Botoșani: Copii de 15 ani diagnosticați cu boli cu transmitere sexuală, nici adulții nu au „scăpat”! (Video)

Medicii trag un semnal de alarmă și susțin că educația sexuală în școli are un rol esențial în viața adolescenților.

Dr. Denisa Misăiloaie, medic specialist dermato-venerologie, susține că de când și-a început rezidențiatul și de la venirea sa la Botoșani s-a confruntat cu diverse patologii. Printre acestea se numără insuficiența venoasă cronică, psoriazisul, acneea, dar și bolile cu transmitere sexuală, cum ar fi sifilisul, gonoreea și HIV.

Cadrul medical arată că vârsta pacienților diagnosticați cu boli cu transmitere sexuală a scăzut și ajung la spital chiar și copii de 14 sau 15 ani. Medicul menționează că o mare parte dintre tineri își încep viața sexuală mult prea devreme.

 

„Din păcate, da, probabil și debutul vieții sexuale este din ce în ce mai precoce în această perioadă. Am avut pacienți și de 14, 15 ani internați cu sifilis. Aceste cazuri trebuie declarate la DSP, trebuie făcută o anchetă epidemiologică”, a declarat dr. Denia Misăiloaie, medic specialist dermato-venerolog în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati”.

În acest sens, cadrul medical arată că o colaborare cu școlile sau introducerea de ore de educație sexuală ar fi benefice.

Este foarte importantă prevenția, poate o colaborare cu școlile, poate consilierul să ia măsuri de educație sexuală, poate ar duce la scăderea cazurilor în acest sens (...) Copiii trebuie să știe cum să se protejeze, ce măsuri de prevenție să își asigure pe termen lung, prevenirea unor sarcini nedorite”, a completat medicul.

Bolile cu transmitere sexuală sunt întâlnite și în rândul adulților. Medicul arată că, de cele mai multe ori, la persoanele cu o vârstă înaintată se constată neurosifilisul.

La vârstă înaintată am descoperit neurosifilisul, care este un stadiu avansat al patologiei, care nu a fost descoperit și tratatat din stadii precoce. Neurosifilisul am avut la un pacient care a debutat cu AVC. Pacientul le-a ignorat, boala s-a agravat și s-a ajuns la neurosifilis. Vorbim aici de 10 – 20 de ani de evoluție”, a adăugat dr. Denisa Misăiloaie.

Dermatologia este specialitatea medicală care se ocupă de diagnosticarea și tratarea bolilor cutanate, anexelor pielii (păr, unghii) și a mucoaselor adiacente (cavitate bucală și organe genitale). De asemenea, venerologia este ramura medicinei care se ocupă cu studierea și tratarea bolilor cu transmitere sexuală (BTS), numite și „boli venerice”.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Peste 20.000 de botoșăneni nu au acces la medic, primari acuzați de dezinteres! (Video)

Friday, 18 April 2025

Județul Botoșani se confruntă cu o criză acută a medicilor de familie. Cetățenii din opt comune nu au acces la medic de ani buni, iar alții s-au trezit de pe o zi pe alta că le-a plecat medic...

Medicii din Botoșani fac apel la echilibru și ponderabilitate înainte de sărbători: „Ar trebui să îți urmezi instinctul și să mergi la medic” (Video)

Friday, 18 April 2025

Urmează o perioadă încărcată pentru sistemul de urgență a unităților medicale. În fiecare an, la fiecare sărbătoare, zeci de botoșăneni ajung la urgențe fie că au mânca...

Medic de familie, agresat de un primar din Botoșani. A intrat noaptea peste el și l-a dat afară! (Video)

Thursday, 17 April 2025

În cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social din urmă cu două zile s-au discutat mai multe probleme pe care medicii de familie le întâmpină în județul Botoșani. Pe l&...