dorohoi. Evenimentul s-a desfășurat în două locații în același timp: în Sala de Sport a Colegiului Tehni...

Bursa locurilor de muncă la Botoșani, sute de șomeri au fost prezenți! Director AJOFM: „Sperăm să aveți un statut schimbat pe piața muncii!” (foto, video)

Vineri, 17 Mai 2024
586

Vineri dimineață, la Sala Polivalentă „Elisabeta Lipă” din municipiul Botoșani s-a desfășurat Bursa Locurilor de Muncă.Evenimentul este organizat de Agenția Județeană pentru...

Unul dintre microbuzele școlare electrice destinate elevilor din mediul rural a fost prezentat, marți, la Botoșani! (foto, video)

Marţi, 14 Mai 2024
913

Marți dimineață, în Piața Revoluției din municipiul Botoșani a fost făcută prezentarea unuia dintre microbuzele școlare electrice care vor ajunge în comunele din județul Botoșan...