Campanie de combatere a răspândirii HIV demarată în județ. „Acest mesaj aduce o schimbare majoră”

Campanie de combatere a răspândirii HIV demarată în județ. „Acest mesaj aduce o schimbare majoră”

1 Decembrie reprezintă, pe lângă Ziua Națională a României, și Ziua Mondială de Luptă împotriva infecției HIV/SIDA din întreaga lume. Campania Națională „Nu-ți feri privirea!” urmărește transmiterea mai multor mesaje de actualitate pentru informarea și educarea populației cu privire la infecția HIV.

Promovarea testării HIV este disponibilă gratuit în toată țara prin intermediul Direcțiilor de Sănătate Publică Județene și/sau spitalelor de boli infecțioase, este o cale importantă de prevenire a noilor cazuri, de acces precoce la tratament și servicii medicale.

Testarea HIV se poate face și în laboratoarele de analize private, contra cost, existând totodată și variante de teste pe care oamenii le pot cumpăra și le pot administra singuri, acasă, teste bazate pe salivă sau picătură de sânge.

„Fiecare dintre noi este responsabil pentru propria sănătate și putem să ne protejăm de infecția cu HIV și alte infecții cu transmitere sexuală dacă adoptăm comportamente fără riscuri și folosim prezervativul la fiecare contact sexual cu persoane de a căror stare de sănătate nu suntem 100% siguri”, a precizat Carmen Alexa, președintele Asociației Tereza din Botoșani.

Aceasta afirmă că persoana seropozitivă care are acces la tratament, pe care îl urmează corect, va avea virusul nedetectabil în sângele său, adică va fi sub limita de detecție a aparatelor specializate în acest sens, nu mai transmite virusul altei persoane prin contact sexual.

„Acest mesaj aduce o schimbare majoră în viața persoanelor care trăiesc cu HIV și este important ca populația să înțeleagă acest aspect, pentru ca atitudinile stigmatizante și discriminatorii să dispară”, a mai spus aceasta.

Tratamentul este în principal o cale de asigurare a unei calități crescute a vieții pentru cei infectați, dar și o cale majoră de prevenire a noilor infecții, pentru că o persoană bine tratată devine Nedetectabilă (HIV este sub limita de detecție a aparatelor în sângele persoanei) și nu mai transmite infecția. În prezent, în județul Botoșani există peste 220 de persoane în evidențele DSP, ca purtătoare ale virusului HIV.

(Constantin Gheban)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Atenționare ANM: „Se anunță temperaturi de -20 de grade Celsius. România se confruntă cu fenomene meteo extreme”

astăzi, 19:13
92

Valul polar aduce ninsori și viscol puternic la noi în țară. Meteorologii au emis mai multe avertizări de cod galben și portocaliu.Noaptea trecută s-au înregistrat temperaturi ex...

Astăzi: CFR 1907 Cluj - FCSB, ora 21.00! Cel mai tare meci al campionatului

astăzi, 17:09
39

Astăzi se va juca cel mai tare duel din Superliga României. Formațiile ce s-au bătut la campionat de fiecare dată în ultimii cinci ani sunt gata să facă un show de excepție, chiar ...

Câinii antrenați pentru a face treaba a 10 polițiști. De instruirea lor se ocupă cei mai buni instructori

astăzi, 15:49
52

Bogdan Fedor este unul dintre puținii polițiști pasionați care și-au îndeplinit visul de a instrui și a lucra alături de câini. Zeus, un ciobănesc belgian născut în Centrul ...