Ce trebuie să știi despre sindromul de abstinență la alcool!

Unele simptome ale sevrajului alcoolic sunt la fel de severe ca halucinatiile si convulsiile, punand viata in real pericol.

Sindromul de abstinenta la alcool reprezinta conglomeratul de simptome care apar atunci cand o persoana care se opreste brusc sau reduce semnificativ aportul de alcool dupa o perioada indelungata de timp in care a consumat cantitati mari de alcool.

Sindromul de abstinenta la alcool poate cauza o combinatie de simptome fizice si emotionale, de la anxietate usoara si oboseala, la greata, ne spune Doctorul Zilei. Unele simptome ale sevrajului alcoolic sunt la fel de severe ca halucinatiile si convulsiile, punand viata in real pericol.

Simptome

Semnele si simptomele sindromului de abstinenta la alcool pot aparea oriunde intre sase ore si cateva zile dupa consumul ultimei bauturi alcoolice. De obicei, acestea includ cel putin doua dintre urmatoarele:

- tremuraturi ale mainilor;
- anxietate;
- greata
- varsaturi;
- dureri de cap;
- cresterea ritmului cardiac;
- transpiratie;
- iritabilitate;
- confuzie;
- insomnie;
- cosmaruri;
- tensiune arteriala crescuta.

Simptomele se pot agrava pe parcursul a doua pana la trei zile, iar unele simptome mai blande pot persista saptamani la unele persoane. Acestea pot fi mai vizibile atunci cand ramane mai putin alcool in sange.

Cea mai severa manifestare a sevrajului etanolic este cunoscuta sub numele de delirium tremens (DT). Semnele si simptomele sale includ:

• confuzie extrema;
• agitatie extrema;
• febra;
• convulsii;
• halucinatii tactile, precum senzatia de mancarime, arsura sau amorteala;
• halucinatii auditive;
• halucinatii vizuale.

Daca aveti simptome severe din cauza sevrajului etanolic, sunati pentru asistenta medicala de urgenta. Febra mare, halucinatiile si tulburarile cardiace sunt motive pentru a cauta ajutor medical imediat.

Cauze

Excesul de alcool excita si irita sistemul nervos. Daca beti zilnic, corpul devine dependent de alcool in scurt timp. Cand se intampla acest lucru, sistemul nervos central nu se mai poate adapta usor la lipsa alcoolului. Daca intrerupeti brusc consumul de alcool sau reduceti in mod semnificativ cantitatea de alcool pe care o consumati, puteti provoca sevrajul alcoolic.

Cine este in pericol de a suferi de sindromul de abstinenta la alcool?

Persoanele care au o dependenta de alcool sau care beau foarte mult in mod regulat si care nu pot reduce treptat cantitatea de alcool prezinta un risc ridicat de a suferi de sindromul de abstinenta la alcool. Acest sindrom este mai frecvent in cazul adultilor, dar si copiii si adolescentii care consuma alcool in exces pot simti simptomele. De asemenea, sunteti in pericol de a suferi de sevraj alcoolic daca ati avut anterior aceste tipuri de simptome.

Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor definesc consumul de alcool in mod excesiv prin consumul a mai mult de opt bauturi pe saptamana in cazul femeilor si mai mult de cincisprezece bauturi pe saptamana in cazul barbatilor. Pentru femei, este definit ca patru sau mai multe bauturi intr-o singura etapa. Pentru barbati, este definita ca cinci sau mai multe bauturi intr-o singura etapa.

Diagnostic

Medicul va examina istoricul medical si va efectua un examen fizic. Semnele pe care medicul le va cauta, includ:
• tremor de mana;
• o frecventa cardiaca neregulata;
• deshidratare;
• febra.

In plus, medicul poate efectua un test toxicologic, analizand cantitatea de alcool din corp si poate pune o serie de intrebari pentru masurarea severitatii simptomelor.

Aceste intrebari masoara urmatoarele zece simptome:

• agitatie;

• anxietate;

• tulburari auditive;

• incapacitatea de a gandi clar;

• durere de cap;

• greata si varsaturi;

• transpiratii bruste, incontrolabile;

• tulburari tactile;

• tremor;

• tulburari vizuale.

