Cât de protective sunt panourile din plexiglas în fața Covid-19

Cât de protective sunt panourile din plexiglas în fața Covid-19

În urma unei declarații făcută de Trump în timpul unei dezbateri prezidențiale, a fost emisă ideea că plexiglasul nu este soluția pentru a preveni răspândirea de Covid-19. Aceasta a atras atenția experților și se pune acum firesc întrebarea dacă ideea utilizării de panouri protecție antivirus de către unitățile comerciale este sigură și poate preveni transmiterea virusului. 

Majoritatea comercianților folosesc barierele transparente

Cu toate că afirmațiile lui Trump sfidează toate sfaturile și direcțiile emise de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și Departamentul Muncii din SUA, în prezent, majoritatea comercianților folosesc barierele transparente. Acestea au fost instalate că măsură preventivă împotriva coronavirusului în școli, magazine alimentare, saloane de înfrumusețare, restaurante, bănci, farmacii, birouri.

Majoritatea agenților comerciali au optat pentru instalarea panourilor din plexiglas, acestea fiind adaptate necesităților și specificului activității desfășurate.

Cu toate acestea, Trump ar putea avea dreptate când sugerează că scuturile din plexiglas nu sunt soluția potrivită, nu din cauza costurilor ci a eficienței pe care o au. Cel puțin, singure, fără alte măsuri, ar putea să nu prevină răspândirea virusului.

Experții analizează situația

Shelly Miller, profesor de ingineria mediului la Universitatea din Colorado Boulder, vorbește despre panourile de protecție din plexiglas: “Aceste bariere sunt concepute pentru a preveni răspândirea picăturilor mari de salivă eliberate prin strănut sau tușe. Dar nu trebuie uitat că particulele mici pot înconjura barieră din plexiglas și pot rămâne în aer pentru perioade lungi de timp, putând fi inhalate.”

Aceste separatoare transparente pot fi utile în locuri precum magazinele alimentare, centrele comerciale sau băncile, unde personalul interacționează strâns cu clienții, dar se poartă și măști și se păstrează și distanță de siguranță.

Măsurile de protecție stratificate - soluția cea mai bună recomandată de experți

Experții în sănătate publică au pledat în favoarea abordării stratificate a măsurilor de protecție împotriva virusului. Nu există nicio soluție miraculoasă care să combată răspândirea coronavirusului, ceea ce înseamnă că, pe lângă panourile din plexiglas, companiile ar trebui să solicite clienților purtarea măștilor și distanțarea socială.

De asemenea, ar trebui să existe o ventilație adecvată, astfel încât, dacă au fost dispersate în aer particule de salivă, acestea să fie eliminate în timp util. Chiar și scuturile faciale, sau vizierele, care sunt din ce în ce mai populare în rândul angajaților, au nevoie de un strat suplimentar de protecție.

De asemenea, pentru că există receptori care pot prelua Covid prin ochi, experții recomandă și purtarea ochelarilor de protecție.

Utilizarea plexiglasului a luat amploare

Cu toate că experții declara că panourile de plexiglas singure nu sunt eficiente în prevenirea răspândirii virusului, utilizarea acestora a luat amploare, permițând redeschiderea afacerilor. Unele unități comerciale chiar au devenit foarte creative în încercarea de a obține rezultate mixte - protecție și estetică. Astfel, în restaurante au fost montate panouri transparente suspendate asemănătoare unor viziere mari, iar în New York unele restaurante oferă corturi din plastic, gen bule de aer, pentru servirea mesei. 

Totuși, experții, precum William Bahnfleth - profesor de inginerie arhitecturală la Universitatea de Stat din Pennsylvania - susțin că dacă nu există un flux de aer, barierele din plexiglas sau din plastic s-ar putea să nu fie prea eficiente. Aceștia au completat că restaurantele ar trebui să ia în considerare adăugarea unor purificatoare de aer sau alte metode de ventilație. Este important că aerul din interior să fie reciclat cât mai des, această fiind una din măsurile eficiente pentru a reduce probabilitatea că persoanele să inhaleze particule virale.

De asemenea, înălțimea panourilor de protecție ar putea împiedică fluxul natural de aer al unui spațiu închis, iar acest lucru ar putea duce la concentrații mai mari de particule în aer. 

Este posibil că oamenii să își schimbe comportamentul în societate

Este posibil că aplicarea măsurilor de protecție, instaurarea obiceiurilor de salubrizare și panourile de protecție din plastic sau din plexiglas să rămână în lumea post-Covid-19. Urbaniștii prezic că pandemia ar putea determina oamenii să socializeze și să ia masă mai mult în aer liber, acest lucru având un impact semnificativ asupra amenajării restaurantelor.

Totodată, experții anticipează o schimbare a comportamentului social pentru că oamenii vor deveni mult mai atenți cu igienă și împărțirea spațiului cu alte persoane. Astfel, dacă măștile devin un accesoriu post-pandemic normal, la fel se va întâmplă și cu panourile de protecție din plexiglas.  

Articol remis de Viziere.com.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Am pierdut, dar aproape ne-am salvat. FC Botoșani merge la baraj pentru prima oară în istorie

astăzi, 23:29
224

FC Botoșani a început ziua de duminică, în care s-au jucat cinci meciuri simultan, pe loc direct salvabil. Otelul ne-a "împachetat" repede însă. Gaitan, în m...

Zeci de elevi în competiția „Cu viața mea apăr viața”. Vezi rezultatele concursului! (Foto)

astăzi, 17:22
122

Probele s-au desfășurat pe terenul de sport al Liceului cu Program Sportiv Botoșani și au reunit la start 13 echipaje de la școli și licee din Botoșani, Dorohoi, Dumbrăvița, Leorda și Flăm&...

Criză de tractoriști în România. Patronii susțin că ar da salarii de peste 2.000 de euro, dar nu mai au cui. „Pleacă în străinătate!”

astăzi, 16:25
175

Tot mai puţini tineri sunt atraşi în România de muncile câmpului și asta deşi un tractorist poate ajunge la un salariu de peste 2.000 de euro pe lună. Iar noile utilaje nu mai a...