Casele de sanatate, marea miza a bataliei din sistemul medical

Casele de sanatate, marea miza a bataliei din sistemul medical

Casele de sanatate, marea miza a bataliei din sistemul medical. Cum va fi impartit bugetul de 10 miliarde de euro, al doilea cel mai mare din taraSpitalele consuma cei mai multi bani.

Concursul pentru ocuparea posturilor vacante de directori generali la casele de asigurari de sanatate si la Casa Opsnaj merge inainte, după ce, pana pe 20 aprilie, persoanele interesate au putut să-și depună candidaturile.

Acestea urmeaza sa fie evaluate de o comisie iar numele candidatilor selectati, care vor putea merge in etapa urmatoare a concursului, vor fi facute publice pe 23 aprilie.

Marea miza, spun cei din sistem, o reprezinta de fapt administrarea celor 10 miliarde de euro, bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS), al doilea ca marime din Romania, dupa cel de pensii.

Surse medicale au aratat pentru Ziare.com ca peste 55% din acesti bani merg către spitale, circa 25% din FNUASS merge către decontarea medicamentelor, respectiv in farmacii, serviciile de medicina de familie primesc undeva la 7-8% din FNUASS in timp ce serviciile paraclinice, adică analizele medicale si investigațiile, au alocat cam 5-6% din bugetul total al FNUASS.

Iar acum, cu coronavirusul, probabil ca au crescut si mai mult cheltuielile spitalicești. Spitalul, daca mai are si programe naționale, care au si ele finanțările lor, distinct de serviciile spitalicești, mai primește bani. E clar ca cel mai mare procent din fond e la servicii medicale spitalicești", au arătat sursele citate.

Îngrijirile la domiciliu, la pământ

Acelasi lucru il sustine si Vasile Barbu, presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor (ANPP).

"La spitale avem atat programe nationale cat si servicii din pachetul de baza sau din pachetul minim de servicii. Aici se adauga programe, pe dializa, pe boli cardiace, pe boli cardiace, programe pe actiuni prioritare. Culmea e ca desi se dau cei mai multi bani catre spitale nu se vede asta in calitatea actului medical", a declarat Vasile Barbu pentru Ziare.com.

Semnele de întrebare si contractele buclucașe

Daca in momentul de fata criteriile dupa care sunt incheiate anumite contracte cu furnizorii de servicii medicale ridica diverse semne de întrebare, aceste lucruri ar urma sa fie lămurite o dată ce noii directori generali de case de asigurări de sănătate vor lua concursul.

"Întotdeauna au fost probleme cu împărțirea banilor pe diverse categorii de furnizori. Pe fiecare categorie președintele casei județene poate sa meargă într-o anumita direcție. Exista niște criterii dar stă la latitudinea președinților de case județene sa aprobe sau sa nu aprobe un anumit volum. Spre exemplu, la paraclinic sunt niște criterii de stabilire a unui punctaj dar evaluarea punctajului respectiv o fac tot președinții de case, ii mai strâng cu ușa pe cei pe care nu ii plac. Există o influenta foarte mare pe care poate sa o aibă președintele unei case de sănătate", a mai spus Vasile Barbu.

Cum se face alocarea banilor

Oameni din sistem au explicat pentru Ziare.com cum se face alocarea banilor către casele de asigurări de sănătate din teritoriu.

"Se tine cont întotdeauna de un istoric al contractelor anterioare si de solicitările centralizate de la casele de asigurări. Însă banii nu sunt suficienți niciodată in sistem", arata sursele citate.

 

"În primul rând, cheltuiala poate fi ținută sub control prin politicile adoptate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate și  în al doilea rând, prin modul de gestionare a fondurilor de către fiecare casă de asigurări în parte care trebuie sa analizeze foarte bine nevoia de servicii medicale din zona respectivă și să încheie contractele în consecință. Nu că cer unii sau alții. Se analizează serviciile deficitare, cele care sunt cu excedent", au completat acestea.

Tocmai din acest motiv, la cârma caselor de asigurări de sănătate trebuie sa fie manageri foarte buni.

"E esențial ca acea casa de asigurări teritorială să nu fie doar un canal prin care sa fie transferați bani către furnizori, ci la nivelul fiecărei case teritoriale trebuie sa existe o analiza foarte clara si solicitările să fie in concordanta, ca rezultat al unei gândiri manageriale a zonei respective", arata aceleași surse.

Cum s-a ajuns la concurs

Conform ordinului 973/2020, sunt stabiliti indicatori de performanta in baza cărora directorii generali fac raportari trimestrial, semestrial, la noua luni si anual. In ordin se specifica faptul ca functia se ocupa prin concurs, cu mandat de patru ani, care consta într-o probă scrisă și un interviu.

"În anul 2016, fostul președinte al CNAS, Vasile Ciurchea a organizat un concurs pentru ocuparea funcțiilor de directori generali, pe care l-au promovat doar câțiva candidați din peste 40 înscriși, dar conform aceluiași ordin directorii generali de case de asigurări pot fi desemnați. Anul trecut expirau mandatele celor care au fost numiți ca urmare a concursului. Si, conform ordinului, trebuia dat concurs. Demarase procedura de concurs si printr-o ordonanță de modificare a legii 95/2006, au fost făcute mai multe modificări, intre care si modificări legate de noi indicatori pentru directorii generali de case de sănătate. Curtea Constituțională a declarat neconstituțională în integralitate, a fost suspendat concursul care trebuia sa aibă loc în primăvara anului trecut, așa cum s-a întâmplat si cu alte concursuri din administrația publica. Practic, organizarea acestui concurs era necesara prin lege", au conchis sursele citate.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
283

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
490

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
145

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...