Botoșani: Sănătatea care ne doare!

Botoșani: Sănătatea care ne doare!

Botoșaniul rămâne un județ neatractiv pentru medici, iar acest fapt se resimte din ce în ce mai mult. Spitalul Județean Mavromati este pe cale de a rata un program național tocmai din această cauză: lipsa acută a personalului medical specializat.

Mai exact, cea mai mare unitate medicală din județ a fost introdusă în programul național de tromboliză, însă condiția esențială este ca spitalul să aibă linie de gardă la computerul tomograf pentru Unitatea de Primiri Urgențe. Tromboliza este procedura prin care persoanele afectate de accidente vasculare cerebrale ar avea o șansă în plus la viață. Pentru a îndeplini condițiile includerii în program, spitalul botoșănean are nevoie de doi medici radiologi în UPU-SMURD, astfel putând fi asigurată linia de gardă în radiologie, la serviciul de tomograf. 

În fapt, programul înseamnă în primul rând asigurarea medicamentului Actilyse, care se administrează în serviciul UPU, după care pacientul este internat la Neurologie. Acest medicament are capacitatea de a dizolva un cheag de sânge care se formează într-un accident vascular ischemic, astfel mărind semnificativ șansele de recuperare.  

De menționat că, anul trecut, aproximativ 200 de cadre medicale - medici, asistenți medicali și paramedici de la SMURD și Serviciul Județean de Ambulanță - au participat la cursuri privind intervenția rapidă în cazul accidentelor vasculare cerebrale (AVC). 

Tromboliza se poate face doar în primele patru ore şi jumătate de la apariţia atacului cerebral. Tocmai de aceea este bine că procedura să se realizeze în toate spitalele judeţene pentru că pacientul să ajungă în timp util în unitatea sanitară.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sfântul Ierarh Teotim, Episcopul Tomisului; Sfântul Cuvios Teodor Trihina

astăzi, 08:14
15

Sfântul Teotim a trăit pe vremea împăratului Teodosie cel Mare (378-395) în Sciţia Mică sau Dobrogea de astăzi şi era Episcop al Tomisului. El se bucura de atâta cinste &...

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
1410

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
364

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...