Canicula, duşmanul care ne lasă laţi! Ce se întâmplă cu noi atunci când e cald aflăm de la specialiştii botoşăneni!
SANATATE!

"A bea lichide reci este o greşeală enormă, pentru că ne supunem organismul unui stres suplimentar. Deci în sezonul rece, se beau lichide calde, ceaiuri în special. Un ceai, un compot, că avem fructe la dispoziţie, sunt benefice pentru că avem şi un plus de vitamina C". Temperaturile ridicate şi gradul ridicat de umezeală încep să-şi facă de cap cu organismele noastre, aducându-ne în situaţii de slăbiciune fizică, stare de leşin, ajungând până la accidente vasculare sau infarct.

Internetul este plin de sfaturi pentru combaterea caniculei, însă am apelat la specialiştii botoşăneni pentru a detalia ce se întâmplă în corpurile noastre atunci când temperaturile sunt ridicate, iar soarele arde.

Medicul Petre Rădăuceanu, şeful Unităţii de Primire a Urgenţelor- SMURD Botoşani, subliniază că este foarte important ca oamenii să evite deplasările atunci când soarele este în plinul radiaţiei, între orele 11-18.

"Atunci sunt radiaţiile ultraviolete cele mai intense dar şi temperaturile care ajung la vârf. Este obligatorie hidratarea, de preferat cu apă plată deoarece conţine electroliţii care se pot pierde prin transpiraţie, iar organismul are nevoie de ei pentru a funcţiona la un nivel optim, minim doi litri jumătate pe zi. Fructe, legume cât mai multe, sucuri naturale şi de preferat fără zahăr. E important de evitat cafeaua, ciocolata, fiind excitante şi putând da reacţii de excitare a sistemului nervos central, ajungând la stare de lipotimie, leşin, cefalee. Mai mult, aceste produse excitante măresc ritmul cardiac, având cofeină şi nu este bună pentru hipertensivi pentru că pot provoca probleme de tipul infarctului miocardic sau al accidentului vascular cerebral. De asemenea, poate fi provocată dezhidratarea deoarece cafeaua măreşte diureza şi atunci se pierde o cantitate mai mare de apă care nu se poate recupera în termen la fel de scurt", spune medicul Petre Rădăuceanu.

Exclus alcoolul, chiar dacă e rece şi bun!

Şi cum pe caniculă tare bine merge o bere rece şi înspumată, dăm buzna la terasele deschise ca ciupercile după ploaie să ne hidratăm. Proastă decizie, spune medicul urgentist.

"Clar este că alcoolul trebuie evitat din cauza efectelor dezastruoase pe care le are pe timp de caniculă. Produce o vasodilataţie la început, dar poate duce la creşterea tensiunii ulterior, la creşterea diurezei şi se poate ajunge la comă etanolică dacă vorbim de un consum mare urmat de expunere la soare. În plus este importantă şi alimentaţia şi spun că trebuie evitate alimentele bogate în grăsimi sau prăjite în grăsimi pentru că digestia suferă în condiţii de stres termic iar bolnavul nu se va simţi deloc bine atunci când va consuma anumite alimente", adaugă Petre Rădăuceanu.

În egală măsură, trebuie spus faptul că în această perioadă, la câmp oamenii muncesc. Unii la culturi, alţii supraveghează vite pe câmp. Anul trecut, un văcar din Blândeşti a murit tocmai din cauza efectelor caniculei, medicii urgentişti chemaţi să-i acorde ajutor medical nemaiputând face nimic pentru el. De aceea, medicul Petre Rădăuceanu atrage atenţia asupra acestui aspect.

"Să evite munca fizică în soare pentru că au fost cazuri în care persoane aflate la munca de la câmp, cu vârste înaintate plus afecţiuni asociate şi-au pierdut viaţa. Aceste persoane riscă să facă hipertermie, am avut cazuri în care persoane au fost găsite cu temperaturi de până la 50º şi prin hipertermie apar afecţiuni neurologice sau cardiace şi decedează. Vorbim de edeme cerebrale prin hipertermie, care pot duce la afectarea centrilor respiratorii, nervoşi", adaugă medicul specialist.

Botoşănenii diagnosticaţi cu afecţiuni cronice nu trebuie să-şi neglijeze tratamentele.

"Este obligatoriu să ia tratamentul dat de medicul specialist şi să respecte un regim dietetic specific pentru această perioadă. În cazul în care se simt rău, să meargă la medicul de familie sau să vină la serviciul de urgenţe pentru a căuta ajutor specializat pentru afecţiuni cronice neurologice, cardiologice, in general de interne, la care apar dureri, stări de rău. Acestea pot fi simptome ale unor probleme care trebuie investigate medical", explică medicul.

Despre hidratarea optimă

Care este cantitatea optimă de lichide pe care trebuie să o consumăm pe timp de caniculă? 2,5 litri, spun specialiştii. De ce?

"Aceasta este cantitatea medie, luând în considerare atât greutatea cât şi înălţimea omului, iar o cantitate foarte mare ingerată duce la cumulare de apă în organism, creşterea tensiunii la cei cu probleme de retenţie. De aceea trebuie păstrat un ritm de a bea apă. Putem consuma fără probleme 300- 400 de militri de apă la două- trei orei deoarece nu pierdem apă doar prin transpiraţie ci şi prin respiraţie, prin urină. O alimentare constantă cu apă este benefică organismului", explică Petre Rădăuceanu.

Consumul exagerat de apa sau hiponatremia apare atunci când cineva bea mai multa apă decât pot rinichii procesa. De multe ori oamenii nu-şi dau seama că au consumat mai multe lichide decât aveau nevoie întrucât simptomele deshidratării seamănă teribil cu cele ale hiponatremiei: oboseală, dureri de cap, ameţeală. Suprahidratarea de doar 2% din masa fluidelor corporale poate cauza hiponatremie severă, adica diminuarea nivelului de sodiu din sânge ca urmarea a creşterii cantităţii de apă din compoziţia acestuia. Cei mai expuşi la hiponatremie sunt cei care practică sporturi de anduranţă sau bolnavii care îşi simt mereu gura uscată din cauza medicamentelor.

Maricel Gheorghiu, asistentul şef din UPU- SMURD, spune că cea mai bună răcorire este cea cu ceaiuri călduţe

"A bea lichide reci este o greşeală enormă, pentru că ne supunem organismul unui stres suplimentar. Deci în sezonul rece, se beau lichide calde, ceaiuri în special. Un ceai, un compot, că avem fructe la dispoziţie, sunt benefice pentru că avem şi un plus de vitamina C. A bea apă foarte rece poate provoca pneumonie. De exemplu, în timpul iernii, atunci când primim persoane cu hipotermie, nu le dăm lichide fierbinţi ci călduţe, lăsăm corpurile să se încălzească treptat. În timpul verii, nu dăm persoanelor cu hipertermie lichide reci pentru că pot muri pe loc, într-un efort suplimentar de a echilibra temperatura!"

Petre Rădăuceanu completează:

"Băuturile reci acţionează la nivelul termoreceptorilor şi obligă organismul să transpire forţat, pentru a se răci. Asta înseamnă automat alte pierderi de lichid, or la băuturile calde se păstrează un ritm constant, organismul nu mai face acel efort în a atenua diferenţa de temperatură", spune şeful UPU- SMURD, medicul Petre Rădăuceanu.

 

Spune-ne opinia ta