O parte dintre angajații din sistemul sanitar au primit săptămâna aceasta primele salarii după intrarea în vigoare a noii legi a salarizării și a noului regulament al sporurilor, în timp ce alții așteaptă ziua de luni pentru a-și primi leafa. Chiar și după ce primele salarii au venit, printre angajații din sistem domnește în continuare confuzia.
Cadre medicale consultate de HotNews.ro spun că există spitale în care salariile s-au dublat, dar, în același timp, există și situații în care, în același spital, sunt înregistrate atât creșteri de câteva sute sau mii de lei, cât și scăderi de până la 3.000 de lei. Ministrul Sănătății admite că salariile a 10% dintre angajații din sistem scad și cere ca tăierile să fie acoperite din fondurile proprii ale spitalelor. O soluție considerată doar una "temporară" de sindicatele din sănătate, din cauza lipsei de fonduri.
Cei mai norocoși angajați din sistem au primit salariile dublate după aplicarea noii legi a salarizării și a noului regulament al sporurilor, însă 10% dintre angajații din sistemul sanitar vor avea salariile scăzute, lucru recunoscut vineri oficial de ministrul Sănătății, Sorina Pintea.
Un exemplu fericit este Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti, unde toate salariile au crescut și nu există niciun angajat care să primească mai puțini bani, după cum a declarat pentru HotNews.ro managerul unității sanitare, medicul Adriana Elena Nica. Managerul spitalului a precizat că s-au făcut numeroase simulări și calcule înainte de acordarea salariilor, pentru ca acestea să nu scadă.
Și medicul Florin Chirculescu, șeful Sectiei de chirurgie toracică a Spitalului Universitar și vicepreședintele Federației Sindicale Solidaritatea Sanitară, a confirmat pentru HotNews.ro că salariul său s-a dublat, iar colegii săi din spital, medici, sunt mulțumiți după primirea noilor salarii. Mai mult...