Ce spune un tânăr medic din Botoșani despre actul de suicid: „Maschează mai bine, sunt mai puțin vocali” (Video)

Aceste tragedii ar putea fi împiedicate dacă persoanele apelează la ajutor specializat din timp.

Ce spune un tânăr medic din Botoșani despre actul de suicid: „Maschează mai bine, sunt mai puțin vocali” (Video)

   Foto: Timpul.Md

Dr. Emil Panțiru, medic specialist psihiatrie, venit la Botoșani din Iași, arată că există două forme ale actului suicidal: suicidul și parasuicidul. Cât despre parasuicid, cadrul medicul susține că trebuie tratat cu maximum de seriozitate, la fel ca suicidul.

De asemenea, medicul mai spune că persoanele care doresc cu adevărat să recurgă la acest gest maschează această dorință mult mai bine și sunt mai puțin vocali.

Vorbim de suicid și parasuicid. Parasuicidul este încadrat în tentativa de sinucidere sau a chestiei demonstrative, însă toate ghidurile ne învață că acel parasuicid trebuie tratat cu maximum de seriozitate de către medicul psihiatric cu potențial letal. Oricând acel pacient poate să comită suicidul. Ponderea este diversă, de multe ori pacientul ascunde. De regulă, pacienții care doresc să se sinucidă cu adevărat sunt mai închiși, maschează mai bine, sunt mai puțin vocali, sunt de regulă de sex masculin, determinați și ajung într-o stare de complexitate psihotică când recurg cu adevărat la acest gest”, a declarat dr. Emil Panțiru, medic specialist psihiatrie.

 

De regulă, la astfel de gesturi ajung persoanele care se află într-o „stare de dezorganizare conceptuală majoră”. Specialiștii spun că asta înseamnă să fii psihotic.

Nu ai cum să faci acest act decât într-o stare de dezorganizare conceptuală majoră, adică să fii psihotic. Este foarte greu să faci acest lucru dacă nu ai un mijloc virtual puternic, adică poți să faci acest lucru și impulsiv fără să fii într-o stare psihotică”, a adăugat dr. Emil Panțiru.

Întrebat cât de în serios ar trebui luate aceste situații, cadrul medical susține că, din păcate, în România lucrurile sunt tratate „cu lejeritate”.

Din păcate, în România tratăm multe lucruri cu lejeritate. Până mai ieri se spunea că depresia este o închipuire”, a conchis medicul.

Sinuciderea se referă la actul unei persoane de a-și pune capăt propriei vieți. Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aproape 800.000 de persoane se sinucid anual, ceea ce înseamnă că, la fiecare 40 de secunde, o persoană moare.

Această tragedie poate fi prevenită, dacă persoana respectivă apelează la ajutor medical specializat, cât mai devreme.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Programări „întinse” și listă de așteptare până în septembrie la Botoșani: „Nu putem face medicină la viteză” (Video)

astăzi, 12:18

În cadrul cabinetului de Neurologie din Ambulatoriul Spitalului „Mavromati” lista de așteptare pentru consultații se întinde până în luna septembrie. Astfel că,...

Elevii botoșăneni au ieșit în stradă, nemulțumiți de eliminarea și reducerea burselor: „Nu din burse faceți avere” (Foto, Video)

Monday, 30 June 2025

Elevii din Botoșani au protestat, luni la amiază, în fața Palatului Administrativ al județului Botoșani, fiind nemulțumiți de situația actuală ce privește eliminarea și reducerea burs...

Scandal și acuzații politice între PSD și PNL în plenul CJ din cauza banilor pentru apa animalelor! (Video)

Friday, 27 June 2025

S-a stricat „prietenia” între PSD și PNL în plenul Consiliului Județean Botoșani. Ședința ordinară de vineri s-a lăsat cu scandal și acuzații politice aruncate de soci...