Botoșăneni diagnosticați cu enteroviroze. Medicii ne avertizează să avem grijă la alimentație și igienă

Enterovirozele sunt cazuri de infecții rare, dar care apar adesea în sezonul cald. Acestea sunt monitorizate săptămânal de către specialiștii din cadrul DSP Botoșani, pentru a putea interveni acolo unde trendul crește. 

Botoșăneni diagnosticați cu enteroviroze. Medicii ne avertizează să avem grijă la alimentație și igienă

De la începutul sezonului cald, peste 250 de botoșăneni au fost diagnosticați cu boli diareice, printre care se numără și enterovirozele. Specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Botoșani spun că aceste cazuri sunt rare și specifice sezonului cald, motiv pentru care igiena trebuie să fie la ordinea zilei și să avem mare grijă la alimentație.

Enteroviroza este o infecție intestinală care se manifestă cu diaree apoasă, crampe abdominale, greață și vărsături și uneori febră. Deși este frecvent neplăcută, gastroenteroviroza este o boală care durează câteva zile.

Sunt specifice sezonului cald, tocmai de aceea noi venim cu astfel de comunicate, pentru a reaminti populației că, în sezonul cald, măsurile de igienă sunt foarte importante. Ca orice virus, și acesta se transmite de la om la om prin contact direct între persoane sau obiecte contaminate”, a declarat Irina Alecu, șefa Compartimentului de Supraveghere Epidemiologică și Control Boli Transmisibile din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Botoșani.

La nivelul județului Botoșani numărul de cazuri de pacienți diagnosticați cu enteroviroze nu este unul mare comparativ cu anii precedenți, ci este unul staționar. Totuși, specialiștii spun că la nivel național aceste cazuri au crescut și trebuie să fim mai precauți.

„Noi săptămânal facem această centralizare pe tot ceea ce înseamnă boli diareice. Deci în aceste boli diareice sunt cuprinse și enterovirozele care sunt diagnosticate prin teste de laborator. Deocamdată, la nivelul județului Botoșani avem un trend staționar și specific perioadei calde, dar fără niște vârfuri de alertă, cu monitorizare specifică a focarelor dacă este cazul”, a adăugat Irina Alecu.

Medicii din cadrul DSP ne recomandă să nu ne automedicăm acasă, pentru că nu mereu reușim să luăm ceea ce ar trebui pentru a ne însănătoși.

„Sunt cazuri rare, însă cel mai adesea manifestarea digestivă este cea predominantă, dar care la persoanele vulnerabile, printre care se numără cei cu vârste extreme, copii mici, vârstnici, persoane cu boli asociate, prin deshidratarea pe care o produc (enterovirozele) pot complica patologia de fond a persoanei. Astfel încât, este foarte important să respectăm normele de igienă în ceea ce înseamnă alimentația în sezonul cald, să ne adresăm medicului chiar de la primele simptome. Pentru că dacă amânăm prezentarea la o unitate sanitară sau la medicul de familie vom ajunge la o situație de deshidratarea, de complicații, de suprainfectare și atunci lucrurile pot deveni complicate și necesită spitalizare”, mai spun specialiștii botoșăneni.

Alte recomandări ale medicilor botoșăneni sunt spălarea cât mai frecventă pe mâini înainte de masă, după folosirea toaletelor, spălarea riguroasă a fructelor și legumelor înainte de consum, evitarea scăldatului în locuri neamenajate și necontrolate, respectarea condițiilor de igienă înainte și după accesul în piscinele publice, prezentarea la medic în caz de îmbolnăvire, consumul de apă de băut doar din surse sigure și utilizarea de soluții repelente.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Alianța Dreapta Unită și-a depus candidaturile la Primăria Botoșani și CL! (foto, video)

Marţi, 30 Aprilie 2024
1158

Marți dimineață, membrii Alianței Dreapta Unită și-au depus candidaturile pentru Primăria municipiului Botoșani și pentru Consiliul Local.Astfel, din partea ADU va candida pentru funcția...

O tânără din Botoșani, Ioana Vasilachi: „Străbunicul a ținut să îmi transmită să nu uit niciodată de Dumnezeu, familie și jurământul pe care l-am depus față de țară.”

Luni, 29 Aprilie 2024
9737

Povestea Ioanei Vasilachi își are rădăcinile în comuna Mileanca. O comună despre care nu toată lumea știe prea multe, care este departe de civilizația orășenească, însă care adună o com...

Cel mai mare dispensar medical din mediul rural, realizat într-o comună din Botoșani! (foto, video)

Luni, 29 Aprilie 2024
1307

În comuna Mihai Eminescu din județul Botoșani a fost realizată recepția lucrărilor la cel mai mare dispensar medical uman din mediul rural. Evenimentul a avut loc luni, la ora 13:00.Inv...