Boala care nu dă semne, dar conduce la accidente vasculare cerebrale! Medicii avertizează

Este una dintre cele mai des întâlnite cauze ale accidentului vascular cerebral, cu atât mai mult cu cât aceasta nu prezintă simptome, dar poate fi descoperită cu un simplu control la medicul de familie.

Boala care nu dă semne, dar conduce la accidente vasculare cerebrale! Medicii avertizează

Medicii cardiologi atrag atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă fibrilaţia atrială, una dintre cele mai des întâlnite cauze ale accidentului vascular cerebral, cu atât mai mult cu cât aceasta nu prezintă simptome, dar poate fi descoperită cu un simplu control la medicul de familie.

„Fibrilaţia atrială nu are simptome, de aceea îndemn oamenii să nu aştepte simptomele şi să meargă din timp la medic. De aceea este necesară detecţia fibrilaţiei atriale prin screening cel puţin la anumite categorii de persoane, cum ar fi pensionarii cu vârsta peste 65 ani, oamenii care au suferit un accident vascular cerebral ischemic, dar şi purtătorii de stimulatoare cardiace sau defibrilatoare. (…) Factorii de risc pentru fibrilaţia atrială sunt : hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, obezitatea, sindromul de apnee în somn”, a explicat medicul cardiolog, Ana Maria Vintilă, potrivit Mediafax.

Specialiştii susţin că fibrilaţia atrială este o afecţiune care nu are simptome vizibile, motiv pentru care persoanele trebuie să meargă la un control periodic la medicul de familie.

„Pentru un bun control al afecţiunii este esential ca pacientul să beneficieze de un diagnostic precoce şi de un tratament corect. Sunt necesare cunoaşterea simptomelor, verificarea personală a pulsului şi controlul periodic la medic. Examenul clinic sistematic poate depista tulburarea de ritm, iar investigaţiile suplimentare pot confirma diagnosticul. (…) Pacienţii renunţă după o perioadă la tratament, pentru că ei cred că se simt mai bine, însă este foarte important să nu întrerupă tratamentul şi să asculte de indicaţiile medicului”, a declarat medicul primar, Daniela Mihaela Baltă.

O campanie de informare şi conştientizare asupra efectelor fibrilaţiei atriale şi riscul apariţiei accidentelor vasculare a fost lansat, marţi, de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor sub patronajul Ministerului Sănătăţii.

Campania de informare „Schimbă Ritmul” se va desfăşura pe toată durata anului şi se va manifesta prin acţiuni de testare gratuită a pulsului pentru depistarea fibrilaţiei atriale.

„Obiectivul campaniei este ca oamenii să pună fibrilaţia atrială pe lista scurtă a priorităţilor din sănătate pentru că avem o şansă reală să scădem numărul victimelor accidentelor vasculare cerebrale, care sunt în creştere. Vom merge şi în teritoriu ca să informăm despre efectele fibrilaţiei atriale şi riscul apariţiei accidentelor vasculare”, a spus preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu.

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor anunţă că peste 8.200 de români mor în fiecare an în urma unui accident vascular cauzat de fibrilaţia atrială.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...