Botoșaniul este fruntaș la numărul de bolnavi de TBC. Medic: „Băi, frate! Ne omorâți! Vin prea mulți oameni cu tuberculoză din România!”

Botoșaniul este fruntaș la numărul de bolnavi de TBC. Medic: „Băi, frate! Ne omorâți! Vin prea mulți oameni cu tuberculoză din România!”

România continuă să ocupe locul I în Uniunea Europeană la cele mai multe cazuri de tuberculoză, chiar dacă în ultimii ani s-a făcut un progres „incredibil de mare”, inclusiv o caravană mobilă de screening, un proiect național derulat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, declară Lucica Dițiu, medic pneumolog și directorul executiv al Stop TB Partnership UN, înființat în anul 2001 cu scopul de a elimina tuberculoza ca problemă de sănătate publică în lume.

Lucica Dițiu este, practic, ambasadorul luptei mondiale împotriva tuberculozei. Este omul care scoate, la propriu, miliarde din buzunarele marilor economii ale lumii pentru lupta mondială împotriva tuberculozei, scrie Hotnews.ro.

„Eu am lucrat în Institutul Marius Nasta și am scris primul proiect pentru Fondul Global din partea României. Am obținut o sumă foarte mare care a venit în România în 2002 pentru TB și HIV. Eu acum lucrez la Geneva și încercăm să adunăm bani și să ajutăm cu bani pentru suportul în tuberculoză țărilor care au foarte mare nevoie și au foarte multă tuberculoză”, povestește Lucica Dițiu.

În România, avem acest loc întâi în Uniunea Europeană la numărul bolnavilor de tuberculoză și tuberculoză multidrog rezistentă, „care nu este o poziție comodă”, a subliniat joi Lucica Dițiu, în cadrul simpozionului “Screeningul tuberculozei și migrația în Europa”, organizat de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București în colaboare cu specialiștii de la Centrul de Cercetare Borstel - Institutul Plămânilor din Leibintz, Germania.

Lucica Dițiu povestește că „singura dată când unul dintre miniștrii unei foarte bogate țări europene a cerut să se întâlnească cu mine unu la unu, fără staf, fără nimic a spus: Băi frate, ne omorâți! Vin prea mulți oameni cu tuberculoză din România.”

Beatrice Mahler: Incidența tuberculozei în anul 2021 în România - 39,5 cazuri la suta de mii de locuitori

Incidența tuberculozei în anul 2021 în România a fost de 39,5 cazuri la suta de mii de locuitori, a anunțat, joi, Beatrice Mahler, medic pneumolog și managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, în cadrul simpozionului „Screeningul tuberculozei și migrația în Europa”.

Incidența la populația care a beneficiat de screening a fost de 245,61 de cazuri la suta de mii de locuitori, a mai anunțat Beatrice Mahler.

„De 6 ori mai mare. Veți spune că a fost pandemie, însă, dacă comparăm cu anul 2019, când nu era pandemie, cifra este de 4 ori mai mare. Ceea ce înseamnă că acest screening este activ”, spune managerul Institutului Marius Nasta.

„Acest screening a ajutat nu doar pacientul cu tuberculoză, pentru că peste 4.300 de persoane au fost diagnosticate cu alte afecțiuni în afara tuberculozei, afecțiuni care, diagnosticate la timp, înseamnă timp și ani din viață. Nu facem doar un screening al tuberculozei, ci facem un screening al plămânului”, a explicat Beatrice Mahler.

Managerul Institutului „Marius Nasta” a precizat că screeningul se face pe o populație țintă: utilizatori de droguri, persoane fără adăpost, deținuți și persoane din mediul rural.

„Am avut discuții încă de anul trecut ca acest proiect să continue cu bani europeni și probabil aceasta va fi direcția viitorului screening: sunt multe telefoane și solicitări de la colegi de-ai noștri, medici pneumologi, care sunt în orășele mici, nu în sate - și noi nu putem merge în orașe - dar care nu au acces la dispensare de TBC sau la rețea de pneumoftiziologie decât la câțiva kilometri. Acolo este o populație cu risc de TBC. Și mai este o zonă defavorizată, spun eu: Delta. O zonă frumoasă, dar în care accesul la diagnostic este extrem de dificil”, mai spune aceasta.

„Când cauți, găsești mai mult. Iar acesta este un lucru bun. Cu cât vom face mai mult screening în anii care urmează, vom găsi mai multă tuberculoză. Să nu se descurajeze nimeni, pentru că este normal să se întâmple așa. Iar după perioada aceea de creștere, va urma o scădere”, declară, la rândul său, Lucica Dițiu, directorul executiv al Stop TB Partnership UN.

Cifrele tuberculozei în România

Trendul cazurilor de tuberculoză a fost în scădere progresivă in cei doi ani de pandemie. În anul 2020 au fost înregistrate 7.181 de cazuri, iar în 2021 s-au inregistrat 7.591 de cazuri.

Cu toate că, aparent, numărul de cazuri de tuberculoză a fost in scădere în perioada pandemiei, datele statistice ale primelor 6 luni ale anului 2021 evidențiază o creştere a numărului de cazuri depistate.

În primele 6 luni ale anului 2022 au fost diagnosticați cu tuberculoză 4.539 de pacienţi, o creştere de 685 de cazuri față de aceeași perioadă a anului 2021.