Intrebarile pe care le poate pune medicul, includ:

• Cine sunt?

• Ce zi este asta?

• Simtiti o presiune in jurul capului?

• Va simtiti rau la stomac?

• Simtiti furnicaturi sub piele?

Tratament

Tratamentul pentru sevrajul alcoolic depinde de cat de severe sunt simptomele. Unii oameni pot fi tratati acasa, pe cand altii pot avea nevoie de ingrijiri supravegheate intr-un spital, pentru evitarea complicatiilor potential periculoase, precum convulsiile. Primul scop al tratamentului este sa va mentineti confortabil, gestionand simptomele. Consilierea cu privire la consumul de alcool este un alt scop important al tratamentului.

Ingrijirea acasa

Simptomele usoare ale sindromului de abstinenta la alcool pot fi adesea tratate acasa. O ruda sau un prieten trebuie sa ramana acasa pentru a va monitoriza starea. Misiunea acestuia este sa se asigure ca, daca simptomele se agraveaza, sa va duca de urgenta la spital.

De asemenea, trebuie sa va ajute sa ajungeti la intalnirile de consiliere cu grupul de sustinere si sa consultati medicul in mod regulat pentru a face analize de sange. In plus, in cazuri mai grave, puteti apela la asociatii pentru persoanele care se trateaza de dependenta de alcool.

Spitalizarea

Daca simptomele sunt mai severe, este posibil sa fie nevoie sa ramaneti internati in spital. Astfel, medicul va poate monitoriza starea si gestiona orice complicatie. Cel mai sigur, o sa aveti nevoie sa va fie administrate fluide prin vene pentru a preveni deshidratarea si medicamente pentru a va calma simptomele.

Medicamente

Simptomele sindromului sunt adesea tratate cu sedative numite benzodiazepine. In plus, suplimentele de vitamine pot fi administrate pentru a inlocui vitaminele esentiale care sunt epuizate prin consumul de alcool. Odata ce retragerea este completa, pot fi recomandate medicamente si suplimente suplimentare pentru a aborda complicatiile si deficientele nutritionale care apar ca urmare a consumului cronic de alcool.

Perspectiva privind sindromul de abstinenta la alcool

Cei mai multi oameni cu acest tip de sindrom se recupereaza complet. Daca intrerupeti consumul de alcool si urmati un tratament adecvat, perspectivele sunt, de obicei, bune. Cu toate acestea, tulburarile de somn, iritabilitatea si oboseala pot continua luni de zile. Daca sindromul a avansat la delirium tremens, acesta poate fi fatal. Este important sa solicitati asistenta medicala imediata. Cu cat incepeti mai devreme tratamentul, cu atat sunt mai mari sansele de a evita complicatiile care va pun viata in pericol.

Prevenire

Cea mai buna metoda de a preveni sindromul este evitarea consumului de alcool regulat. Daca sunteti deja dependent de alcool, cautati consiliere si ingrijire medicala. Scopul este sa scapati in mod sigur si treptat de dependenta de alcool, astfel incat sa va puteti reintoarce la o viata sanatoasa.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Hram în parohia din marginea orașului, la una dintre cele mai frumoase biserici din Botoșani! (Foto)

astăzi, 13:49

Creștinii din parohie, dar nu numai, sunt așteptați încă din seara aceasta, pentru a participa la slujba Vecerniei în cinstea hramului bisericii. Biserica „Sfânta Ecater...

Mircea Magdalena: „Am votat singurul candidat care are programe de stimulare a angajării tinerilor din Botoșani și din toată țara”! (Video)

astăzi, 13:45

Mircea Magdalena, candidatul PSD Botoșani pentru Camera Deputaților a declarat că a votat cu singurul candidat care are un program de țară pentru susținerea angajării tinerilor după absolvirea...

Deputatul Marius Budăi pune în „dezbatere” programele PSD și PNL, chiar dacă liberalii au fugit de confruntare!

astăzi, 13:00

Prim-vicepreședintele PSD Botoșani, deputatul Marius Budăi, a declarat că, după fuga liberalilor de la o dezbatere pe propunerile electorale, va prezenta în absența acestora programele de ...