Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă: ”Nu se pune problema ca în România vaccinarea să devină obligatorie”

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă: ”Nu se pune problema ca în România vaccinarea să devină obligatorie”

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a spus, în contextul în care tulpina Delta devine tot mai prezentă și în România, că la momentul actual nu se pune problema ca România să urmeze exemplul altor țări care au decis ca vaccinarea să devină obligatorie pentru anumite categorii de populație.

„Tulpina Delta este dominantă, este regăsită în peste 60% din cazurile de COVID-19. Tulpină Alpha, tulpină britanică, anterior dominantă, este undeva la 22% ca procent din secvenţieri. În România, noi estimăm că vorbim între 5 şi 15% pe valenţă, iar aici, probabil că rata de secvenţiere ar trebui să crească în perioada următoare, dar tendinţa este de creşterea cazurilor generate de varianta Delta, inclusiv în România”, a declarat Valeriu Gheorghiță, luni seară, la Antena 3.

Întreabat dacă vor există categorii profesionale pentru care vaccinul să fie obligatoriu, aşa cum se întâmplă în alte țări din Uniunea Europeană, Gheorghiţă a afirmat că nu se pune problema ca în România vaccinarea să fie obligatorie.

”Categoric, la acest moment, nu se pune problema de aşa ceva şi nici nu cred că va fi pusă problema obligativităţii, dar trebuie să luăm în calcul problema responsabilităţii, pentru că nu vorbim de o boală care ne afectează doar pe noi, este o boală care îi afectează implicit şi pe cei din jurul nostru. Chiar dacă noi decidem să nu ne vaccinăm, să nu respectăm măsurile de prevenţie, prin simplul fapt că ne expunem la această infecţie, ne putem îmbolnăvi şi îi putem îmbolnăvi şi infecta şi pe cei cu care intrăm în contact în viaţa de zi cu zi. Tocmai din acest punct de vedere trebuie să avem grijă la cei din jurul nostru, să fim mai responsabili şi în felul acesta putem să avem un control mai bun al infecţiei”, a spus Valeriu Gheorghiţă.

 

Spune-ne opinia ta