Cea mai mare creştere o avem în Botoşani, de la 108 cazuri in 2021 la 159 de cazuri în 2022, Constanţa de la 151 la 188 cazuri, Iași de la 202 cazuri la 269 cazuri. Aceleaşi cazuri calculate conform indicatorilor epidemiologici evidențiază o incidență în creştere de la 40,3 la 47,5 cazuri la 100.000 de locuitori. Cea mai mare creştere o avem în Botoşani, 57,9 la 85,7 cazuri la 100.000 locuitori, Constanţa de la 45,5 la 56,6 cazuri la 100.000 locuitori și Iaşi de la 51,6 la 68,3 cazuri la 100.000 de locuitori.

Tuberculoza la copii

Situația este mult mai gravă atunci când vorbim de tuberculoza la copii, care înregistrează acelaşi trend de creştere, de la 142 cazuri diagnosticate în primele 6 luni ale anului 2021 la 181 de cazuri în primele 6 luni ale anului 2022.

În anumite județe, numărul cazurilor depistate la copii s-a triplat: Galați de la 3 cazuri la 12 cazuri, Ialomita de la 5 cazuri la 12 cazuri, Timiş 0 cazuri în 2021, au în primele 6 luni 8 cazuri diagnosticate, Tulcea de la 1 caz la 6 cazuri diagnosticate.

Aceleaşi cazuri calculate conform indicatorilor epidemiologici evidenţiază o incidență crescută de la 9,4 la 12 cazuri la 100.000 locuitori în 2022.

O creştere semnificativa a incidenței avem la Galați, de la 7,8 cazuri la 31,3 cazuri, Ialomita de la 23,1 la 55,8 cazuri la 100,000 locuitori, Timiş de la 0 la 15,2 cazuri la 100.000 locuitori în 2022, au în primele 6 luni 8 cazuri diagnosticate, Tulcea de la 1 caz la 6 cazuri diagnosticate.

Pentru a aprecia amplitudinea creșterii, trebuie să menționăm că o scădere de 4 puncte este apreciată ca optimă atunci când vorbim despre tuberculoză.

Conform metodologiei OMS, raportarea statistică a tuberculozei se face pentru datele din anul precedent.

Tratarea unui pacient cu tuberculoză poate dura de la câteva luni la 2 ani sau chiar mai mult în cazurile grave.

În acest context, rolul screeningului activ este esențial, proiectul de screning Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente, finanțat de Uniunea Europeană, işi evidenţiază rolul prin cifrele de incidență raportate.

În 4 ani de screening, peste 71.000 de persoane au fost screenate.

Incidenta tuberculozei în populația supusă screeningului fiind de 6 ori mai mare decât cea în populația generală, şi anume 245,61 cazuri la 100.000 de locuitori, față de 39,5 cazuri la 100.000 locuitori în anul 2021.

Un alt aspect important, deși nu a fost obiectivul primordial al screeningului a fost că 6% dintre pacienti, peste 4.300 de persoane, au fost depistate cu modificări radiologice care au necesitat consult de specialitate pentru alte patologii, excluzându-se tuberculoza.

Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta găzduieşte cel mai mare eveniment european pe tema tuberculozei - „Screeningul tuberculozei şi migrația în Europa” - organizat în colaboare cu specialiştii de la Centrul de Cercetare Borstel - Institutul Plămânilor din Leibintz, Germania.

Pe parcursul a trei zile, 49 de specialişti din 14 țări europene analizează evoluția cazurilor de tuberculoză în Europa, măsurile de profilaxie și tratament necesare a fi adoptate de sistemele de sănătate în România şi la nivel european, în contextul migrației forței de muncă și a valurilor de refugiați cauzate de războiul din Ucraina.

Alături de specialişti români implicați în controlul şi combaterea tuberculozei la toate nivelurile sunt prezenți medici, cercetători și coordonatori ai programelor naționale de luptă împotriva răspândirii tuberculozei din: Germania, Danemarca, Georgia, Italia, Letonia, Republica Moldova, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, Serbia, Ungaria şi Ucraina.

Simpozionul îşi propune un schimb de bune practici în managementul tuberculozei şi pune în prim plan nevoia de cercetare în tuberculoză, screeningul şi diagnosticul rapid, prevenția în tuberculoză, impactul tuberculozei MDR și XDR, asigurarea tratamentului pentru toți pacienţii afectați, cu atât mai mult, cu cât există o situație generată de războiul de la granița Uniunii Europene.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un mormânt ce-și așteaptă eroul!

astăzi, 15:22
242

În anii 2007-2008, la Botoșani, în revista „Forum Cultural”, sub semnăturile istoricilor Petre Otu și Octavian Liviu Şovan apărea un articol ştiinţific, defalcat î...

La un pas de tragedie din cauza scăpărilor de gaz de la o butelie. O femeie a ajuns la spital cu arsuri! (Video)

astăzi, 14:57
613

S-a întâmplat astăzi din localitatea Carasa, în jurul prânzului. Proprietara a reușit să iasă din locuință, fiind găsită de vecini în fața casei. Tot ei au sunat...

Vasilache și Mărioara, într-un spectacol-premieră la Teatrul ”Vasilache” din Botoșani! (Foto)

astăzi, 14:37
41

Textul şi regia spectacolului ”Vasilache și Mărioara” sunt semnate de Ion Sapdaru; scenografie şi univers sonor Gelu Rîşca.Din distribuţia spectacolului fac parte actorii: ...