Ce afectiuni pot ascunde transpiratiile nocturne

Este normal ca o persoana sa transpire noaptea cand doarme, fie pentru ca este imbracata necorespunzator, fie pentru ca este prea cald in camera.

Transpiratiile trebuie insa sa fie foarte rare. In alte conditii, transpiratia nocturna poate sugera prezenta unei boli.

Transpiratia excesiva se numeste, in termeni medicali, hiperhidroza si este cauzata de secretii abundente si anormale ale glandelor sudoripare. Anumite medicamente precum antidepresivele si vasodilatatoarele pot prezenta ca reactie adversa hiperhidroza, ne spune sfatulmedicului.ro.

Principalele afectiuni posibile

 

• Menopauza. Bufeurile specifice menopauzei pot aparea si noaptea, in somn, cauzand transpiratii abundente. De multe ori, aceste bufeuri sunt prezente in timpul zilei, transpiratiile fiind diurne.

• Carenta de calciu si/sau magneziu la copii. Transpiratia din timpul noptii, mai ales daca este localizata in zona capului, poate semnala lipsa de calciu la sugari si la copiii mici pana in 4 ani.

In urma efectuarii unui set de analize la sange, medicul pediatru va stabili diagnosticul sau cauza acestor transpiratii si, in functie de rezultat, va recomanda copilului un tratament cu calciu, vitamina D si eventual cu magneziu.

• Hiperhidroza idiopatica. Aceasta este o afectiune a carei cauza este inca necunoscuta, insa poate avea ca simptom transpiratiile nocturne.

• Infectii, viroze. Tuberculoza este o boala care este asociata cu transpiratiile nocturne. De asemenea, in cazul TBC-ului, hiperhidroza este asociata si cu alte simptome precum tusea puternica si de durata, febra, oboseala accentuata, slabirea organismului si lipsa poftei de mancare.

De asemenea, inclusiv abcesele pot cauza astfel de manifestari. Totodata, pacientii diagnosticati cu HIV pot avea transpiratii abundente pe timpul noptii.

• Cancer. Exista anumite tipuri de cancer - leucemia si limfoamele - care pot prezenta ca simptom transpiratiile nocturne.

De exemplu, in limfomul Hodgkin, transpiratiile nocturne sunt insotite si de alte manifestari precum: slabirea organismului, pierderea in greutate, astenia, oboseala puternica, sangerari ale giniilor, dar si umflarea nodulilor limfatici din jurul gatului sau in zona inghinala.

• Anumite medicamente. Unele medicamente care pot provoca transpiratiile nocturne, spre exemplu, antidepresivele, medicamentele vasodilatatoare (hidralazina), tratamentele hipoglicemiante (care scad glicemia) precum antidiabeticele orale si insulina, dar si cortizonul, nitroglicerina sau viagra prezinta ca efect advers astfel de neplaceri pe timpul noptii.

Analize necesare

Este indicat ca persoanele care sufera des sau in mod constant de aceasta afectiune sa se prezinte la medic pentru un set de analize de sange si investigatii ulterioare.

Astfel, testele sanguine trebuie sa cuprinda hemoleucograma completa, dozari ale hormonilor tiroidieni, ale glicemiei si ale acidului uric seric.

De asemenea, poate fi nevoie si de efectuarea unei radiografii pulmonare, pentru a exclude posibilitatea prezentei tuberculozei.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Restricții de apă în sute de localități din țară, printre care șapte orașe, inclusv Dorohoi. Oficialii Apelor Române fac apel la populaţie

Monday, 5 August 2024

„În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 78,59% (în scădere faţă de săptămâna trecută când era de 79,77%). Menţinem &ic...

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Sunday, 7 July 2019

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019. ...

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Sunday, 7 July 2019

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety.   Sursa: News.ro Citeste mai mult AICI